Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τρίτη 20 /10/2020 - OlaDeka

Νέα κρούσματα στην Ελλάδα για τον Covid-19 σήμερα Τρίτη 20 /10/2020

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 667 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 88 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.« Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 26469, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3613 (13.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 10539 (39.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

87 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 27 (31.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 260 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 528 θανάτους συνολικά στη χώρα. 199 (37.7%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

18 κρούσματα σε εκκοκκιστήριο στη Λιβαδειά

Συναγερμός έχει σημάνει στη Λιβαδειά, μετά τα 18 κρούσματα που εντοπίστηκαν σε εκκοκκιστήριο. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο μαζικών κρουσμάτων σε εργοστάσια.

Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η ιχνηλάτηση επιβεβαιωμένου κρούσματος από άλλο εργοστάσιο, αποκάλυψε άλλους 18 ασθενείς covid-19, χτυπώντας καμπανάκι στις υγειονομικές υπηρεσίες.
Η ιχνηλάτηση των επαφών των νέων κρουσμάτων έχει ξεκινήσει, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι καθόλου εύκολη, καθώς φαίνεται ότι ο κύκλος των επαφών είναι μεγάλος. Μάλιστα, εκτός από φίλους και συγγενείς, υπάρχουν και πολλοί παραγωγοί που ήρθαν σε επαφή με τους υπαλλήλους της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Πάνω από 10 κρούσματα στο προσωπικό του ΑΧΕΠΑ

Πάνω από 10 κρούσματα κορονοϊού έχουν βρεθεί από τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2020 μέχρι σήμερα Τρίτη 20 Οκτωβρίου, σε διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ. Στο νοσοκομείο έχει σημάνει συναγερμός, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται δειγματοληψία μεγάλου αριθμού εργαζομένων, οι οποίοι σχηματίζουν ουρές ώστε να υποβληθούν σε τεστ. «Τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα. Ο αριθμός 10 είναι πολύ μετριοπαθής», δήλωσε στο Thestival.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός.

Ο κ. Γιαννακός επεσήμανε ότι η ΠΟΕΔΗΝ επιμένει να ζητά τη διενέργεια περισσοτέρων τεστ, κάτι που, όπως είπε, δεν συμβαίνει, παρά τις επίμονες συστάσεις. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ζήτησε ακόμη να βελτιωθούν τα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζομένους των νοσοκομείων και «όχι μόνο μια μάσκα ανά 8 ώρες, αλλά να ανανεώνεται κάθε δύο ώρες». Υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη να τίθενται σε 7ημερη καραντίνα όσοι εργαζόμενοι αναμένουν τα αποτελέσματα των τεστ για κορονοϊό, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Γιαννακό, δεν εφαρμόζεται.

«Το πιθανότερο είναι τα θετικά κρούσματα να έχουν έρθει στο νοσοκομείο απ’ έξω και η διασπορά να μη σχετίζεται με το νοσοκομείο», εκτίμησε στο Thestival.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ, Μπάμπης Κοροξενός, ο οποίος τόνισε ότι «ο ιός στη συνέχεια είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί, αφού οι χώροι εργασίας είναι στενοί και μικροί και δεν είναι εφικτό οι εργαζόμενοι να τηρούν τις σωστές αποστάσεις μεταξύ τους».

Σημειώνεται ότι δύο ασθενείς που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ κατέληξαν από κορονοϊό το βράδυ της Δευτέρας. Πρόκειται για έναν άνδρα 94 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος νοσηλευόταν από τις 4 Οκτωβρίου σε απλή κλίνη. Επίσης, στις 10 το βράδυ απεβίωσε ένας 82χρονος διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Η εισαγωγή του στο νοσοκομείο έγινε στις 4 Οκτωβρίου και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Προβληματισμός σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Ιωάννινα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προειδοποίησε για την επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Καστοριάς και των Ιωαννίνων που βρίσκονται στο πορτοκαλί.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη κρίνεται σοβαρή, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τα επιδημιολογικά δεδομένα της πόλης και η υγειονομική επιβάρυνση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, εξετάστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στην εφαρμογή νέων μέτρων για τον περιορισμό της μετάδοσης του κορονοϊού προχωρά ο δήμος Νεάπολης – Συκεών καθώς τα κρούσματα σε σχολεία είναι περισσότερα από 24 και περιλαμβάνουν μαθητές, καθηγητές, αθλητές και προσωπικό. Με απόφαση του δημάρχου, Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη, κλείνουν σε όλο τον δήμο πολιτιστικά και αθλητικά κέντρα, ΚΔΑΠ και δημοτικά γυμναστήρια. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νεάπολης – Συκεών, από τον Απρίλιο «ζητήσαμε να έρθει κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στον δήμο για να κάνει ελέγχους και παραχωρήσαμε δημοτικές εγκαταστάσεις, γιατρούς και νοσηλευτές έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος που θα επιβαρύνει τον ΕΟΔΥ». Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει συλλογική προσπάθεια για την αποφυγή του lockdown.

Σημειώνεται πως τα Ιωάννινα βρίσκονται ένα βήμα πριν το lockdown καθώς καταγράφονται αυτή τη στιγμή 230 ενεργά κρούσματα.

Σέρρες, Πρέβεζα και Ελασσόνα

Στις Σέρρες, ανακοινώθηκαν έκτακτα μέτρα από τον δήμαρχο λόγω της αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού. Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η ανησυχία στη Φιλιππιάδα της Πρέβεζας, ύστερα από συρροή κρουσμάτων μετά από κηδεία, ενώ και στο Μέτσοβο το επιδημιολογικό φορτίο είναι αυξημένο. Παράλληλα και στην Ελασσόνα κατεγράφησαν 6 κρούσματα σε αθλήτριες βόλεϊ, ενώ 150 άτομα μπήκαν σε καραντίνα.

Οι κόκκινες περιοχές στην Αττική

Όσον αφορά στην Αττική ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός, ενώ ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας, επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιοχές τόσο στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες επιδημιολογικά.

Στην Αττική οι πλέον επιβαρυμένες περιοχές είναι:

  • το Κολωνάκι
  • το Μοναστηράκι
  • η περιοχή του Συντάγματος
  • ο Πειραιάς
  • το Περιστέρι

Όπως μετέδωσε το Mega στο «κόκκινο» είναι επίσης η πλατεία Βικτωρίας, η περιοχή της Ομόνοιας και το Θησείο. Μάλιστα, στο Θησείο έγιναν χθες 340 rapid test κορωνοϊού όπου βρέθηκαν 8 θετικά δείγματα, ενώ μεγάλος αριθμός κρουσμάτων έχει καταγραφεί και στην πλατεία Βικτωρίας. Την Τρίτη κλιμάκια του ΕΟΔΥ θα βρίσκονται και στην πλατεία Συντάγματος όπου θα πραγματοποιήσουν τεστ κορονοϊού στους πολίτες που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Τονίζεται πως η Αττική παραμένει στο επίπεδο 3, σύμφωνα με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που έχει ενεργοποιήσει ο ΕΟΔΥ.

Rapid test στο Σύνταγμα

Στο μετρό του Συντάγματος, βρέθηκαν σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020, το πρωί 16 κλιμάκια του ΕΟΔΥ, που πραγματοποίησαν τεστ αντιγόνου για τον κορονοϊό. Για να υποβληθεί κάποιος σε τεστ χρειάζεται να έχει μαζί του την ταυτότητα του και το ΑΜΚΑ του. Τον χώρο επισκέφθηκε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Ο υπουργός Υγείας ευχαρίστησε τη ΣΤΑΣΥ και το υπουργείο Μεταφορών για τη δυνατότητα που δίνει, έτσι ώστε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας να μπορεί να είναι στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, να εξυπηρετεί τους πολίτες και να διενεργήσει αυτούς τους δειγματοληπτικούς ελέγχους επιδημιολογικού ενδιαφέροντος.

«Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι ένα μεγάλο θέμα παγκοσμίως είναι πόσοι πολίτες εν μέσω COVID χρησιμοποιούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Οπότε είναι σημαντικό για εμάς, για επιστημονικούς λόγους και για λόγους δημόσιας υγείας, να ξέρουμε ποια είναι τα ποσοστά αρνητικών και θετικών δειγμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, γιατί βλέπω ότι πλέον στο Υπουργείο Υγείας και στον ΕΟΔΥ η τεχνολογία είναι στην υπηρεσία των πολιτών. Τα κλιμάκια διεξάγουν το τεστ, το αποτέλεσμα έρχεται με μήνυμα στο κινητό των πολιτών και εμείς μπορούμε να καταχωρούμε στη βάση μας τα δεδομένα» δήλωσε ο Β. Κικίλιας.

«Έχουμε ήδη κάνει 350 τεστ και έχουμε 6 θετικά. Θα συνεχίσουμε σήμερα μέχρι το μεσημέρι. Η προσέλευση είναι αρκετά μεγάλη και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους, γιατί -όπως βλέπετε- σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον πλανήτη, υπάρχει αυξημένος αριθμός κρουσμάτων. Και στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες βλέπουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων» είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Π. Αρκουμανέας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria