Προσοχή: Τι αλλάζει στον ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια – Που θα κυκλοφορούν και που όχι - OlaDeka

Προσοχή: Τι αλλάζει στον ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια – Που θα κυκλοφορούν και που όχι

Τις αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για τα ηλεκτρικά πατίνια και τα άλλα προσωπικά ηλεκτροκίνητα οχήματα περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου για τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας και τη Μικροκινητικότητα, που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο, μέσω κυρίως τροποποιήσεων των αντίστοιχων άρθρων του ΚΟΚ επιχειρείται για λόγους οδικής ασφάλειας να ρυθμιστεί το θέμα της κυκλοφορίας των ελαφρών προσωπικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων (ΕΠΗΟ) σε οδούς και χώρους όπου εφαρμόζεται ο ΚΟΚ.

Ρυθμίζονται κανόνες κυκλοφορίας για τα οχήματα μικροκινητικότητας (ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα [rollers], τροχοσανίδες [skateboards], αυτοεξισορροπούμενα οχήματα [όπως Segway]).

Συνοπτικά:

Ομαδοποιούνται τα οχήματα σε μία κατηγορία οχημάτων που στο σχέδιο νόμου ονομάζεται ΕΠΗΟ, δηλαδή ελαφρά προσωπικά ηλεκτροκίνητα οχήματα. Εισάγονται ρυθμίσεις για την κυκλοφορία τους στη βάση αξιολόγησης και συγκριτικής μελέτης άλλων χωρών με βάση την ταχύτητα που αναπτύσσουν:

  • Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.
  • Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
  • Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).

Ρυθμίζονται ζητήματα προδιαγραφών και ασφαλούς χρήσης αυτών των οχημάτων με έμφαση στον υποχρεωτικό εξοπλισμό που πρέπει να φέρουν τα ΕΠΗΟ κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα (φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση).

Περιγράφονται οι υποχρεώσεις του χρήστη των οχημάτων. Ενδεικτικά, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. Κατά τη νύχτα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό. Επίσης, οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.

Τέλος, στο πλαίσιο και της συνεργασίας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα που διευκολύνουν χιλιάδες πολίτες, ήτοι:

  • Απλοποίηση, μέσω ψηφιοποίησης, της διαδικασίας αντικατάστασης των αδειών οδήγησης λόγω φθοράς, κλοπής, απώλειας ή ανανέωσης.
  • Κατάργηση των συμβεβλημένων ιατρών στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης αδειών οδήγησης.
  • Θέσπιση της αυτοδίκαιης άρσης παρακράτησης κυριότητας μετά το πέρας της επταετίας, με σκοπό την πάταξη της γραφειοκρατίας στη διαδικασία μεταβίβασης οχημάτων.

Στο πρώτο μέρος του σχεδίου νόμου, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, καθιερώνονται τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) στην ελληνική πραγματικότητα ως μοχλοί δράσης βελτίωσης των συνθηκών της αστικής και περιαστικής κινητικότητας, στην κατεύθυνση υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αύξηση της υιοθέτησης των ΣΒΑΚ στην Ευρώπη.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria