Σε επιφυλακή για το «Ορούτς Ρέις» – «Ξεκινάμε έρευνες», λέει η Αγκυρα - OlaDeka

Σε επιφυλακή για το «Ορούτς Ρέις» – «Ξεκινάμε έρευνες», λέει η Αγκυρα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Αθήνα για την πορεία του «Ορουτς Ρέις», η «έξοδος» του οποίου έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα νέο συναγερμό, αλλά και γενικότερη κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, «το “Ορούτς Ρέις” έφθασε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου όπου και θα πραγματοποιήσει τις δραστηριότητές του. Τα τεστ ξεκίνησαν χθες και έχουμε αρχίσει σήμερα να λαμβάνουμε τις πρώτες σεισμικές καταγραφές».

Το σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού του τουρκικού ερευνητικού σκάφους παραμένει κλειστό εδώ και 24 ώρες.

Το σκάφος απέπλευσε τη Δευτέρα από το λιμάνι της Αττάλειας ενώ το τελευταίο στίγμα που εξέπεμψε με ανοιχτό πομπό ήταν σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας περί τα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελλόριζου.

Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει παρουσία του ελληνικού στόλου.

Παράλληλα, το γεγονός ότι, με τα δεδομένα που είχαν γίνει γνωστά μέχρι τη νύχτα της Τρίτης, διατηρούσε σταθερά χαμηλές ταχύτητες παρέπεμπε σε ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πόντισης καλωδίων, κάτι που πάντως δεν συνεπάγεται διενέργεια ερευνών.

Αυξάνουν την πίεση οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, πάντως, κι ενώ τα μηνύματα αποδοκιμασίας του διεθνούς παράγοντα για τις κινήσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας διευρύνονται, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς την Αγκυρα, προκειμένου να τερματίσει τις ενέργειες που οδηγούν σε «τορπιλισμό» των διαδικασιών διαλόγου με την ελληνική πλευρά.

Σε αυτή την κατεύθυνση, μετά τη χθεσινή ηχηρή παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που καταλόγιζε στην Τουρκία «προσχεδιασμένες προκλήσεις, ακολούθησε το βράδυ της Τρίτης και επικοινωνία του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ο΄Μπράιαν, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria