Διάβημα στην Τουρκία: Η διαμαρτυρία του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για τη νέα τουρκική Navtex - OlaDeka

Διάβημα στην Τουρκία: Η διαμαρτυρία του Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα για τη νέα τουρκική Navtex

Διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά σε συνέχεια της νέας παράνομης NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για παράνομες έρευνες πλησίον του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, επέδωσε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα και ενώ κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις με το Oruc Reis. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «η ελληνική πλευρά επανέλαβε ότι οι παράνομες ενέργειες της τουρκικής πλευράς αποτελούν μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, την οποία η ελληνική πλευρά καταδικάζει απερίφραστα».

Επίσης, υπογράμμισε ότι οι τουρκικές ενέργειες δυναμιτίζουν το ήδη βεβαρημένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αποκλειστική υπαιτιότητα της Τουρκίας, αυξάνουν κατακόρυφα την ένταση και αποσταθεροποιούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Τέλος, αποδυναμώνουν κατά τρόπο αδιαμφισβήτητο οποιαδήποτε προσπάθεια δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ειλικρινή διάλογο, μια προοπτική προς την οποία η Ελλάδα εργάζεται ανελλιπώς».

Νέα τουρκική Navtex ανήμερα των εθνικών επετείων

Μόλις λίγες ώρες αφού ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Τουρκία αποφάσισαν, την αναστολή προγραμματισμένων στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο ανήμερα των εθνικών τους εορτών, η Άγκυρα άλλαξε στάση και εξέδωσε νέα NAVTEX για τις ίδιες ημερομηνίες, δηλαδή για τις 27, 28 και 29 Οκτωβρίου 2020, στη Μεσόγειο.

Όπως είχε γίνει γνωστό αρχικά, με πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία συμφώνησαν να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες ασκήσεις με πυρά που είχαν οι δύο στόλοι στο Αιγαίο, ελέω 28ης Οκτωβρίου και 29ης Οκτωβρίου (Εθνική επέτειος της Τουρκίας). Οι τουρκικές ασκήσεις που ακυρώνονται αφορούν ναυτικά γυμνάσια, τα οποία θα ξεκινούσαν 26 Οκτωβρίου και θα είχαν διάρκεια μέχρι 28 Οκτωβρίου 2020.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ο Γενς  Στόλτενμπεργκ μίλησε για «πολύ ευπρόσδεκτο βήμα» και επαίνεσε την Αθήνα και την Άγκυρα για την «ευελιξία και την εποικοδομητική τους στάση». Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε ότι οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας. Οι κινήσεις απεμπλοκής με την ακύρωση των ασκήσεων, τόνισε, μειώνουν τον κίνδυνο ατυχημάτων και διευκολύνουν την προσπάθεια που γίνεται να αντιμετωπιστούν τα υποκείμενα ζητήματα, με τη συνδρομή της γερμανικής διαμεσολάβησης.

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Δένδιας και Γενς Στόλτενμπεργκ

Παναγιωτόπουλος: Οι μονομερείς & προκλητικές ενέργειες δείχνουν αναξιοπιστία προθέσεων

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε στην τακτική φθινοπωρινή Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, στις 22 και 23 Οκτωβρίου 2020. Όπως ανακοινώθηκε, κατά τις εργασίες της Συνόδου συζητήθηκαν οι μείζονες προκλήσεις και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε τον πλήρη σεβασμό της Ελλάδος στον θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Όπως είπε, πρόκειται για πάγια θέση της χώρας μας σε αντιδιαστολή με μονομερείς και προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της Τουρκίας, όπως οι πλόες ερευνητικού σκάφους και πολεμικών πλοίων εντός περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς και με την επέκταση της παράνομης NAVTEX ως τις 27 Οκτωβρίου.

Οι ενέργειες αυτές, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αναδεικνύουν αναξιοπιστία προθέσεων εκ μέρους της Τουρκίας για διάλογο, υπονομεύουν τη διαδικασία του μηχανισμού αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και θίγουν τη συνοχή και την ενότητα της Συμμαχίας. Επιπλέον, ο Ν. Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει τις προκλητικές της ενέργειες -τις οποίες η Ελλάδα αντιμετωπίζει με ψυχραιμία, καθώς και με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και αποφασιστικότητα- δεν πρόκειται να υπάρξουν συζητήσεις.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του NATO Γιενς Στόλτενμπεργκ πρότεινε αμοιβαία αναστολή δραστηριότητος στρατιωτικών ασκήσεων σε περίοδο εορτών και προέτρεψε την Τουρκία να αποφύγει τη συνέχιση των σεισμικών ερευνών και να επιλύσει οποιαδήποτε διαφορά βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria