Οι ΗΠΑ συστήνουν διάσπαση των τεχνολογικών κολοσσών - OlaDeka

Οι ΗΠΑ συστήνουν διάσπαση των τεχνολογικών κολοσσών

Τον εντεινόμενο προβληματισμό των αμερικανικών αρχών για την υπερβολική ισχύ των τεσσάρων κυρίαρχων τεχνολογικών κολοσσών Amazon, Apple, Facebook και Alphabet (μητρική της Google), αλλά και την προσπάθειά τους να τους τιθασεύσουν περιορίζοντας την ανεξέλεγκτη επέκτασή τους, αντανακλά σχετική έκθεση της επιτροπής ανταγωνισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα και ενδέχεται να προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς έμμεσα ζητάει τη διάσπαση των τεσσάρων κολοσσών. Ετσι τουλάχιστον ερμηνεύει το περιεχόμενό της ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Κεν Μπακ, σχολιάζοντας σχετικό έγγραφο εργασίας που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ανησυχίες 

Μολονότι ο Κεν Μπακ τόνισε πως δεν προσυπογράφει το αίτημα για διάσπαση των τεχνολογικών κολοσσών, κατέστησε σαφές ότι τόσο ο ίδιος όσο και γενικότερα οι Ρεπουμπλικανοί συμμερίζονται σε μεγάλο βαθμό τις ανησυχίες των  Δημοκρατικών σχετικά με την υπερβολική δύναμη που έχουν αποκτήσει οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες μέσω των «δολοφονικών εξαγορών» ανταγωνιστών τους. Στηλίτευσε εν ολίγοις την επεκτατική πολιτική των τεσσάρων τεχνολογικών κολοσσών που μέσω εξαγορών κατορθώνουν να εκτοπίζουν πλήρως από την αγορά τους ανταγωνιστές τους και να εκμηδενίζουν τον ανταγωνισμό με μηχανισμούς που κατευθύνουν τους πελάτες τους πάντα στα δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα πάντα με τον εν λόγω βουλευτή που μίλησε στο Reuters, οι Ρεπουμπλικανοί δεν συμφωνούν με το αίτημα να περιοριστούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί σε ένα είδος επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό είναι, άλλωστε, και το αίτημα που χαρακτήρισε «συγκεκαλυμμένη έκκληση για διάσπαση». 

Οπως είναι ευρέως γνωστό, η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει εξαγοράσει και ελέγχει το Instagram και το WhatsApp,  ενώ η παγκοσμίως κυρίαρχη μηχανή πλοήγησης στο Ιντερνετ, το δημοφιλέστατο Google, ελέγχει το YouTube και το Android. Παράλληλα, η μεγαλύτερη στον κόσμο πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, η Amazon, ελέγχει μια μεγάλη μονάδα του λεγόμενου «νέφους» στο Ιντερνετ. 

Οπως επισήμανε ο Μπακ, «η έκθεση της επιτροπής ανταγωνισμού προσφέρει μια ανησυχητική εικόνα για το πώς οι Amazon, Apple, Facebook και Alphabet χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να ελέγξουν τον τρόπο που βλέπουμε και κατανοούμε τον κόσμο». Δήλωσε, άλλωστε, σύμφωνος με ορισμένες από τις συστάσεις της έκθεσης όπως το να μπορεί πιο εύκολα η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να εμποδίσει συγχωνεύσεις και να επιτραπεί στους καταναλωτές να έχουν τον έλεγχο των δεδομένων τους μέσω μηχανισμών μεταβίβασης των δεδομένων αλλά και μηχανισμών που καθιστούν συμβατές μεταξύ τους τις διάφορες πλατφόρμες. Τόνισε μάλιστα πως «τέτοιου είδους μεταβολές δεν χρειάζεται να είναι δραματικές για να είναι αποτελεσματικές». 

Η παγκοσμίως κυρίαρχη μηχανή πλοήγησης στο Ιντερνετ, το δημοφιλέστατο Google, ελέγχει το YouTube και το Android, ενώ η πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook έχει εξαγοράσει και ελέγχει το Instagram και το WhatsApp.

Αντίκτυπος 

Οπως τονίζει το Reuters, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό πόσοι από τους Ρεπουμπλικανούς θα υπερψηφίσουν την επίμαχη έκθεση την οποία προωθεί ο πρόεδρος των Δημοκρατικών της Βουλής, Ντέιβιντ Σίσιλιλιν. Είναι γεγονός πως όσες εκθέσεις ή συστάσεις έχουν την υποστήριξη και των δύο κομμάτων Κογκρέσου έχουν και μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ανεξάρτητα από αυτό, πάντως, όπως και από τις προσωπικές θέσεις του συγκεκριμένου βουλευτή, είναι σαφής η σύγκλιση θέσεων ανάμεσα στα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου.

Τόσο το περιεχόμενο της έκθεσης όσο και αυτά που δήλωσε ο κ. Μπακ φαίνεται να απηχούν πλήρως  όσα συνέβησαν προ δύο μηνών περίπου όταν οι τεχνολογικοί κολοσσοί Amazon, Apple, Facebook και Alphabet κυριολεκτικά βρέθηκαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου και ανακρίθηκαν από τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου. Τότε βουλευτές από τα δύο κόμματα τους επέκριναν για την υπερβολική ισχύ που έχουν συγκεντρώσει στα χέρια τους ενώ, μεταξύ άλλων, τους αποκάλεσαν «βαρώνους του Ιντερνετ» και τους επέκριναν για τις τακτικές τους.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria