Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: «Να σταματήσει αυτή η εσκεμμένη πρόκληση» - OlaDeka

Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: «Να σταματήσει αυτή η εσκεμμένη πρόκληση»

Αποδοκιμάζουν οι ΗΠΑ την αποστολή του ερευνητικού πλοίου Oruc Reis στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο έκδοσης νέας τουρκικής Navtex. Σε ανακοίνωσή του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγορεί την Άγκυρα ότι οξύνει τις εντάσεις στην περιοχή και «σκοπίμως» βάζει εμπόδια στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα. Η ανακοίνωσή αναφέρει τα εξής:

«Εξαναγκασμός, απειλές, εκφοβισμός και στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα αμβλύνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την εσκεμμένη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα», δηλώνει η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους.

Χάικο Μάας: Η Άγκυρα να σταματήσει τα παιχνίδια και τις προκλήσεις

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, λίγες ώρες πριν από την επίσκεψή του σε Ελλάδα και Κύπρο, δήλωσε πως «η Τουρκία πρέπει να αποφεύγει τις προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εταίρους της στην ΕΕ.

«Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα», επεσήμανε ο Μάας προτού αναχωρήσει από το Βερολίνο για επίσημες επισκέψεις στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών παρότρυνε την Τουρκία να παραμείνει ανοικτή στο διάλογο και να μην επαναλάβει τις έρευνες για υποθαλάσσια κοιτάσματα αερίου.

Ο Μάας δεν πάει στην Άγκυρα

Για τις ισορροπίες εντός του Συμβουλίου και την ενεργοποίηση των κυρώσεων είναι καθοριστικός ο ρόλος της Γερμανίας και σε δεύτερο πλάνο της Ιταλίας και της Ισπανίας, με βάση τα όσα διαδραματίστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.

Γι’ αυτό το λόγο αποκτά μεγάλη βαρύτητα η σημερινή επίσκεψη σε Αθήνα και Λευκωσία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ακύρωσε το ταξίδι του στην Άγκυρα μετά τον αιφνιδιασμό Ερντογάν και την έξοδο του Oruc Reis που προκάλεσε εκνευρισμό στο Βερολίνο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί μαζί του στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου και στην συζήτηση θα κυριαρχήσει η εκ νέου κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria