Το νομοσχέδιο για την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση της Πολωνίας - OlaDeka

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση της Πολωνίας

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας ‘’Νόμος και Δικαιοσύνη’’ (PiS – Law and Justice), παρουσίασε σχέδιο νόμου για την σταδιακή κατάργηση της εκτροφής γουνοφόρων  σε διάστημα ενός έτους. Την πρόταση υποστηρίζει τόσο ο πρόεδρος του κόμματος Jarosław Kaczyński όσο και ο Πρωθυπουργός της χώρας Mateusz Morawiecki, ο οποίος με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter καταδίκασε το εμπόριο γούνας και τόνισε ότι η εξάλειψή του είναι δείγμα όχι μόνο ευαισθησίας αλλά και αξιοπρέπειας. Η Πολωνία είναι η τρίτη χώρα παραγωγής γουνοδερμάτων με περίπου 500 εκτροφεία.

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Κάτω Βουλή ενέκρινε το νομοσχέδιο το οποίο τώρα θα πάει στη Γερουσία (356 από τους 460 βουλευτές ψήφισαν υπέρ).

Με νέες εκλογές προειδοποίησαν οι εθνικιστές του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που κυβερνούν την Πολωνία, τους εταίρους τους στον κυβερνητικό συνασπισμό, αφού οι σύμμαχοί τους αρνήθηκαν να υποστηρίξουν ένα νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των ζώων που απαγορεύει την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους και την παραγωγή κρέατος κοσέρ και χαλάλ για εξαγωγή.

Η κυβερνητική πλειοψηφία στη χώρα «στην πράξη δεν υφίσταται» πλέον, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κάτω βουλής του πολωνικού κοινοβουλίου Ρίσαρντ Τερλέτσκι.

«Φυσικά δεν έχουν όλα τελειώσει, διάφορα πράγματα είναι δυνατό να γίνουν στην πολιτική και πολλά μπορεί να συμβούν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τερλέτσκι, η ηγεσία του PiS θα συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει τα επόμενα βήματα. Η Πολωνία «βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και, αν αυτό καταστήσει αδύνατη τη διακυβέρνηση της χώρας…, τότε θα είναι απαραίτητη η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών», δήλωσε ο Τερλέτσκι, σύμφωνα με το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο μετατράπηκε σε μείζον τεστ για την ενότητα του κυβερνητικού συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, υιοθετήθηκε με ψηφοφορία, που διεξήχθη αργά την νύχτα στις 17 Σεπτεμβρίου, χάρη στην υποστήριξη αντιπολιτευόμενων βουλευτών. Το κυβερνών PiS δήλωσε πως οι υπερσυντηρητικοί και οι μετριοπαθείς σύμμαχοί του έθεσαν σε κίνδυνο τον κυβερνητικό συνασπισμό με την απόφασή τους να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο.

Σχεδόν 40 βουλευτές αψήφησαν τον ηγέτη του PiS Γιάροσλαβ Κατσίνσκι και ψήφισαν κατά τον νομοσχεδίου που προέβλεπε την κατάργηση των αγροκτημάτων, στα οποία εκτρέφονται ζώα για τη γούνα τους, και τη θέσπιση ευρέος φάσματος διατάξεων για τη βελτίωση της ευημερίας των ζώων. Άλλοι 15 βουλευτές απείχαν.

Ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας καταδικάζει το εμπόριο γούνας

Το νομοσχέδιο θεωρούνταν σημαντικό για τον Κατσίνσκι, του οποίου είναι γνωστή η αγάπη για τις γάτες και ο οποίος θέλει επίσης να ανοίξει το κοινωνικά συντηρητικό κόμμα τους στους νεώτερους ψηφοφόρους. Οι αντίπαλοι του νομοσχεδίου στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού εξέφραζαν ανησυχίες ότι θα αποξενώσει τους αγρότες και θα βλάψει εκλογικά το κόμμα στις αγροτικές περιοχές.

Τελικά το νομοσχέδιο υιοθετήθηκε από την κάτω βουλή χάρη στις ψήφους βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Οι χθεσινές αποφάσεις οδήγησαν σε μια κατάσταση, στην οποία δεν γνωρίζουμε αν ο συνασπισμός υφίσταται», δήλωσε στον δημόσιο ραδιοσταθμό ο κορυφαίος συνεργάτης του πρωθυπουργού, ο Μιχάλ Ντβόρζικ. «Μια κυβέρνηση μειοψηφίας δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην εξουσία μέχρι το τέλος της θητείας της. Θα χρειάζονταν πρόωρες εκλογές».

Η Πολωνία παράγει χιλιάδες γούνες τον χρόνο και ο τομέας απασχολεί περίπου 50.000 ανθρώπους. Η χώρα είναι επίσης ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη εξαγωγούς κρέατος χαλάλ και κοσέρ.

Όλοι οι βουλευτές του υπερσυντηρητικού κόμματος Ενωμένη Πολωνία, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, αντιτάχθηκαν στο νομοσχέδιο. Οι περισσότεροι βουλευτές του άλλου, πιο μετριοπαθούς κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος Συμφωνία, απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο Άνταμ Μπίλαν, ευρωβουλευτής του κόμματος Συμφωνία, δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP πως είναι υπερβολικά νωρίς για να αποχωρήσει το κόμμα του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

«Πρόωρες εκλογές θα οδηγούσαν στην ανάληψη της εξουσίας από την αριστερά» δήλωσε.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria