ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΟΥΝΑΣ - Παρέμβαση για το άνοιγμα των σχολείων - OlaDeka

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΟΥΝΑΣ – Παρέμβαση για το άνοιγμα των σχολείων

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΤΩΝ ΓΟΥΝΑΣ – ΙΜΑΤΙΣΜΟΥ –ΚΛΩΣΤΟΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ    ΝΟΜΟΥ  ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Παρέμβαση για το άνοιγμα των σχολείων

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Το Σωματείο μας έχει κάνει προσπάθειες να αναδείξει τα τεράστια προβλήματα στον κλάδο της Γούνας όπως της ανεργίας, της αναδουλειάς, της εργοδοτικής τρομοκρατίας, των χαμηλών μεροκάματων, της «αναζήτηση» ενσήμων, ιδιαίτερα των συναδέλφων που πλησιάζουν στην σύνταξη και το άγχος τους είναι μεγάλο. Με ανακοινώσεις, παρεμβάσεις, απεργίες, συγκεντρώσεις και άλλες μορφές προσπαθεί να κρατήσει ψηλά το ηθικό της εργατικής τάξης, να δείξει ότι ο μόνος δρόμος για να βγούμε από τα αδιέξοδα είναι ο συλλογικός αγώνας, η αλληλεγγύη, η ταξική συνειδητοποίηση, ο αγώνας για μια κοινωνία που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού.

Πέρα όμως από τα εργατικά προβλήματα, οι γουνεργάτριες και οι γουνεργάτες έχουν και άλλους Γολγοθάδες να περάσουν. Ένας από αυτούς είναι το άνοιγμα των σχολείων. Κάθε Σεπτέμβρη, τα έξοδα για τσάντες, σχολικά είδη, ρούχα, παπούτσια… είναι τόσο μεγάλο που ακόμη και αυτοί που εργάζονται «γονατίζουν». Η θέληση της μάνας, των γονιών να στείλουν το παιδί τους χωρίς να του λείπει κάτι, να μπορέσει να μάθει, να πάρει όσο περισσότερα γίνεται από το σχολείο οδηγούν τους γονείς να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν για αυτά που κανονικά θα έδινε η «δωρεάν παιδεία».

Εκτός από αυτά όμως, φέτος έχουμε και την πανδημία του κορονοϊού. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αφήσει ανοργάνωτα τα σχολεία, ενώ από τον Φλεβάρη ξέρει ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να πάρει.

  • Δεν έχει πάρει μέτρα να αξιοποιηθούν σχολεία που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια στον Νομό μας και σε όλη την Ελλάδα, ώστε να μην υπερβαίνουν οι τάξεις τους 15 μαθητές.
  • Προσέλαβε 21.000 αναπληρωτές, ενώ πριν 2 μήνες η σχολική χρονιά τέλειωσε με 42.000 αναπληρωτές και στη διάρκεια του καλοκαιριού είχαμε 3.500 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών.
  • Δεν προσέλαβε καμία παραπάνω καθαρίστρια, ούτε η κυβέρνηση, ούτε και οι Δήμοι Καστοριάς, Άργους, Νεστορίου, παρότι είναι γνωστό ότι ο αριθμός τους ήταν ανεπαρκείς και πριν από τον κορονοϊό.
  • Δεν έχουν παρθεί μέτρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ώστε να εξασφαλιστεί η μετακίνηση των μαθητών όλων των βαθμίδων χωρίς συνωστισμό.
  • Δε φρόντισε να στελεχώσει τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να δίνεται αυτές τις μέρες η μάχη από καλύτερες θέσεις.

Η κυβέρνηση προκαλεί ανησυχίες διότι για άλλη μια φορά με όχημα την ατομική ευθύνη προσπαθεί να κρύψει τις τεράστιες κρατικές ευθύνες και παλινωδίες στην προστασία των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών από την πανδημία. Κρύβει συνειδητά ότι διαχειρίστηκε πακτωλό χρημάτων, τα οποία όμως κατευθύνθηκαν κατά κύριο λόγο στην ανάκαμψη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Έχει τεράστιες ευθύνες γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος ώστε να σχεδιαστεί το άνοιγμα των σχολείων με όρους που θα εξασφαλίζουν την ουσιαστική δημόσια δωρεάν ενιαία και ασφαλή εκπαιδευτική διαδικασία για όλους τους μαθητές. 

Καλούμε Εργατικά Σωματεία και Συλλόγους Γονέων να διεκδικήσουμε:

  • Μόνιμο πλήρους ωραρίου και επαρκές προσωπικό καθαριότητας για όλα τα σχολεία. 
  • Μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες ώστε να μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό κενό με το πρώτο κουδούνι. 
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία με ευθύνη του κράτους. 
  • Μέσα ατομικής προστασίας δωρεάν με ευθύνη του κράτους σε όλα τα σχολεία για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς (μάσκες,αντισηπτικά,θερμόμετρα κ.α.)
  • Προσλήψεις σχολιάτρων σε κάθε σχολείο. Ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας σε κάθε Δήμο και διασύνδεση τους με τα σχολεία. 
  • Νομοθετική ρύθμιση για τη μείωση μαθητών ανά Τμήμα.
  • Πρόγραμμα σχολικής στέγης για ασφαλή σχολεία με επάρκεια σε χώρους εκπαίδευσης και αναψυχής μαθητών.
  • Η μόρφωση και η υγεία των παιδιών μας είναι αποκλειστική ευθύνη του Κράτους. Δε θα δεχτούμε καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών. 

4/9/2020

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria