Η ομιλία Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ - OlaDeka

Η ομιλία Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση του κ . Μητσοτάκη, μία κυβέρνηση απάτης όπως την χαρακτήρισε καταγγέλλοντάς την ότι δημιουργεί συνθήκες εικονικής πραγματικότητας στην χώρα.

Συγκεκριμένα κατηγόρησε την κυβέρνηση για «εξαπάτηση» του λάου σε όσα του έταξε για την οικονομία, ότι έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και ότι μετά «παρά τα γεμάτα ταμεία και τη δημοσιονομική ελευθερία», «δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση». «Δεκατέσσερις μήνες μετά την εκλογή της αυτή η κυβέρνηση εξελίσσεται σε μια μεγάλη απάτη, που αποκαλύπτεται κάθε μέρα» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία ανάμεσα σε αυτούς που αποτελούν την κοινωνική της πλειοψηφία: «Του εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους αυτοαπασχολούμενους τους αγρότες τη νέα γενιά», που θα περιλαμβάνει: Ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, την επαναρρύθμιση της εργασίας, ενα ισχυρό κοινωνικό κράτος, μια συνεκτική πολιτική για τη νέα γενιά, μία αποφασιστική στρατηγική για το περιβάλλον και βαθιές θεσμικές τομές για την ενίσχυση της Δημοκρατίας.

Έκανε λόγο για έξι άξονες πάνω στους οποίους θα βασίζεται η συμφωνία αυτή:

  • Ο πρώτος άξονας αφορά την παραγωγή, την παραγωγική διαδικασία και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες.
  • Δεύτερος άξονας είναι η εργασία
  • Τρίτος άξονας είναι το κοινωνικό κράτος
  • Τέταρτος άξονας, η νέα γενιά
  • Πέμπτος άξονας, το περιβάλλον.
  • Έκτος άξονας οι θεσμικές τομές στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση , στα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Οι τρεις παραδοχές για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η πανδημία έδειξε τα όρια «ενός μοντέλου που καταδίκαζε και απαξίωνε την κρατική παρέμβαση και εξυμνούσε την ιδιωτική πρωτοβουλία». «Σε ένα κόσμο που ψάχνει τρόπους για τη φυγή προς τα μπρος, η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση που την καταδικάζει να μείνει πίσω» και «μοναδικό σχέδιο της είναι η επίθεση στους εργαζόμενους και ο αφανισμός των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», είπε.

Προσδιόρισε τρεις παραδοχές ως «βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». Ειδικότερα:

Πρώτη παραδοχή πρέπει να είναι ότι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας, τελείωσε. Υπογράμμισε ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει στην ΕΕ η Ελλάδα οφείλει να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ μιας νέας οικονομικής πολιτική με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη, και όχι της επιστροφής στα ίδια αδιέξοδα.

Δεύτερη παραδοχή ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επικροτεί και διευκολύνει μια πολιτική αποκλεισμού τους. Τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ η αλλαγή του νόμου για το ΤΧΣ και το Δημόσιο ως βασικός μέτοχος να έχει αποφασιστικό – καθοριστικό ρόλο στις στρατηγικές αποφάσεις των συστημικών τραπεζών, και αξιοποιώντας τις μετοχές του, σε μια τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες να έχει τον απόλυτο έλεγχο του μάνατζμεντ, ώστε σε συνδυασμό με τη Δημόσια Αναπτυξιακή Τράπεζα να επιβάλει διαφάνεια και διευκόλυνση της παροχής ρευστότητας.

Τρίτη παραδοχή αφορά τη βαριά κληρονομιά του ιδιαίτερα υψηλού ιδιωτικού χρέους. ‘Ασκησε κριτική στο νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης ότι μόνο «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους, πέραν των επιμέρους διευκολύνσεων, είναι η διαγραφή μέρους των χρεών είναι μια ρεαλιστική και αναγκαία λύση για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις.

11 άμεσα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων

Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ένα σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το οποίο αφορά την επόμενη μέρα από την ανάληψη της διακυβέρνησης του τόπου.

  1. -Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις ώστε να οργανωθεί η πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας απέναντι στην πανδημία
  2. -Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων σε άμεσο χρόνο με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε να διευκολυνθεί το εκπαιδευτικό έργο και να μην κάνουν τα παιδιά μάθημα στοιβαγμένα σε τάξεις των 26-27 ατόμων
  3. -Επιδότηση της εργασίας για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει την κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων με υποχρέωση καταβολής του υπολοίπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση
  4. -Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία.400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί. Το εισόδημα θα καλύπτει όσους πολίτες είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται λόγω της πανδημίας και θα στηρίζει άνεργους, εποχικά εργαζόμενους και εργαζόμενους στον πολιτισμό, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους
  5. -Μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις. Όλοι οι άμεσα ή έμμεσα πληττόμενοι θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο με μέγιστη ενίσχυση ανά επιχείρηση τις 100.000 ευρώ με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
  6. -Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6% για όσο διαρκεί η κρίση
  7. -Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων για όσο διαρκεί η κρίση. Με την πρόταση ωφελούνται οι επιχειρήσεις χωρίς να βλέπουν μείωση του εισοδήματός τους οι ιδιοκτήτες των ακινήτων
  8. -Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους αγρότες. Θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.
  9. -Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ. Το μέτρο αφορά και συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους
  10. -Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Το μέτρο θα ελαφρύνει σημαντικά επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με μπλοκάκι.
  11. Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, ένα μέτρο που θα προσφέρει σημαντική ελάφρυνση στο σύνολο των επιχειρήσεων.

Συμφωνία των Πρεσπών: Τότε σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο Ζάεφ

Ίσως όμως το πιο σημαντικό, που γνωρίζουν πια όχι μόνο όλοι οι Θεσσαλονικείς, όλοι οι Μακεδόνες, αλλά όλοι οι Έλληνες, είναι το μέγεθος της εξαπάτησης που εξύφανε ο κ. Μητσοτάκης και το κόμμα του, στην πόλη σας και στη χώρα. Όταν λύσαμε – όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι. Σήμερα, τους παινεύει ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας για την πιστή τήρηση της Συμφωνίας από μέρους τους. Γιατί ο κ Μητσοτάκης όχι μόνο τον συναντάει εκεί που έλεγε ότι δεν θα τον συναντούσε ποτέ, αλλά δίνει μάχες για την εφαρμογή της Συμφωνίας. Εγώ καλωσορίζω την μετατόπιση του κ. Μητσοτάκη, γιατί εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Όμως, οφείλει μία συγγνώμη. Μια συγγνώμη όχι σε εμάς αλλά σε κάθε Μακεδόνα, σε κάθε Έλληνα που εξαπάτησε. Μία συγγνώμη που κραύγαζε ότι δήθεν πούλησα τη Μακεδονία για να πάρω τις συντάξεις. Μία συγγνώμη που έβαλε το κόμμα του πάνω από την πατρίδα και γέμισε τους Έλληνες με ψέμα, μίσος και διχασμό, παραποιώντας την Ιστορία, την ίδια τη συμφωνία, αλλά και την εθνική γραμμή που χαράχθηκε και από την παράταξή του.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria