Μητσοτάκης Ερντογάν: «Αν είναι να κάνουν ό,τι στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη συνάντησης» - OlaDeka

Μητσοτάκης Ερντογάν: «Αν είναι να κάνουν ό,τι στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη συνάντησης»

Η Τουρκία απέσυρε το τουρκικό πλοίο σεισμογραφικών ερευνών Oruc Reis από την ανατολική Μεσόγειο για να επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν τελειώσει, δήλωσε την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2020 ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, κι ενώ ο γερμανικός Τύπος βλέπει πλέον ότι η στάση της Άγκυρας εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης πως είναι έτοιμος να συναντηθεί με φυσική παρουσία ή μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να συζητήσουν τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν χρειάζεται να συνομιλήσει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αν η Αθήνα τηρήσει την στάση που ακολούθησε στο Καστελόριζο.

Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή της Παρασκευής ανέφερε σε μια πιθανή συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. «Πολλοί Πρόεδροι και πρωθυπουργοί έγιναν μεσολαβητές στις διαπραγματεύσεις μας (σ.σ. με την Ελλάδα). Συνομιλήσαμε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Ισπανό πρωθυπουργό Σάντσεζ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Κόντε. Θα μπορούσε να υπάρξει μια συνάντηση (ή επικοινωνία) με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη; Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, είναι κάτω από ποιες προϋποθέσεις και τι θα συζητήσουμε. Αν είναι να συζητήσουμε ό,τι έκαναν στο Καστελόριζο, δεν υπάρχει ανάγκη».

Και για πρόσθεσε: «Να τους δούμε (σ.σ. τους Έλληνες), να έχουμε μια τηλεδιάσκεψη, να συναντηθούμε σε τρίτη χώρα. Αλλά αν η Πρόεδρος της Ελλάδας έρχεται στο Καστελόριζο και κάνει επίδειξη δύναμης, τότε εμείς θα κάνουμε μια ακόμη μεγαλύτερη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενος στο Oruc Reis ο Ερντογάν υποστήριξε μεν πως η απόσυρσή του ανοίγει παράθυρο στη διπλωματία, ξεκαθάρισε δε ότι μόλις τελειώσουν οι εργασίες συντήρησης θα επιστρέψει στην αποστολή του. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος : «το γεγονός ότι το αποσύραμε στο λιμάνι για συντήρηση, κάτι σημαίνει. Γιατί το κάναμε, ήταν ένα μήνυμα με νόημα. Ας δημιουργήσουμε την ευκαιρία για διπλωματία, το κάναμε ώστε η Ελλάδα να καλωσορίσει αυτή την ευκαιρία. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τις έρευνές μας. Όταν οι επιδιορθώσεις ολοκληρωθούν, το Oruc Reis θα επιστρέψει στην αποστολή του».

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ότι το σκάφος επέστρεψε στην Αττάλεια προκειμένου να γίνει μία συντήρηση ρουτίνας, κάτι που σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας μπορεί να διαρκέσει «μερικές εβδομάδες». «Αφού ολοκληρωθεί η συντήρηση, θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητές μας με αποφασιστικότητα» είχε προσθέσει.

Handelsblatt: Η Τουρκία εξελίσσεται σε απειλή για την Ευρώπη

«Τα καλά νέα είναι ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ξεχάσει να διαμεσολαβεί» αναφέρει, σε σχόλιό της σχετικά με την ελληνοτουρκική διαμάχη και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, η Handelsblatt με τίτλο «Απειλή για την Ευρώπη». Kαι συνεχίζει: «(…) Tα κακά νέα είναι ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν αποτελεί παρελθόν. Εδώ και εβδομάδες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαμάχη για ενδεχόμενα κοιτάσματα φυσικών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα κατηγορεί την Τουρκία για παράνομες έρευνες κοντά σε ελληνικά νησιά.

“Η Τουρκία υποστηρίζει ότι τα ύδατα αυτά ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα. Πρόκληση ή όχι, η στάση της Τουρκίας είναι συστηματική. Ο Τούρκος πρόεδρος ακολουθεί ένα άκρως επιθετικό δόγμα εξωτερικής πολιτικής από το 2016. Οι παλιές εταιρικές σχέσεις όπως με το ΝΑΤΟ αποτελούν ελάχιστο εμπόδιο, όπως και μια συμμαχία δυτικών αξιών (…) O Ερντογάν μπορεί να κερδίσει μόνο όταν οι άλλοι χάνουν και αντίστροφα. Αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι έχουν τον ίδιο τρόπο σκέψης. Στο θέμα του προσφυγικού και της ΕΕ, η Άγκυρα εδώ και καιρό ακολουθεί μια πολιτική πιθανοτήτων με απειλές. Παρόλα αυτά ορισμένοι Ευρωπαίοι μιλούν σαν να είναι τα χρήματα για τη στήριξη των προσφύγων, δώρο στον Ερντογάν».


Οι απειλές κυρώσεων δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα

Αλλά δεν είναι μόνο το πεδίο των ελληνοτουρκικών στο οποίο η Άγκυρα προκαλεί με την στάση της. Σύμφωνα με το σχόλιο της Handelsblatt: «Στη Λιβύη ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει εδώ και καιρό δικούς του στόχους και αντιτίθεται στη Γαλλία (…) Στην Ουκρανία, η Τουρκία ενισχύει δεσμούς με φίλα προσκείμενες δυνάμεις στην κυβέρνηση. Και παράλληλα εδώ και καιρό επεκτείνει την ισχύ της στα Βαλκάνια, με εταιρικές πολιτικές σχέσεις, οικονομική συνεργασία και χρηματοδότηση τζαμιών». Για το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία η οικονομική εφημερίδα παρατηρεί: «Οι απειλές κυρώσεων προς τον Ερντογάν συχνά δεν έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αντίθετα διεγείρουν κάποιου είδους αντανακλαστικά ενότητας, τα οποία εκτείνονται μέχρι τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αυτά τα αντανακλαστικά καταδεικνύουν ότι ακόμη και μια κυβερνητική αλλαγή, η εξωτερική πολιτική της Άγκυρας θα παραμείνει σε μια επιθετική κατεύθυνση.

“Αυτό που απαιτείται είναι μια προσέγγιση που να ανταποκρίνεται στις παρούσες συνθήκες: η Τουρκία έχει εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό σύστημα αξιών αλλά είναι ένας απαραίτητος εταίρος σε πολλούς τομείς. Επομένως η Τουρκία δεν πρέπει να συγκριθεί με την Ιταλία, την Ουγγαρία ή την Κροατία. Αλλά μάλλον με την Κίνα – όχι λόγω του μεγέθους της αλλά λόγω της αυξανόμενης αποξένωσης και εξάρτησης».

 Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν – Μέρκελ για τη Λέσβο

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και την Καγκελάριο της Γερμανίας, Ανγκελα Μέρκελ. Βασικό αντικείμενο συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη ήταν οι τρόποι επιχειρησιακής συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη νέα μόνιμη δομή που θα δημιουργηθεί στη Λέσβο. O Πρωθυπουργός μάλιστα παρουσίασε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης βίντεο από τη δομή που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες στο Καρά Τεπέ, αντιπαραβάλλοντάς την με την κατάσταση που παρέλαβε στη Μόρια.

Το βίντεο που έδειξε ο Πρωθυπουργός στην Φον Ντερ Λάιεν

O Πρωθυπουργός μάλιστα παρουσίασε στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης βίντεο από τη δομή που στήθηκε μέσα σε λίγες μέρες στο Καρά Τεπέ, αντιπαραβάλλοντάς την με την κατάσταση που παρέλαβε στη Μόρια.

Δείτε το βίντεο:

Νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποιώντας την επικοινωνία που θα είχε σήμερα με την Άγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει:

«Ο Πρωθυπουργός μιλάει συχνά με όλους τους εμπλεκόμενους. Με την Καγκελάριο Μέρκελ, που ασκεί την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το διάστημα, έχει συχνές επαφές. Θα έχει επικοινωνία και σήμερα το μεσημέρι με την κυρία Μέρκελ και την κυρία Φον ντερ Λάιεν, στο πλαίσιο των συζητήσεων για το προσφυγικό. Έχει συνεχείς επικοινωνίες για όλα τα θέματα, όσο πλησιάζουμε προς το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα τεθούν οι συνολικές σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία».

Μιλώντας στο Open ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και τόνισε ότι «το πλαίσιο του Δουβλίνου δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες. Πάμε προς μία αλλαγή. Είχε ξεκινήσει αυτή η διαδικασία εδώ και κάποιους μήνες, αλλά το θέμα του κοροναϊού έφερε πίσω αυτές τις εξελίξεις. Ευτυχώς, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δηλώσεις της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ξεπαγώνει το θέμα».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «υπάρχει ένα πολύ θετικό στοιχείο ότι η Καγκελαρία έχει ανακοινώσει επισήμως πως 1.533 άτομα, οικογένειες με προσφυγικό προφίλ, στα οποία έχει απονεμηθεί άσυλο, θα μετακινηθούν προς τη Γερμανία. Και είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι υπάρχουν συνεχώς δηλώσεις περί δίκαιου καταμερισμού των βαρών από το προσφυγικό -μεταναστευτικό.

Περιμένουμε να δούμε το επόμενο χρονικό διάστημα πώς θα γίνει αυτό. Το μείζον θέμα, όμως, είναι να αναθεωρηθεί η διαδικασία του Δουβλίνου, ώστε να ανταποκρίνεται στα σημερινά στάνταρς».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria