Χωρίς φρένο στην κατηφόρα η τουρκική λίρα: ξεπέρασε τις 8 λίρες/δολ. - OlaDeka

Χωρίς φρένο στην κατηφόρα η τουρκική λίρα: ξεπέρασε τις 8 λίρες/δολ.

Η τουρκική λίρα καταγράφει την 9η διαδοχική εβδομάδα πτώσης, στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1999, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει την ρητορική των προκλήσεων.

Συνεχίζεται η «βουτιά» της τουρκικής λίρας, με το νόμισμα να ξεπερνά το ψυχολογικό όριο των 8 δολαρίων, διευρύνοντας την πτώση του 25% που έχει καταγράψει έως τώρα φέτος. 

Η λίρα φτάνει σήμερα τα 8,0555 δολάρια στην 9η διαδοχική εβδομάδα πτώσης, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1999. 

Σημειώνεται πως η Τουρκία έχει ήδη δαπανήσει τα αποθεματικά ξένου συναλλάγματος πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη αναπτυσσόμενη οικονομία, σε μια προσπάθεια να στηρίξει το νόμισμα. Οι ξένοι επενδυτές έχουν πουλήσει φέτος τουρκικές μετοχές και ομόλογα αξίας 13,3 δισ. δολαρίων, το υψηλότερο ποσό από το 2005 τουλάχιστον.

Το νόμισμα πλήττεται από τα χαμηλά επιτόκια και το μειωμένο ενδιαφέρον από τους επενδυτές, καθώς η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τις δοκιμές των S-400 αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Τούρκο πρόεδρο ωστόσο να συνεχίζει τη ρητορική του. 

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν δεν δίσταζε να απειλήσει τις ΗΠΑ ότι εάν επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία το ίδιο θα πράξει και η Άγκυρα ενάντια στις ΗΠΑ και προσέθεσε ότι «τελικά δεν ξέρετε με ποιους έχετε να κάνετε».

Παράλληλα, επιτέθηκε και ενάντια στον Ε. Μακρόν υποστηρίζοντας ότι «το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε το δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις. Είπα στην Καισάρεια χθες, ότι ο αυτός [ο Μακρόν] είναι περιστατικό και ότι πρέπει πραγματικά να εξεταστεί [ιατρικά]», προκαλώντας διεθνείς αντιδράσεις. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria