Τα νέα καπνικά προϊόντα είναι μικρότερου κινδύνου σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο - Μένει να το παραδεχτούν οι ρυθμιστικές αρχές - OlaDeka

Τα νέα καπνικά προϊόντα είναι μικρότερου κινδύνου σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο – Μένει να το παραδεχτούν οι ρυθμιστικές αρχές

Τα επιστημονικά δεδομένα για τα νέα καπνικά προϊόντα και το ρυθμιστικό πλαίσιο για την κυκλοφορία τους, αποτέλεσε το αντικείμενο διεθνούς συνεδρίου που διεξήχθη για τρίτη χρονιά φέτος στην Αθήνα.

Σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα κατέληξαν ειδικοί Υγείας και Πολιτικών της Υγείας συζητώντας για τις ρυθμιστικό πλαίσιο που θα πρέπει στο εξής να διέπει τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα, όπως είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο, τα προϊόντα θέρμανσης καπνού, τα πατς νικοτίνης και άλλα προϊόντα που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο διάστημα στην παγκόσμια αγορά. Όλοι συμφώνησαν ότι στην νέα εποχή, το ζητούμενο είναι να παραδεχτούν ιατρική κοινότητα και ρυθμιστικές Αρχές ότι τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα είναι μειωμένου κινδύνου σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο και ότι οι καπνιστές παγκοσμίως πρέπει να αποκτήσουν ισχυρά κίνητρα για να επιλέξουν αυτό που τους κάνει λιγότερο κακό… ‘Ενα τέτοιο κίνητρο, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, είναι η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα και η μείωσή της στα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα.

Η εν λόγω συζήτηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου «Tobacco Harm Reduction Summit» που διεξήχθη για τρίτη χρονιά φέτος στην Αθήνα, αλλά αυτήν την φορά διαδικτυακά λόγω της πανδημίας.

Στο συγκεκριμένο στρογγυλό τραπέζι, πρόεδρος ήταν ο γνωστός καθηγητής Καρδιολογίας, Παναγιώτης Βάρδας, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας και γνωστός παγκοσμίως για το ερευνητικό του έργο όσο ήταν τακτικός καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Συν-προέδρευσε ωστόσο, με τον επίσης γνωστό για τις μελέτες και την πολυετή εμπειρία του στα θέματα του ελέγχου της καπνικής συνήθειας στον Καναδά, David T. Sweanor J.D., ο οποίος είναι επικεφαλής του Centre for Health Law, Policy and Ethics και καθηγητής Νομικής στο University of Ottawa.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν μεταξύ τους ότι όλες οι έρευνες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής συνηγορούν στο γεγονός ότι οι εναλλακτικοί τρόποι καπνίσματος είναι λιγότερο επικίνδυνοι για την Υγεία. Και στο ότι πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν οι καπνιστές ότι δεν είναι η νικοτίνη που θα τους οδηγήσει πιθανώς σε καρκίνο, αλλά οι εκατοντάδες άλλες τοξικές ουσίες που παράγει κατά την καύση του ένα τσιγάρο, όπως επίσης η πίσσα που περιέχει. Σε αυτό συμφώνησε ο επίσης Κύπριος πνευμονολόγος επί σειρά ετών διευθυντής Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος στο «Σωτηρία» και πρόεδρος του Κυπριακού Ινστιτούτου Αναπνευστικών Παθήσεων, Μιχάλης Τουμπής ο οποίος έκανε ωστόσο έναν διαχωρισμό: Άλλο είναι ο καπνιστής που θέλει να συνεχίζει να καπνίζει αλλά επιθυμεί να μειώσει την βλάβη στον οργανισμό του, και άλλο αυτός που θέλει να διακόψει οριστικά την καπνιστική συνήθεια. Όπως είπε, τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα είναι μειωμένης επικινδυνότητας και ως εκ τούτου κατάλληλα για την πρώτη κατηγορία, δηλαδή για αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν το κάπνισμα.

Ο κ. Βάρδας έθεσε μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών των συμμετεχόντων, μερικά ενδιαφέροντα ερωτήματα για να «ιντριγκάρει» τους συνομιλητές του να πουν αλήθειες για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα…

«Η λογική της μείωσης της βλάβης, μήπως έμμεσα ενδυναμώνει μία καπνιστική κουλτούρα; Ότι δηλαδή αφού είναι λιγότερο βλαβερό ας ρισκάρω να καπνίζω;» και «Γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Ευρωπαϊκή ένωση και οι περισσότερες Πανευρωπαϊκές Ιατρικές Εταιρείες απορρίπτουν τη στρατηγική της μείωσης της βλάβης; Είναι ρεαλιστική η προσέγγιση του δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από την διακοπή;».

Για να λάβει ξεκάθαρες απαντήσεις ότι δεν δημιουργείται καμία «κουλτούρα» τέτοιου τύπου και ότι τα προϊόντα αυτά φαίνεται να αφορούν αυτούς που ήδη καπνίζουν στους οποίους πρέπει αντιθέτως, να δημιουργηθεί «κουλτούρα μειωμένου κινδύνου».

Ο Clive Bates συμπλήρωσε ότι είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ξεκαθαρισμένο από πολλές επιστημονικές μελέτες ότι τα νέα καπνικά προϊόντα είναι μειωμένου κινδύνου σε σχέση με το κλασικό τσιγάρο αλλά «υπερ-ελέγχουμε τα νέα προϊόντα από φόβο ενώ γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα είναι πολύ πιο επικίνδυνο». Εξάλλου, στο ερώτημα του καθηγητή Βάρδα αν φαντάζεται μια μελλοντική κοινωνία χωρίς καθόλου κάπνισμα, σημείωσε ότι είμαστε drug users society (κοινωνία χρηστών εθιστικών ουσιών) επί χιλιάδες χρόνια και η χρήση της νικοτίνης θα συνεχιστεί. «Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο στο επιστημονικά αποδεκτό σημείο καθώς να το μηδενίσουμε δεν γίνεται. Το μέλλον φαίνεται να είναι τα νέα προϊόντα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria