Οι καστοριανοί προσπαθούν να βρουν κρεβάτια COVID με πολιτικό μέσο - Πληρότητα 100% κλινών COVID στη Δυτ. Μακεδονία - Γονατίζει το σύστημα σε όλη τη Β. Ελλάδα - OlaDeka

Οι καστοριανοί προσπαθούν να βρουν κρεβάτια COVID με πολιτικό μέσο – Πληρότητα 100% κλινών COVID στη Δυτ. Μακεδονία – Γονατίζει το σύστημα σε όλη τη Β. Ελλάδα

Αγωνία προκαλεί η κατάσταση που επικρατεί στη Βόρεια Ελλάδα αναφορικά με τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ και κρεβατιών COVID-19. Η Κατάσταση επηρεάζει και τη Δυτική Μακεδονία. Στην Καστοριά ήδη καθημερινά ο αριθμός των νοσηλευόμενων βρίσκεται μόνιμα σε υψηλό αριθμό ενώ σήμερα στο νοσοκομείο νοσηλεύονται 13 περίπου ασθενείς με COVID-19 τη στιγμή που τα συνολικά διαθέσιμα κρεβάτια είναι 19. Να θυμίσουμε ότι στις 28 Οκτωβρίου οι νοσηλευόμενοι ήταν περίπου 20!

Λίγο πριν το MEGA μετέδιδε ότι η πληρότητα κλινών COVID-19 στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας άγγιζε το 100%!

ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΡΕΒΑΤΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕ ΒΡΙΣΚΟΥΝ

Δεν είναι λίγοι οι συγγενείς νοσηλευόμενων με κορονοϊό του νοσοκομείου Καστοριάς που προσπαθώντας να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, τηλεφωνούν ακόμη και σε πολιτικούς για να τους βρουν λύση επειδή το σύστημα υγείας πλέον έχει αρχίσει να σηκώνει τα χέρια ψηλά.

Η τύχη, μέσα στην ατυχία των καστοριανών ασθενών της Άνοιξης ήταν ότι τότε, η υπόλοιπη Ελλάδα δεν παρουσίαζε τη σημερινή εικόνα όσον αφορά στα κρούσματα και τις ανάγκες για νοσηλεία. Έτσι, τότε όσοι έπρεπε να νοσηλευτούν σε νοσοκομεία αναφοράς, αλλά και όσοι έπρεπε να διασωληνωθούν δεν αντιμετώπιζαν ιδιαίτερο πρόβλημα. Σήμερα όμως που όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο» η κατάσταση έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Και είμαστε ακόμη στα τέλη Οκτωβρίου. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, οι προβλέψεις με τον ερχομό του Χειμώνα τρομάζουν.

Και εδώ έρχεται το ερώτημα: Μετά την Άνοιξη, όλος ο μηχανισμός της πολιτείας είχε ολόκληρο καλοκαίρι για να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες προετοιμασίας για τον επερχόμενο Χειμώνα. Το σκέφτηκαν; Το έκαναν; Αν ναι, γιατί τώρα οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν κρεβάτια COVID και ΜΕΘ με πολιτικό «βύσμα»; Γιατί έχουμε πληρότητα 100% και οι αρμόδιοι που καλούνται να δώσουν λύσεις μοιάζουν να τα έχουν χαμένα στο τηλέφωνο που χτυπάει ασταμάτητα; Και επαναλαμβάνουμε, είμαστε ακόμη στις 30 Οκτωβρίου.

Δείτε τι γράφει το virus.com.gr:

Από τα πιο πρόσφατα στοιχεία προκύπτει, ότι είναι διαθέσιμες μόνο 12 από τις 44 ΜΕΘ καθώς ήδη έχει σχεδόν καλυφθεί το 75% των ΜΕΘ COVID-19 στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου.

Ιδιαίτερα, προβληματισμός επικρατεί, σύμφωνα με πληροφορίες του voria.gr, στο νοσοκομείο Παπανικολάου, αφού ήδη ήταν κατειλημμένες μέχρι χθες το βράδυ 29 Οκτωβρίου και οι 18 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19, ενώ  σε άλλους θαλάμους υπολογίζεται ότι βρίσκονται περισσότερα από 60 άτομα με πιο ήπια συμπτώματα.

Στο δε ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 12 άτομα, ενώ συνολικά οι κλίνες ΜΕΘ  είναι 16 και ακόμα 48 ασθενείς στην κλινική νοσηλείας COVID. Εκτιμάται ότι οι κλίνες στην μονάδα μπορεί να επεκταθούν έως 20 και αντίστοιχα η κλινική νοσηλείας για Covid-19 να παρέχει υπηρεσίες σε 70 ασθενείς.

Ακόμη, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, δύο άτομα νοσηλεύονται στη ΜΕΘ, η οποία έχει δυνατότητα νοσηλείας συνολικά έξι κρεβατιών για ασθενείς Covid-19. Επίσης, υπολογίζεται ότι άλλοι 30 ασθενείς νοσηλεύονται στην απλή κλινική νοσηλείας για Covid-19, ενώ η κλινική διαθέτει 32 συνολικά θέσεις.

Άξιο λόγου είναι ότι ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης έχουν 13 ασθενείς στον Άγιο Παύλο και ακόμα 43 στο Ιπποκράτειο.

Σοβαρή αλλά αντιμετωπίσιμη κρίνει την κατάσταση, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα Τζίνα Λεπτοκαρίδου, σε δηλώσεις της στη Voria.gr, διαβεβαιώνοντας ότι υπάρχει σχεδιασμός ανάλογα με τα επίπεδα διασποράς .

Ήδη το νοσοκομείο Σερρών, σύμφωνα με την ίδια, φροντίζει ασθενείς με Covid για να αποφευχθεί η πίεση με την μεταφορά τους στη Θεσσαλονίκη. Η ίδια αποσαφήνισε ότι εφόσον χρειαστεί θα αξιοποιηθούν ΜΕΘ και κλίνες νοσηλείας άλλων νοσοκομείων, προκειμένου να μη μείνει κανένας  ασθενής που χρειάζεται χωρίς πρόσβαση σε ΜΕΘ.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και ακτινολόγος Δάφνη Κατσίμπα επισημαίνει ότι περισσότεροι από 100 νοσοκομειακοί είναι θετικοί στον SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα έχουν βρεθεί περίπου 30 κρούσματα στο Παπανικολάου, περισσότερα από 30 στο ΑΧΕΠΑ, περίπου 16 κρούσματα στο Παπαγεωργίου, ακόμα 23 στο «Γεννηματάς» και 10 στο Θεαγένειο. Η  κ. Κατσίμπα προειδοποιεί για το αναμενόμενο κύμα γρίπης, εξαιτίας της οποίας πέρυσι  πέθαναν 102 άτομα στις ΜΕΘ.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria