Μητσοτάκης: Μέχρι την οριστική διευθέτηση με την Τουρκία απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες - Μισέλ: Η ασφάλεια στη Μεσόγειο είναι θέμα της ΕΕ - OlaDeka

Μητσοτάκης: Μέχρι την οριστική διευθέτηση με την Τουρκία απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες – Μισέλ: Η ασφάλεια στη Μεσόγειο είναι θέμα της ΕΕ

Μητσοτάκης: Κάποια στιγμή πρέπει η ευρωπαϊκή συμπαράσταση να μεταφραστεί σε πραγματική αλληλεγγύη

Το μεταναστευτικό χρειάζεται μια ευρωπαϊκή απάντηση, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Η Ευρώπη να περάσει από τα λόγια στην έμπρακτη συμπαράσταση», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «τα όσα συμβαίνουν στη Λέσβο αναδεικνύουν πόσο σύνθετο είναι το πρόβλημα».

Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στη Μόρια, έκανε λόγο για θλιβερά γεγονότα, προσθέτοντας πως «ευτυχώς απετράπησαν απώλειες, τραυματισμοί. Εκατοντάδες ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν απομακρυνθεί από το νησί. Οργανώθηκε ήδη προσωρινό κέντρο υποδοχής με συνθήκες καλύτερες από αυτές που επικρατούσαν στη Μόρια. Η αυστηρή φύλαξη των συνόρων θα συνεχιστεί και στον Έβρο και στη θάλασσα», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης για να καταλήξει πως «η Ευρώπη σηκώνει δυσβάσταχτο βάρος του κοινού μας προβλήματος».

Αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία». Ωστόσο, τόνισε ότι «μέχρι να υπάρξει οριστική διευθέτηση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλλασας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες».

Στο προσφυγικό ζήτημα και την κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ τονίζοντας: «Το μεταναστευτικό είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, δεν είναι μια πρόκληση για κάποια κράτη μέλη μόνο. Θα πρέπει να βρούμε μαζί από κοινού μια απάντηση, να καταπολεμήσουμε την παράνομη μετανάστευση και να δούμε την πολιτική επιστροφών».

«Θέλω να δω με τα μάτια μου ποια είναι η κατάσταση και τι ευθύνες έχετε αναλάβει τι απαντήσεις θα μπορέσουμε να δώσουμε σε μερικές μέρες και να υπάρξει μια κινητοποίηση και ένας συντονισμός» ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Η επόμενη Συνοδός Κορυφής θα αφιερωθεί ιδιαιτέρως στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο και φυσικά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία» ανέφερε σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα.

«Υπάρχει το ζήτημα της ασφάλειας στη Μεσόγειο, το οποίο δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα και την Κύπρο μόνο, είναι ζήτημα της ΕΕ εν συνόλω.» «Όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να γίνονται σεβαστά και αυτό είναι και το νόημα της παρουσίας μου εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μισέλ.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria