Μητσοτάκης: Μήνυμα σε Ερντογάν – «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» - OlaDeka

Μητσοτάκης: Μήνυμα σε Ερντογάν – «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»

«Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μήνυμα σε Άγκυρα και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ περί συμφωνίας για διάλογο Ελλάδας-Τουρκίας. «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις» είπε με «έξι καθαρές λέξεις» ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στον Yang Jiechi, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, τον οποίο υποδέχθηκε στο Μαξίμου το πρωί της Παρασκευής.

«Από τις πολλές και τις υπερβολικές αποστροφές του κ. Ερντογάν συγκρατώ μόνο μια αυτή για τον διάλογο και απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η χώρα μας και μπορεί και θέλει να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς να παραβιάζεται η λογική. Ας φύγουν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις Στόλτενμπέργκ

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, που επικαλείται η Καθημερινή, ο Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε στο γραφείο του τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους Ελλάδας και Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, όπου σε μία ολιγόλεπτη συνάντηση τούς έδωσε ένα μονοσέλιδο έγγραφο με τις σκέψεις του. Ακολουθώντας την υπηρεσιακή οδό, από τη μόνιμη αντιπροσωπεία στο ΝΑΤΟ, το έγγραφο Στόλτενμπεργκ μεταβιβάστηκε στο ΥΠΕΞ και στο υπουργείο Εθν. Άμυνας.

Το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το «Βήμα» το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά από προτάσεις, δεν φαίνεται να καλύπτει σε αυτή τη φάση τις επιθυμίες της ελληνικής πλευράς, ιδιαίτερα σχετικά με την αποχώρηση του Oruc Reis από την Ανατολική Μεσόγειο.  Η Αθήνα έκρινε, σύμφωνα πάντα με το «Βήμα» ότι σε πρώτη φάση και όταν εκδηλώθηκε αρχικά η σκέψη Στόλτεμπεργκ, δεν υπήρχε λόγος να απορρίψει αμέσως την πρωτοβουλία του.

Ωστόσο, ο κ. Στόλτενμπεργκ βιάστηκε όμως και έσπευσε να ανακοινώσει ότι οι δύο χώρες «συμφώνησαν να προσέλθουν σε τεχνικές συνομιλίες για τη μείωση του κινδύνου επεισοδίων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνοντας ότι το ΝΑΤΟ είναι μία σημαντική πλατφόρμα διαβουλεύσεων επί ζητημάτων που επηρεάζουν την ασφάλειά μας».

Στην Αθήνα υπήρξε έντονη δυσαρέσκεια για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο γεν. γραμματέας του ΝΑΤΟ ενώ ο κ. Στόλτενμπεργκ έχει ζητήσει να συνομιλήσει επ’ αυτού και με τον Ν. Δένδια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria