Νικόλαος Σύψας εμβόλιο: Πότε θα γίνει μαζικός εμβολιασμός στην Ελλάδα - OlaDeka

Νικόλαος Σύψας εμβόλιο: Πότε θα γίνει μαζικός εμβολιασμός στην Ελλάδα

«Υπάρχει αβεβαιότητα ως προς το πότε θα είναι έτοιμο το εμβόλιο με την έννοια του να εμβολιάσουμε το 70% του πληθυσμού. Αυτή τη στιγμή γνωρίζουμε ότι υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβόλιο που να βρίσκεται σε φάση 3, η οποία ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δούμε τα αποτελέσματα των μελετών αυτών», τόνισε, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Σύψας. Και συνέχισε: «Αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό, τότε θα πάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρει άδεια κυκλοφορίας. Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα. Ταυτόχρονα όμως, η εταιρεία που θα παράξει το εμβόλιο, έχει ήδη ξεκινήσει να το παράγει, χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα, προκειμένου να κερδίσει χρόνο. Αυτά τα εμβόλια παρήγγειλε η ΕΕ, και ένα μέρος θα έρθει και στην Ελλάδα. Έτσι δόθηκε η ημερομηνία για τις αρχές του έτους».

«Στην πραγματικότητα, λοιπόν, πρώτα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των μελετών φάσεως 3, μετά να πάρει την άδεια από τον EMA (σ.σ.: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) και ακολούθως θα δούμε το εμβόλιο. Σε κάθε περίπτωση μαζικός εμβολιασμός του ελληνικού πληθυσμού δεν προβλέπεται πριν το καλοκαίρι. Μπορεί να έρθουν νωρίτερα παρτίδες του εμβολίου όπως είπε η κυβέρνηση, που θα καλύψουν πρώτα τους υγειονομικούς και τις ευπαθείς ομάδες αλλά όχι γενικά τον ελληνικό πληθυσμό. Στην καλύτερη περίπτωση λοιπόν θα έχουμε κάποιες δόσεις του εμβολίου στις αρχές του 2021», τόνισε.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι «η φάση 3 του εμβολίου  θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο οπότε θα δοθεί σε 30.000 ανθρώπους και εκεί θα φανεί το θέμα της ασφάλειας του εμβολίου. Θα φανεί επίσης το ποσοστό αποτελεσματικότητάς του. Ιδιαίτερα επιφυλακτικοί πρέπει να είμαστε στις ανακοινώσεις των εταιρειών, πρώτα πρέπει να περιμένουμε σαφή αποτελέσματα για αποτελεσματικότητα και ασφάλεια, και μετά μπορούμε να συζητήσουμε για τον εμβολιασμό. Συνεπώς έχουμε ακόμη μπροστά μας πολύ δρόμο και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν». Ο ίδιος προχώρησε στη διευκρίνηση ότι όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ έπραξε ορθώς και προπαρήγγειλε το εμβόλιο: «Πρόκειται για μια πρωτοφανή και παράξενη κατάσταση αλλά νομίζω ότι η ΕΕ καλά έκανε και το προπαρήγγειλε». Αναφορικά με τις θεωρίες συνωμοσίας, είπε πως «είμαστε σε μια επιδημία παραπληροφόρησης. Η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της απέναντι σε όσους διακινούν επικίνδυνα ψεύδη για την δημόσια υγεία».

Αναφερόμενος στα σχολεία, τόνισε ότι μπορεί να ξανακλείσουν μόνο σε περίπτωση ακραίων: «Τα σχολεία θα είναι τα τελευταία που θα κλείσουν», υπογράμμισε.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria