Δεν σώζεται η τουρκική λίρα ούτε με την αύξηση επιτοκίου - OlaDeka

Δεν σώζεται η τουρκική λίρα ούτε με την αύξηση επιτοκίου

Σταθερά στο επίπεδο των 7,6 λιρών ανά δολάριο παρέμεινε το τουρκικό νόμισμα, μετά την πρόσκαιρη αντίδρασή του, καθώς τα προβλήματα της οικονομίας συνεχίζουν να διογκώνονται. 

Κάτι παραπάνω από βραχύβια ήταν η θετική αντίδραση της τουρκικής λίρας μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού επιτοκίου, με το νόμισμα να κατορθώνει μόλις για μία ημέρα να κινηθεί ανοδικά. 

Την Πέμπτη 24/9 το τουρκικό νόμισμα έφθασε στις 7,5 λίρες ανά δολάριο, όμως οι επενδυτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν φθάνει μόνο μία αύξηση επιτοκίων για να σωθεί είτε η λίρα είτε η τουρκική οικονομία, με αποτέλεσμα να διολισθήσει εκ νέου την Παρασκευή για να βρεθεί στο επίπεδο των 7,6 λιρών ανά δολάριο. 

Η δεύτερη μεγάλη υποχώρηση του Ερντογάν, αυτή τη φορά σε οικονομικό επίπεδο, δεν φέρνει τα αποτελέσματα τα οποία πιθανώς επιθυμούσε το τουρκικό οικονομικό επιτελείο, καθώς παραμένει αμείωτη η εκροή κεφαλαίων από τη γειτονική χώρα, ο πληθωρισμός συνεχίζει να «τρέχει» με υψηλό ρυθμό, ενώ η πανδημία δημιουργεί περισσότερους πονοκεφάλους, με δεδομένο και το ισχυρό πλήγμα που προκάλεσε στον τουρκικό τουρισμό. 

Η πορεία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου την Παρασκευή 25/9

Υπενθυμίζεται ότι σε αιφνιδιαστική αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 2% προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας στις 24 Σεπτεμβρίου, σε μια προσπάθεια να σταματήσει τη συνεχή πτώση της λίρας και παρά την επιμονή του προέδρου Ερντογάν στη διατήρηση χαμηλών επιτοκίων για να υποστηριχθεί η χαμηλή ανάπτυξη. Όπως ανακοινώθηκε, το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται από 8,25% σε 10,25%.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι πρόκειται μεν για μια σημαντική αύξηση του επιτοκίου, όμως αυτό παραμένει πολύ χαμηλότερο από τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 12% και θα απαιτηθούν πρόσθετες κινήσεις για να σταματήσει η πίεση στην ισοτιμία της λίρας.

Από την αρχή του έτους οι απώλειες της λίρας ξεπερνούν το 20%, ενώ τα συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξή της στην αγορά έχουν εξαντληθεί γεγονός που υποχρέωσε την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria