Δυτ. Μακεδονία: Ενημερωτικά φυλλάδια Τροχαίας διανεμήθηκαν σήμερα από αστυνομικούς σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων - OlaDeka

Δυτ. Μακεδονία: Ενημερωτικά φυλλάδια Τροχαίας διανεμήθηκαν σήμερα από αστυνομικούς σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων

Ενημερωτικά φυλλάδια Τροχαίας διανεμήθηκαν σήμερα από αστυνομικούς σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων, σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, εν όψει της νέας σχολικής περιόδου 

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σήμερα (14-09-2020) το πρωί, διανεμήθηκαν από ένστολο προσωπικό των Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής και ευχές για μια καλή σχολική χρονιά, σε μικρούς μαθητές και γονείς, κατά τη προσέλευσή τους για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού, στα σχολικά συγκροτήματα των Γρεβενών, της Καστοριάς, της Κοζάνης και της Φλώρινας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των γονέων ως προς την τήρηση των κανόνων οδικής συμπεριφοράς, ιδιαίτερα κατά τη μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολικά συγκροτήματα, αλλά και την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.

Μέσα από τα συγκεκριμένα φυλλάδια, δίνονται συμβουλές και περιγράφονται με απλό και κατανοητό τρόπο βασικοί κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για να ενημερωθούν οι μικροί μαθητές πώς να κυκλοφορούν στο δρόμο με ασφάλεια από και προς το σχολείο, τη χρήση των διαβάσεων πεζών, των πεζοδρομίων, τη συμμόρφωση τους με τους φωτεινούς σηματοδότες κ.α. Επιπλέον, περιέχουν χρήσιμες οδηγίες για τους γονείς, έτσι ώστε να παρέχουν τη σωστή κυκλοφοριακή αγωγή στα παιδιά τους, δίνοντας το καλό παράδειγμα.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνσης Δυτικής Μακεδονίας, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα οδικής ασφάλειας και με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, υπενθυμίζει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη ενημέρωση των γονέων, των εκπαιδευτικών, αλλά και των οδηγών. 

Οι γονείς μπορούν:

  • Να αναζητήσουν και να επιλέξουν την πιο ασφαλή διαδρομή που πρέπει να ακολουθεί το παιδί τους για να φθάνει και να επιστρέφει από το σχολείο του.
  • Να διανύσουν τη συγκεκριμένη διαδρομή πολλές φορές μαζί του, έτσι ώστε να του αποτυπωθεί σωστά, να γνωρίσει όλες τις ιδιαιτερότητες και ιδιομορφίες του δρομολογίου και κατά συνέπεια τους ενδεχόμενους κινδύνους.
  • Να του μάθουν να σταματά στην άκρη του πεζοδρομίου, πριν περάσει στην απέναντι πλευρά του δρόμου. Να του μάθουν να ελέγχει προσεκτικά αριστερά και δεξιά το δρόμο και να τον διασχίζει μόνο όταν θα είναι απόλυτα σίγουρο ότι δεν περνούν οχήματα. 
  • Να του μάθουν να αντιλαμβάνεται σωστά πότε ένα όχημα είναι μακριά ή κοντά του. Μια κακή εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε ατύχημα. 
  • Να κρατούν πάντα από το χέρι το παιδί, που πρέπει να βαδίζει στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου. 
  • Να του μάθουν ότι ακόμα και στις διαβάσεις των πεζών πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικό. Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ο προσεκτικός έλεγχος του δρόμου δεξιά και αριστερά. 
  • Ιδίως τις βραδινές ώρες, το κίτρινο χρώμα στα ρούχα του παιδιού ή τα αντανακλαστικά αυτοκόλλητα, βοηθούν τους οδηγούς να αντιληφθούν καλύτερα την παρουσία του στο δρόμο.
  • Αν στο σχολείο ή τη διαδρομή υπάρχει έλλειψη ή φθορές σε σηματοδότες ή πινακίδες (οδικά σήματα), να ενημερώνουν άμεσα τους αρμόδιους φορείς. 

Να θυμάστε ότι οι γονείς είναι εκείνοι που δίνουν τα πρώτα μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής στο παιδί. 

Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων, για να συμβάλουν στην ενίσχυση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας των μαθητών, μπορούν: 

  • Να μυήσουν τους μαθητές στους απλούς κανόνες της ασφαλούς οδικής συμπεριφοράς, όπως στην αποκλειστική χρήση των διαβάσεων και των σηματοδοτών, στην αποφυγή επικίνδυνων παιχνιδιών μέσα και έξω από το σχολείο, στο δρόμο κ.ά. 
  • Να επιλέγουν με αυστηρά κριτήρια τα οχήματα που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις των μαθητών και να βεβαιώνονται ότι είναι απολύτως κατάλληλα (πρόσφατα ελεγμένα, διαθέτουν ζώνες ασφαλείας, πυροσβεστικά μέσα κ.ά.), προκειμένου να εξασφαλίζονται οι ασφαλείς συνθήκες μεταφοράς.
  • Να παρακολουθούν την οδική συμπεριφορά των οδηγών και των συνοδών, που χρησιμοποιούνται στα σχολικά λεωφορεία.
  • Να ενημερώνουν τις κατά τόπους Υπηρεσίες Τροχαίας πριν την πραγματοποίηση εκδρομής, ώστε να γίνεται έλεγχος του λεωφορείου και του οδηγού του, αλλά και ενημέρωση όλων των Υπηρεσιών Τροχαίας κατά μήκος του δρομολογίου της εκδρομής. 
  • Να επισκέπτονται τα «πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής», ώστε να εκπαιδεύουν τους μαθητές στην ασφαλή κυκλοφορία.

Με τα παραπάνω δεν μετατοπίζεται το έργο της Τροχαίας στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, αλλά παράλληλα και από κοινού λόγω της θέσης τους μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Οι οδηγοί μπορούν: 

  • Όταν διέρχονται έξω από παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία, παιδικές χαρές και πάρκα όπου κυκλοφορούν, συχνάζουν και παίζουν μαθητές και μικρά παιδιά, να οδηγούν με αυξημένη προσοχή και μικρότερη ταχύτητα.
  • Όταν μεταφέρουν μικρά παιδιά και μαθητές, να χρησιμοποιούν το πίσω κάθισμα, τα ειδικά καθίσματα και τις ζώνες ασφαλείας.

Περισσότερες χρήσιμες συμβουλές είναι διαθέσιμες στην επίσημη ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr , στην ενότητα « Οδηγός του Πολίτη ».

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, καθ’ όλη τη διάρκεια και της φετινής σχολικής περιόδου, θα βρίσκεται δίπλα σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, στους οποίους εύχεται καλή, ασφαλή και εποικοδομητική σχολική χρονιά. 

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria