Χ. Παύλου: «Αν γίνει θα είναι η ταφόπλακα στα ήδη τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νόμος μας...» - OlaDeka

Χ. Παύλου: «Αν γίνει θα είναι η ταφόπλακα στα ήδη τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νόμος μας…»

ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΚΑΙΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ (ΣΔΑΜ)
Είναι το στρατηγικό σχέδιο master-plan, για τις λιγνιτικές περιοχές στην Ελλάδα, αποτελώντας ολοκληρωμένο πολυδιάστατο αναπτυξιακό οδικό χάρτη για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τον Δήμο Μεγαλόπολης.

Στόχος είναι η αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, η εξασφάλιση θέσεων εργασίας και η δημιουργία νέων, μέσω ενός ευέλικτου αναπτυξιακού μετασχηματισμού των περιοχών, με την ανάπτυξη του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα παραγωγής, αξιοποιώντας το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, μετά από εξέταση των προτάσεων από τη ΔΕΗ ΑΕ.,στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης και της επιχειρηματικής της δράσης καθώς και από τους εμπλεκόμενους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Για το λόγο αυτό η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη, θα τύχουν ειδικής μεταχείρισης από όλα τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων μέσα από την καθιέρωση του μηχανισμού της Ρήτρας δίκαιης μετάβασης.

Η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς δεν πρέπει να μείνει και πάλι έξω από το πρόγραμμα αυτό, αν γίνει θα είναι η ταφόπλακα στα ήδη τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νόμος μας.

Σας παραθέτω τους λόγους για τους οποίους δικαιωματικά πρέπει να ενταχθεί και η περιφερειακή ενότητα Καστοριάς.

1) Εδώ και πολλά χρόνια ο νομός Καστοριάς, είχε μεγάλη απώλεια πόρων από τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, εξαιτίας του πλασματικού εισοδήματος λόγω ΔΕΗ, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να εμφανίζει υψηλό ΑΕΠ και να μένουμε εκτός των  αναπτυξιακών προγραμμάτων, σε αντίθεση βέβαια με την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης και Φλώρινας, που αντιστάθμιζαν αυτές τις απώλειες με τον ειδικό πόρο.

2) Δε μπορούμε να μιλάμε για περιφερειακή συνείδηση και ταυτόχρονα να έχουμε 2 ταχύτητες για επενδύσεις, μέσα στη “μικρή “ γεωγραφικά και παραμεθόριο περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. 

3) Όλα τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια άνιση κατανομή πόρων εντός της περιφερειακής ενότητας Δυτικής Μακεδονίας.

4) Ο μονοεπαγγελματισμός που υπήρχε στο νομό Καστοριάς η μεγάλη κρίση της γουνοποιίας τις τελευταίες δεκαετίες, η οικονομική κρίση, η ανυπαρξία και μη αποπεράτωση μεγάλων αναπτυξιακών έργων (φράγμα Νεστορίου, αεροδρόμιο, σήραγγα Κλεισούρας, κλείσιμο-κλοπή πανεπιστημιακών σχολών, συνετέλεσαν στη μεγάλη μείωση του πληθυσμού με εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας και την επιχειρηματική κρίση στο νομό μας.

5) Αν θέλουμε να μη έχουμε άλλη απωλεια-εκροή ανθρώπινου δυναμικού,κλείσιμο περισσότερων επιχειρήσεων, αλλά  συγκράτηση και επιστροφή όσων έφυγαν, πρέπει η περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς να ΜΗ ΜΕΊΝΕΙ ΠΑΛΙ ΕΚΤΟΣ του ΣΔΑΜ.

6) Μη βάζετε ταφόπλακα σε ένα νομό που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει ακόμη και σήμερα στην Ελληνική οικονομία.

7) Πραγματικά να είναι σχέδιο ΔΙΚΑΙΗΣ ανάπτυξης 

8) Μη γίνει ΣΧΕΔΙΟ ΑΔΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ (ΣΑΑΜ)
                                                         Παύλου Χρήστος 
                          Συντονιστής Ελληνικής Λύσης Καστοριάς

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria