Απειλεί την Ελλάδα με «βαρύ τίμημα» ο Ερντογάν, την ώρα που η λίρα του γκρεμίζεται στα Τάρταρα - OlaDeka

Απειλεί την Ελλάδα με «βαρύ τίμημα» ο Ερντογάν, την ώρα που η λίρα του γκρεμίζεται στα Τάρταρα

Νέες προκλητικές δηλώσεις από τον Ταγίπ Ερντογάν μετά το τέλος του υπουργικού συμβουλίου. Ο Τούρκος Πρόεδρος αφού αναφέρθηκε ξανά στο Καστελλόριζο, προειδοποίησε «όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. (…) Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα».

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ. Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. (…) Όταν έρθει η ώρα ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα», είπε αρχικά.

Για να συνεχίσει: «Ελπίζουμε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που δεν τα κατάφεραν καλά στην Κύπρο, τη Συρία και τη Λιβύη να ακολουθήσουν τουλάχιστον μια συνεπή γραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο Ερντογάν γκρεμίζει στα Τάρταρα την τουρκική λίρα κι ο Ακάρ μιλά για Γαλάζιες Πατρίδες στο ΝΑΤΟ

Η λίρα της Τουρκίας έφτασε σε χαμηλό όλων των εποχών τη Δευτέρα, καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε την αντίθεσή του στα υψηλότερα επιτόκια για την υπεράσπιση του νομίσματος και την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Την ίδια στιγμή, ο Χουλουσί Ακάρ σε συνάντησή του με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ έλεγε ότι η Τουρκία προστατεύει «τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου».

Τα επιτόκια, ο πληθωρισμός και το συνάλλαγμα είναι βασικά όπλα των αντιπάλων της Τουρκίας, δήλωσε ο Ερντογάν. Η λίρα έπεσε κατά 0,4 τοις εκατό σε 7,4647 ανά δολάριο σε ευμετάβλητες συναλλαγές. Οι απώλειες φέτος φτάνουν συνολικά περισσότερο από 20%.

Ο Ερντογάν είναι αντίθετος με τα των υψηλότερα επιτόκια, λέγοντας ότι είναι πληθωριστικά. Οι απόψεις του έρχονται σε σύγκρουση με τη συμβατική οικονομική θεωρία. Μια συμμορφούμενη κεντρική τράπεζα έχει ξοδέψει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα αποθεματικά ξένου νομίσματός της φέτος για να υπερασπιστεί τη λίρα, διατηρώντας παράλληλα το επιτόκιο αναφοράς στο 8,25%, κάτω από τον πληθωρισμό του 11,8%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι χαλαρές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές της Τουρκίας ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν την οικονομία. «Κλασικά μη βοηθητικά σχόλια από τον Ερντογάν- η κεντρική τράπεζα αντιμετωπίζει μια δύσκολη δουλειά στη διαχείριση του ξένου συναλλάγματος  και τα σχόλια του Ερντογάν το καθιστούν πιο δύσκολο», δήλωσε ο Tim Ash, ανώτερος στρατηγιστής αναδυόμενων αγορών της BlueBay Asset Management στο Λονδίνο. «Ο φόβος τώρα είναι μια επανάληψη του αποτελέσματος του 2018 – πιο αδύναμο ξένο συνάλλαγμα και πολύ υψηλότερα επιτόκια».

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας επιβραδύνει τώρα τον ρυθμό της μη συμβατικής νομισματικής σύσφιξης, ακόμη και καθώς η λίρα αγγίζει τα χαμηλά ρεκόρ, σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα Barclays. Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό επιδεινώνονται και η αστάθεια της λίρας αυξάνεται, ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Barclays, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η πολιτική για τα χαμηλά επιτόκια της κεντρικής τράπεζας συνέπεσε με την έκρηξη δανεισμού από κρατικές τράπεζες από καταναλωτές και επιχειρήσεις, η οποία διεύρυνε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών απότομα. Τα εξασθενημένα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας σημαίνουν τώρα ότι έχει λίγα πυρομαχικά για να αποτρέψει το ξεπούλημα του νομίσματος.

Ακάρ: «Η Κύπρος μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας»

Ο Χουλουσί Ακάρ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς και «συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΝΑΤΟ και άλλα θέματα που αφορούν το ΝΑΤΟ», όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΑΜ.

Ωστόσο, δεν έλειψαν οι συνήθεις προκλήσεις με αναφορά στη Γαλάζια Πατρίδα και την Κύπρο:

«Ο Χουλουσί Ακάρ χαιρέτισε την πρόσκληση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ για διάλογο με την Ελλάδα αναφέροντας ότι η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης και αναμένει όλες οι χώρες να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο. Στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, το διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς επίσης και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας, όπως και στο να λαμβάνεται υπόψη η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει -όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

Και καταλήγει η σχετική ανακοίνωση: «Η Τουρκία θα συνεχίσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως έκανε αδιάλειπτα μέχρι σήμερα».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria