Η Facebook «μπλοκάρει» τη δημοσίευση ειδήσεων στην Αυστραλία - OlaDeka

Η Facebook «μπλοκάρει» τη δημοσίευση ειδήσεων στην Αυστραλία

Ο πόλεμος μεταξύ Αυστραλίας και των Big Tech (Apple, Amazon, Facebook, Google) συνεχίζεται

Πριν λίγες εβδομάδες είχε ανακοινωθεί η πρόθεση της αυστραλιανής κυβέρνησης να υποχρεώσει με νόμο, τη Facebook και την Αlphabet, μητρική εταιρεία της Google, να πληρώνουν τα αυστραλιανά ΜΜΕ για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο που χρησιμοποιούν.

Τώρα είναι η σειρά της Facebook να απαντήσει, ανακοινώνοντας πως σε περίπτωση που η πρόθεση αυτή της αυστραλιανής κυβέρνησης μετουσιωθεί σε νόμο, τότε η εταιρεία θα απαγορεύσει στους Αυστραλούς να «ποστάρουν» (δημοσιεύουν) τοπικές και διεθνείς ειδήσεις στο Facebook και το Instagram.

Η θέση της Facebook

Με την εφαρμογή  του νόμου αυτού έχουν συνταχθεί οι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί της Αυστραλίας, όπως η News Corp Australia, Nine Entertainment και η Guardian Australia, ελπίζοντας ότι έτσι θα μειώσουν τη ζημία που τους έχει προκαλέσει η απώλεια διαφημιστικών εσόδων από τη Facebook και την Google.

«Στην περίπτωση που αυτό το σχέδιο νόμου γίνει νόμος,  θα σταματήσουμε δυστυχώς να επιτρέπουμε στους εκδότες και τους χρήστες [των εφαρμογών μας] στην Αυστραλία να δημοσιεύουν τοπικές και διεθνείς ειδήσεις στο Facebook και το Instagram. Αυτή δεν είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά η τελευταία. Είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθούμε ενάντια σε ένα αποτέλεσμα που αγνοεί τη λογική και θα πλήξει – δεν θα βοηθήσει, τη μακροπρόθεσμη ζωντανή λειτουργία του ειδησεογραφικού τομέα της Αυστραλίας», δήλωσε σήμερα ο διευθυντής της Facebook Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, Γουίλ Ίστον.

Η απάντηση των αυστραλιανών αρχών

O πρόεδρος της αυστραλιανής Επιτροπής Ανταγωνισμού και Καταναλωτισμού, Ροντ Σιμς χαρακτήρισε την απειλή της Facebook ως άκαιρη και λανθασμένη.

«Το σχέδιο νόμου έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι οι αυστραλιανές επιχειρήσεις ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων ανεξάρτητων, κοινοτικών και τοπικών ΜΜΕ, μπορούν να έχουν μια θέση στο τραπέζι μιας δίκαιης διαπραγμάτευσης με την Facebook και την Google», δήλωσε ο Σιμς συμπληρώνοντας πως «η Facebook πληρώνει ήδη κάποια ΜΜΕ για ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Το νομοσχέδιο απλώς στοχεύει να φέρει δικαιοσύνη και διαφάνεια στις σχέσεις της Facebook και της Google με τα ΜΜΕ της Αυστραλίας. Είδαμε ότι σύμφωνα με αναφορά του Πανεπιστημίου της Καμπέρα, για τις ψηφιακές ειδήσεις το 2020, το 39% των Αυστραλών χρησιμοποιούν το Facebook για γενικές ειδήσεις και το 49% αυτών για ειδήσεις σχετικές με τον κοροναϊό»

Ο διευθυντής του αυστραλιανού ινστιτούτου Centre for Responsible Technology, Πίτερ Λιούις, ανέφερε ότι η Facebook ετοιμάζεται να αποβάλει από την πλατφόρμα της την έγκριτη δημοσιογραφία, επιτρέποντας όμως παράλληλα την άνθιση της παραπληροφόρησης και των θεωρίων συνωμοσίας.

«Ως μια μεγάλη διαφημιστική εταιρεία, η Facebook θα ήταν καλό να αντιληφθεί ότι η επιτυχία της είναι τόσο ισχυρή όσο και το δίκτυο των χρηστών της. Το να εκφοβίζεις τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους μοιάζει περίεργος τρόπος να χτίσεις μια μακροχρόνια εμπιστοσύνη», δηλώνει ο Λιούις.

Προς αδιέξοδο

Η Facebook απαντά πως ο νομοθέτης «δεν έχει αντιληφθεί τις δυναμικές του ίντερνετ» και πως «όταν έφτιαχνε αυτόν τον νόμο η επιτροπή αγνόησε σημαντικούς παράγοντες και κυρίως τη σχέση μεταξύ των μέσων ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και το ποιος κερδίζει περισσότερο από τον άλλο»

Προς το παρόν πάντως καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει πίσω, με τη Facebook μάλιστα να ανακοινώνει στους χρήστες της πως η αλλαγή στους όρους χρήσης, που έχει ανακοινωθεί σε όλους τους χρήστες, θα γίνει για να συμπεριλάβει την απαγόρευση αυτή. Ο νέος όρος θα αναφέρει «Μπορούμε επίσης να αφαιρέσουμε ή να περιορίσουμε την πρόσβαση στο περιεχόμενο, τις υπηρεσίες ή τις πληροφορίες σας, αν κρίνουμε ότι αυτό είναι απαραίτητο για να αποφύγουμε ή να μετριάσουμε νομικές συνέπειες εις βάρος της Facebook».

Έτσι πληθαίνουν οι φωνές όπως της Μπρίτζετ Φερ, διευθύνουσας συμβούλου της ένωσης τηλεοπτικών δικτύων Free Tv Australia που μιλούν για εκφοβισμό: «Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ένα παγκόσμιο μονοπώλιο που θα κάνει και θα πει ό,τι είναι δυνατό για να αποφύγει μια δίκαιη πληρωμή για ειδησεογραφικό περιεχόμενο»

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria