ΠΑΝΣΕΚΤΕ - ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ - OlaDeka

ΠΑΝΣΕΚΤΕ – ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

«Αντικαπνιστικός Νόμος όπως υφίσταται και εφαρμόζεται σήμερα»

(Νόμος 3868/2010 όπως τροποποιήθηκε με την 4419/2016)

Θα παρακαλούσαμε τους συνάδελφους μέλη καταστήματα Εστίασης και Διασκέδασης, ως επίσης και κάθε ενδιαφερόμενο επιχειρηματία και πολίτη, να ενημερωθεί με το σημερινό λεπτομερές έγγραφό μας, γύρω από τον Αντικαπνιστικό Νόμο όπως υφίσταται σήμερα. Επίσης γνωστοποιούμε ότι ουδεμία τροποποίηση – Εγκύκλιος – Υπ. Απόφαση  – Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου έχει εκδοθεί για τον αντικαπνιστικό Νόμο.

ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ 3868/2010

όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα με τον Νόμο 4419/2016 βασισμένο στην κοινοτική οδηγία 40/2014/Ε.Ε.

Σε όλους είναι γνωστό από τα ΜΜΕ ως επίσης και στις προγραμματικές δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού για την πλήρη εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος αντικαπνιστικού Νόμου 3868/2010, ο οποίος τροποποιήθηκε με νέο Νόμο 4419 /2016.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για την πλήρη εφαρμογή ήδη ανακοινώθηκε και στη Βουλή.

Σε πρώτο στάδιο η εφαρμογή του, αναφέρει σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Δήμοι, Περιφέρειες, Κοινότητες.

ΠΡΟΣΟΧΗ: θυμίζουμε τα κεντρικά σημεία των ανωτέρων Νόμων, που είναι αναγκαίο να εφαρμόζουν όλοι οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος, για να αποφύγουν τα βαριά πρόστιμα.

  • Δεν προβλέπεται ουδείς χώρος για καπνίζοντες όπως π.χ. (ειδικές λέσχες κ.λ.π.). Αποτελούν παραπληροφόρηση.
  • Το πρόστιμο στον παραβάτη επιχειρηματία είναι από 500 έως 10.000 Ευρώ και στον πελάτη από 50 έως 500 Ευρώ.
  • Τέσσερις παραβάσεις σημαίνει 10 μέρες αφαίρεση ΑΔΕΙΑΣ, ενώ στις πέντε παραβάσεις , ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΔΕΙΑΣ.
  • Ελεγκτικές Υπηρεσίες βάσει των διατάξεων του Νόμου 4419/2016 διενεργούν ελέγχους τακτικούς – εκτάκτους ελέγχους ως επίσης και αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις , ΑΝΑΛΟΓΑ με τον αριθμό των παραβάσεων και το μέγεθος της περιοχής.
  • Οι έλεγχοι διενεργούνται σε οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.
  • Προτεραιότητα για ελέγχους.

Νοσοκομείο – Ιδιωτικές Κλινικές

Εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,

Χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων,

καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος,

Κέντρα διασκέδασης, κλπ.,

  • Επιβάλλονται πειθαρχικές κυρώσεις και ποινές βάσει των διατάξεων του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα σε παραβάσεις υπαλλήλους ΟΤΑ – Περιφερειών και γενικά σε γενικευμένη έννοια στις ΤΥ Δημόσιες Υπηρεσίες.
  • Σε αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης με επιβαίνοντες κάτω των 12 ετών επιβάλλεται πρόστιμο ποσού 1500 Ευρώ ενώ το ποσό ανέρχεται στις 3000 Ευρώ όταν το αυτοκίνητο είναι δημοσίας χρήσης.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ 

Με την εφαρμογή του Ν.4419 που εκδόθηκε το 2016 σε πλήρη προσαρμογή με την κοινοτική οδηγία 2014/40/Ε.Ε. διευκρινίζεται ότι ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΟ στον καταστηματάρχη και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

  • Στις πλευρές του καταστήματος και σε εμφανές σημείο πινακίδες «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ»
  • Να μην υπάρχουν, σταχτοδοχεία στα τραπέζια ή στο μπαρ.
  • Η παρέμβαση του υπευθύνου του καταστήματος σε διαμαρτυρία πελάτη ή η πραγματοποίηση συστάσεων στους παραβάτες είναι υποχρεωτική, διαφορετικά επιφέρει πρόστιμο. 
  • Η συνεργασία υπευθύνου της επιχείρησης μετά αρμόδιου οργάνου του ελέγχου.

ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Επιθεωρητές ή Επόπτες Υγείας, Δημοτική Αστυνομία (ένστολοι), Λιμενική Αστυνομία. Όπου δεν υφίσταται Δημοτική Αστυνομία ο έλεγχος γίνεται από την Αστυνομία. 

ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ

Υπενθυμίζουμε το πρόσφατο σχόλιο το οποίο μάλιστα το είχαμε χαρακτηρίσει ως κατεπείγον για την παραπληροφόρηση γύρω από το τσιγάρο και τον Αντικαπνιστικό Νόμο 3868/2010 και όπως αυτός έχει τροποποιηθεί με τον Νόμο 2016. Κυκλοφόρησαν διάφορα σχόλια περί νομιμότητας τσιγάρου προερχόμενο από φυτικές ουσίες ή ηλεκτρονικού τσιγάρου με ουσίες ΜΕΝΤΑΣ κλπ. Επαναδημοσιεύουμε τα πρόσφατα ενημερωτικά δελτία μας και κάθε συνάδελφος ας είναι ιδιαίτερα προσεχτικός για την αλλαγή του νέου προστίμου το οποίο είναι εξοντωτικό. Θυμίζουμε: Ο τελευταίος νόμος 4419/2016 προσαρμόστηκε στην κοινοτική οδηγία 40/2014 και είναι και ο πλέον πρόσφατος με γενικευμένη ισχύ. Ο ανωτέρω νόμος αναφέρει ρητά την απαγόρευση του καπνίσματος στα λεγόμενα νέα προϊόντα καπνού φυτικά – ηλεκτρονικά και συναφή.

          Με εκτίμηση

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος

Τσαπατσάρης Γρηγόριος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ – ΚΑΦΕΤΕΡΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ «ΠΑΝ.Σ.Ε.Κ.Τ.Ε.»

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria