Μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει άμυνα για τους χάκερ - OlaDeka

Μόνο μία στις τέσσερις επιχειρήσεις έχει άμυνα για τους χάκερ

Το ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων που έχουν λάβει μέτρα κατά του κυβερνοεγκλήματος είναι 24% για τις μικρές και αυξάνεται στο 39% για τις μεγάλες, σύμφωνα με την Eurostat.

Παρά το γεγονός πως το κυβερνοέγκλημα γίνεται όλο και πιο απειλητικό, μόλις μία στις τέσσερις επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένη για περιστατικά κυβερνοεγκλήματος. Το ποσοστό, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό, βρίσκεται ωστόσο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τις ελληνικές επιχειρήσεις να αυξάνουν τις επενδύσεις τους στο ψηφιακό περιβάλλον.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat για το 2019, το 25% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες απέναντι στο διαδικτυακό έγκλημα. Συγκεκριμένα, το 24% των μικρών εταιρειών έχουν προχωρήσει σε κάποιου είδους ασφάλιση έναντι των περιστατικών ασφαλείας στο ICT, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται για τις μεσαίες στο 37% και στο 39% για τις μεγάλες και να παραμένει μεγαλύτερο έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Σύμφωνα με την Eurostat, οι καλύτερες επιδόσεις των μεγάλων επιχειρήσεων στο θέμα της ασφάλισης έναντι περιστατικών ψηφιακής ασφάλειας εξηγούνται και από το γεγονός ότι αυτές οι εταιρείες είναι πιθανότερο να επηρεαστούν από προβλήματα, που προκύπτουν από περιστατικά κυβερνοασφάλειας. Συγκεκριμένα το 23% των μεγάλων εταιρειών αντιμετώπισε προβλήματα από τέτοια περιστατικά το 2019, έναντι 17% στις μεσαίες επιχειρήσεις και 11% στις μικρές.

Η Δανία στην κορυφή της λίστας

Στον αντίποδα μόλις το 21% των επιχειρήσεων στην ΕΕ με 10 ή περισσότερα άτομα ανέφερε πως είναι προστατευμένη απέναντι σε περιστατικά κυβερνοασφάλειας. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 20% στις μικρές επιχειρήσεις, 28% στις μεσαίες και 35% στις μεγάλες εταιρείες.

Η Δανία βρίσκεται στη πρώτη θέση της λίστας με το 56% όλων των επιχειρήσεων να είναι προστατευμένες, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Σουηδία με ποσοστά 39% ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Ισπανία με 33%.

Στον πάτο της λίστας, τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Βουλγαρία. Συγκεκριμένα στη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία μόνο 4% των επιχειρήσεων είναι ασφαλισμένες έναντι του κυβερνοεγκλήματος ενώ στη Βουλγαρία το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 3%.

Τα μέτρα προστασίας που παίρνουν οι εταιρείες

Σύμφωνα με την Eurostat, το πιο συνηθισμένο μέτρο ψηφιακής ασφάλειας, που χρησιμοποιούσαν οι επιχειρήσεις στην ΕΕ, ήταν η ενημέρωση του λογισμικού ή των λειτουργικών συστημάτων με ποσοστό 87%. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ηλεκτρονικού Εμπορίου (ELTRUN) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για λογαριασμό της COSMOTE, περίπου 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα χρησιμοποιούν απλά συστήματα antivirus για την προστασία τους, και μένουν ουσιαστικά απροστάτευτες έναντι των σύγχρονων μεθόδων κυβερνοεγκλήματος.

Επίσης, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Eurostat, στη δεύτερη θέση των συστημάτων ασφαλείας είναι με ποσοστό 77%, ο έλεγχος ταυτότητας με κωδικό πρόσβασης και ακολουθεί η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας σε ξεχωριστή τοποθεσία ή στο cloud με 76% και ο έλεγχος πρόσβασης στο δίκτυο με 64%.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά τεχνικές κρυπτογράφησης δεδομένων, εγγράφων ή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (38%), δοκιμές ασφαλείας ΤΠΕ (36%), αξιολόγηση κινδύνου ΤΠΕ (34%) και ταυτοποίηση χρήστη και πιστοποίηση μέσω βιομετρικών μεθόδων (10%).

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria