Η Μάχη της Στενωπού της Κλεισούρας - Η ΕΡΤ3 φωτίζει τις πτυχές της ιστορικής αυτοθυσίας - OlaDeka

Η Μάχη της Στενωπού της Κλεισούρας – Η ΕΡΤ3 φωτίζει τις πτυχές της ιστορικής αυτοθυσίας

Η Μάχη της Στενωπού της Κλεισούρας ή ο Αγώνας της Στενωπού της Κλεισούρας, διαδραματίστηκε από το βράδυ της 13ης Απριλίου 1941 και συνεχίστηκε μέχρι το μεσημέρι της 14ης Απριλίου, στο στενό πέρασμα που σχηματίζεται από τα βουνά Βέρνο και Άσκιο, γνωστό και ως πέρασμα της Κλεισούρας Καστοριάς, μεταξύ των δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού της 20ής Μεραρχίας Πεζικού και της γερμανικής «Σωματοφυλακής SS Αδόλφος Χίτλερ» ( Leibstandarte SS Adolf Hitler – LSSAH), που ήταν μηχανοκίνητο γερμανικό πεζικό τμήμα σε επίπεδο ταξιαρχίας.

Η κατάληψη του περάσματος ήταν για τους Γερμανούς στρατηγικής σημασίας για τη διάσπαση της γραμμής του μετώπου που είχαν σχηματίσει οι συμμαχικές δυνάμεις και ορίζονταν από τα όρη Βέρνο, Άσκιο και Βούρινος στα δυτικά, τον ποταμό Αλιάκμονα στα νότια και το όρος Όλυμπος στα νοτιοανατολικά. Η σημασία της διάβασης ήταν νευραλγική για την προστασία της ελεγχόμενης αποχώρησης των ελληνικών δυνάμεων που μάχονταν του Ιταλούς από τη Βόρεια Ήπειρο, η οποία συντελέστηκε μετά τη διάσπαση του ελληνοβουλγαρικού μετώπου λόγω της ταχείας γερμανικής εισβολής στη Γιουγκοσλαβία.

Πολλοί δεν γνωρίζουν αυτή την ιστορική μάχη και άλλοι τη συγχέουν με το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας Καστοριάς που έγινε τρία χρόνια αργότερα την 5η Απριλίου 1944.

Η ΕΡΤ 3 και ο Κλεισουριώτης εκπαιδευτικός Δημήτρης Σμιξιώτης φωτίζουν τις πτυχές της μάχης που συντελέστηκε κατά την Γερμανική Εισβολή τον Απρίλιο του 1941 στην Κλεισούρα Καστοριάς.

Περισσότερα για το ιστορικό δείτε ΕΔΩ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria