Α. Τσίπρας: Προτείνω Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας - OlaDeka

Α. Τσίπρας: Προτείνω Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας

«Η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ωστόσο η δραματική αυτή κατάσταση δεν ήταν αναπόφευκτη. Η ασφυξία του Συστήματος Υγείας, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην εγκληματική αδράνεια, στον εγκληματικό εφησυχασμό του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης. Το δεύτερο λοκντάουν φέρει την υπογραφή του», σημείωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος παραχωρεί συνέντευξη Τύπου μαζί με τον τομεάρχη Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, για τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού.

«Αποτελεί απόδειξη και ομολογία της αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Η χώρα είχε μία και μοναδική ευκαιρία όταν άρθηκαν οι περιορισμοί του πρώτου λοκντάουν τον Μάρτιο. Ο κ. Μητσοτάκης αντί να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία και να προετοιμάσει την άμυνα της χώρας επέλεξε να θριαμβολογεί και να αυτοαποθεώνεται», συμπλήρωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αναφερόμενος στο τι δεν έκανε η κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας σχολίασε:

  • Δεν προσέλαβε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές στα νοσοκομεία.
  • Δε μερίμνησε για την επαρκή προσθήκη νέων ΜΕΘ στο ΕΣΥ.
  • Δεν προχώρησε στη μαζική συνταγογράφηση δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες.
  • Δεν μερίμνησε για την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για την αποφυγή του συνωστισμού.
  • Δεν άνοιξε τον τουρισμό με ασφαλές σχέδιο και σαφή υγειονομικά πρωτοκόλλα για την είσοδο επισκεπτών στη χώρα.
  • Δεν πήρε κανένα μέτρο προστασίας για το άνοιγμα των σχολείων,αντίθετααύξησε αντί να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη.

«Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας»

«Σήμερα λοιπόν, μετά και την άρνησή του να προσέλθει να απαντήσει στη Βουλή σε ερώτησή μου, κάλεσα αυτήν τη συνέντευξη για να παρουσιάσω την πραγματικότητα ως έχει. Και η πραγματικότητα είναι ότι ο κος Μητσοτάκης βάζει λουκέτο στη χώρα γιατί άφησε το ΕΣΥ να είναι στα όρια του και γιατί οι ΜΕΘ δεν επαρκούν. Βάζει λουκέτο επειδή αδράνησε. Και αδράνησε παρά το ότι τα στοιχεία ήταν εξόχως ανησυχητικά εδώ και αρκετό καιρό», συνέχισε και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα ΔΕΝ είναι πρωταθλήτρια στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως διαρκώς η κυβέρνηση καυχιέται. Η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες τα πάει εξαιρετικά άσχημα. Και ο κος Μητσοτάκης,επιμελώς το κρύβει. Είτε λέει ψέματα είτε λέει τις μισές αλήθειες. Συγκρίνοντας απόλυτα νούμερα σε χώρες με πολλαπλάσιο σε σχέση με τη δική μας χώρα πληθυσμό».

«Αδιανόητες οι δηλώσεις για τα σχολεία»

Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχολείων ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Το άλλο ζήτημα και θέλω να κλείσω με αυτό, πριν αναφερθώ στην οικονομία είναι αυτό των σχολείων. Και εκεί εφησυχασμός. Αδιανόητες δηλώσεις ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το συνωστισμό 25, 26, 27 μαθητών σε μια τάξη. Πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα που αυξήθηκε ο αριθμός μαθητών ανά τάξη.

«Εμείς φωνάζαμε, προτείναμε. Αυξήστε τις δαπάνες, προχωρήστε στις απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικών, βρείτε αίθουσες. Προτείναμε ακόμα και την αλλαγή του ωραρίου σε βάρδιες πρωί – απόγευμα ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να έχουμε τμήματα σε λιγότερους μαθητές. Δεν άκουσαν ούτε εμάς, ούτε τους δασκάλους, τους καθηγητές, δεν άκουσαν κανέναν. Παρά μόνον επαναλάμβαναν διαρκώς τη θεωρία ότι οι μαθητές δεν κολλάνε. Το αποτέλεσμα; Τη προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκαν πάνω από 7.000 κρούσματα σε μαθητές. Και σήμερα, στη χώρα υπάρχουν πάνω από 500 κλειστά τμήματα σχολείων λόγω κορονοϊού», συμπλήρωσε

«Τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσαν έχουν ήδη οδηγήσει σε αδιέξοδο»

Σε σχέση με την οικονομία ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Η πραγματική εικόνα και σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ διαφορετική με αυτήν που θέλει να μας παρουσιάσει η κυβέρνηση. Ο μέσος όρος της ύφεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπεται σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν στο 7,4% ενώ για την Ελλάδα προβλέπεται στο 9%, κι αυτό χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το νέο lockdown που θα ξεκινήσει από αύριο.

«Με αυτά τα δεδομένα η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η χειρότερη θέση σε σύνολο 27 χωρών, παρά το γεγονός ότι η χώρα μας εισήλθε στην πανδημική κρίση αργότερα από τις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα μέτρα της κυβέρνησης τόνισε: «Η περίφημη επιστρεπτέα προκαταβολή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Και μάλιστα με παρακράτηση των επιδομάτων αναστολής εργασίας, πράγμα που εξαφανίζει σε πολλές περιπτώσεις την ενίσχυση. Και χθες ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα ίδια οικονομικά μέτρα που έχουν ήδη οδηγήσει σε κοινωνικό και οικονομικό αδιέξοδο. Τα μέτρα που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει έγκαιρα και κοινωνικά δίκαια, είναι αυτά που έχουν ήδη οδηγήσει σε 130.000 νέους ανέργους. Στο 12% των εργαζομένων με μισθό κάτω των 200 ευρω. Στη μείωση κατά 4 δισ του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουν δημοσιονομικές δυνατότητες για μια ουσιαστική επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Είναι τεράστια η διαφορά από τα χρόνια που κυβερνήσαμε εμείς. Η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει τη ρήτρα διαφυγής, οι χώρες μέλη να δαπανήσουν όσα χρειάζονται για να στηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Συνεπώς όπως είπε «δεν έχει καμία δικαιολογία η κυβέρνηση να κρατάει τις στρόφιγγες κλειστές και καμία δικαιολογία να αποτύχει». Ζήτησε λοιπόν «άμεση ενίσχυση των νοικοκυριών που πλήττονται» και συμπλήρωσε: «Έχουμε προτείνει το εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Με 400 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 200 για τον δεύτερο και 100 για το κάθε παιδί».

«Να μη μας κουνάει το δάχτυλο ο πρωθυπουργός αν θέλει συναίνεση»

«Αν ήμουν στη θέση του κ. Μητσοτάκη δεν θα έριχνα την ευθύνη στους πολίτες και στις άλλες δυνάμεις αλλά θα παίρναμε μέτρα. Θα συγκαλούσα το συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών για να αναλάβουμε κοινή δράση έναντι της κρίσης και της πανδημίας. ακόμα και με έναν Υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής. Και να παγώσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και τα νομοσχέδια. Έτσι, θα μπορούσαμε να βάλουμε όλοι πλάτη» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα περί συναίνεσης.

«Απόφαση για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ σε όλον τον πληθυσμό»

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμη πως «η Ελλάδα υπολείπεται σε αριθμό διενεργούμενων δειγματοληπτικών τεστ σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει διαρκής υποεκτίμηση του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων στην κοινωνία και μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένες εντυπώσεις και εφησυχασμό». «Τα 10 και 12.000 τεστ δεν είναι ο αναγκαίος και ικανός για την πραγματική διάσταση της διασποράς στον πληθυσμό. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός των τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα και οι πολίτες πληρώνουν.  Κάποιοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Κάποιοι άλλοι όμως, όχι» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι αδιανόητο ότι το 1/3 των τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει σήμερα να παρθεί απόφαση για συνταγογράφηση και δωρεάν τεστ για όλον τον πληθυσμό».

«Να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά με τις θέσεις των επιστημόνων»

Η στάση της κυβέρνηση δεν βοηθάει να διαμορφωθεί κλίμα εμπιστοσύνης γιατί εκθέτει την επιστημονική κοινότητα με το να της φορτώνουν τις πολιτικές αποφάσεις για την οποία υπεύθυνη είναι η ίδια. Πρέπει να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για να μάθει ο κόσμος ποιες ήταν οι απόψεις των επιστημόνων και ποιες οι αποφάσεις που τελικά ελήφθησαν. Το να αποκρύβονται οι επιστημονικές απόψεις αυτό τροφοδοτεί τους ψεκασμένους και τους συνωμωσιολόγους και δεν βοηθά την κοινωνία να εμπιστευτεί τους επιστήμονες. Οι πολιτικές αποφάσεις είναι πολιτικές και δεν χρειάζονται επιστημονική τεκμηρίωση. Προανήγγειλε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και σχετική τροπολογία τις επόμενες μέρες για να είναι υποχρεωτική η δημοσιοποίηση τέτοιων πρακτικών.

Είναι αχαριστία να λέμε ότι οι πολίτες δεν έχουν δείξει υπεύθυνη στάση χρειάζεται ψυχραιμία, δύναμη και αλληλεγγύη στις δύσκολες μέρες που έρχονται» και τους προέτρεψε να τηρούν τις «οδηγίες». Τα φετινά μηνύματα για το Πολυτεχνείο πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών που υπάρχουν φέτος και πιστεύω ότι όλοι οι φορείς έχουν τη σχετική ευαισθησία είπε ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria