Τουρκική navtex: Ακύρωσε η Άγκυρα τις ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου - OlaDeka

Τουρκική navtex: Ακύρωσε η Άγκυρα τις ασκήσεις την 28η Οκτωβρίου

Η Άγκυρα φαίνεται να κάνει ένα βήμα πίσω, καθώς ακύρωσε, όπως μεταδίδει το Anadolu, τις πολεμικές ασκήσεις του στόλου της στη Μεσόγειο, που ήταν προγραμματισμένες ανήμερα της ελληνικής εθνικής επετείου, στις 28 Οκτωβρίου 2020. «Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, Ελλάδα και Τουρκία αναβάλουν τις ασκήσεις που είχαν προγραμματίσει για 28 και 29 Αυγούστου», κάνει γνωστό το πρακτορείο Anadolu

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επικαλείται στρατιωτικές πηγές και αναφέρει ότι η ακύρωση γίνεται σε ένδειξη καλής θέλησης. Η ίδια πηγή αναφέρει, επίσης, ότι Ελλάδα και Τουρκία ακυρώνουν τις ξεχωριστές ναυτικές προειδοποιήσεις που καλύπτουν τις ημέρες από 28 έως 29 Οκτωβρίου. Μάλιστα η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία φαίνεται πως διέγραψε από τον ιστότοπό της τις επίμαχες Navtex.


Υπενθυμίζεται πως η γειτονική μας χώρα προγραμμάτιζε δυο ασκήσεις σε περιοχές εντός τουρκικών υδάτων, ανατολικά του Καστελόριζου, στην περιοχή της Φοινίκης και ανοιχτά των ακτών της Αλεξανδρέττας. Ωστόσο, η Άγκυρα φαίνεται πως έκανε δεκτό το αίτημα του ΝΑΤΟ για αποκλιμάκωση, πρόταση που έγινε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Να σημειωθεί ότι ο Γενς Στόλτενμπεργκ είχε κάνει λόγο για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα», ενώ επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση». Η Τουρκία τον «άδειασε» την επομένη ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή ασκήσεων το διήμερο 27 και 28 Οκτωβρίου. Αλλά πλέον φαίνεται να συμμορφώνεται με την ιδέα. Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων στόχευαν στο να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Ερντογάν: Ναζί ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες – Μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα

Με οξείς χαρακτηρισμούς επιτέθηκε στον Εμανουέλ Μακρόν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτρέποντας τους πολίτες της χώρας του να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα. Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος  κάλεσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους να βάλουν ένα τέλος σ’ αυτό που περιέγραψε ως «εκστρατεία μίσους» έναντι των μουσουλμάνων, η οποία «κατευθύνεται» από τον Γάλλο ομόλογό του.

«Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι οφείλουν να πουν “στοπ” στην εκστρατεία μίσους που κατευθύνεται από τον Μακρόν», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020, πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020 καθώς και κατά την ομιλία του την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Όπως στη Γαλλία μερικοί λένε “μην αγοράζετε τις τουρκικές μάρκες”, απευθύνομαι από εδώ στο έθνος μου: κυρίως μην προσέχετε τις γαλλικές μάρκες, μην τις αγοράζετε», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. Ο ίδιος συνέκρινε τη μεταχείριση της οποίας τυγχάνουν οι μουσουλμάνοι στην Ευρώπη με… τη μεταχείριση των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κατηγόρησε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες για «φασισμό» και «ναζισμό».

«Μια εκστρατεία λυντσαρίσματος, παρόμοια με αυτή που έγινε εναντίον των εβραίων της Ευρώπης πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, διεξάγεται εναντίον των μουσουλμάνων», υποστήριξε ο Ερντογάν. «Δεν βλέπουμε τα πρόσφατα περιστατικά και τις εφόδους της αστυνομίας σε τεμένη κατά την πρωινή προσευχή ως συνηθισμένα περιστατικά. Ως πρόεδρος μιας χώρας με έξι εκατομμύρια πολίτες της που ζουν στην Ευρώπη, θεωρώ χρήσιμο να προειδοποιήσω τους συνομιλητές μας. Δεν θα πετύχετε τίποτε μετατρέποντας σε εχθρούς τους μουσουλμάνος. Ακόμη κι αν δεν του αρέσει του Μακρόν, θα επαναλάβω την έκκληση που έκανα: ο ρατσισμός κι η ισλαμοφοβία είναι μια ψύχωση που καταστρέφει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, ανεξάρτητα από τη θέση τους και τα καθήκοντά τους». Ο Ερντογάν κατηγόρησε, επίσης, τη Γερμανία ότι δεν εφαρμόζει τους νόμους περί θρησκευτικής ελευθερίας και υποστήριξε ότι στη χώρα του  υπάρχει «πραγματική θρησκευτική ελευθερία».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται «ψυχοθεραπεία» για τη στάση του απέναντι στους Μουσουλμάνους και το Ισλάμ, φράση η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Ο Μακρόν χρειάζεται ψυχοθεραπεία»

Η νέα εμπρηστική δήλωση του Ερντογάν έρχεται δύο εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε κατά του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως πρέπει να κάνει ψυχιατρική εξέταση. Ο Ερντογάν κατηγόρησε τη Γαλλία ότι βρίσκεται πίσω από τις καταστροφές που «υφίσταται το Αζερμπαϊτζάν», προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει το Αζερμπαϊτζάν μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του που τελούν υπό κατοχή.

Αναφερόμενος στον Εμανουέλ Μακρόν, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε «τι μπορούμε να πούμε για τον επικεφαλής ενός κράτους που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που έχουν διαφορετική θρησκεία». Παράλληλα αναρωτήθηκε «ποιο είναι το πρόβλημα του Εμανουέλ Μακρόν με το Ισλάμ και τους Μουσουλμάνους», ενώ πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος χρειάζεται ψυχοθεραπεία.

Επίσης με αφορμή την έφοδο της γερμανικής αστυνομίας σε τζαμί στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «με τέτοιες επιθέσεις κατά των δικαιωμάτων των Μουσουλμάνων πολιτών ο ευρωπαϊκός φασισμός έχει εισέλθει σε μια νέα φάση». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο η Ευρώπη με το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους Μουσουλμάνους προετοιμάζει το δικό της τέλος. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν δεν αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση, η Ευρώπη θα καταρρεύσει εκ των έσω.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria