Αγαπητέ γείτονα Ταγίπ ευχαριστούμε που μας αφύπνισες… - OlaDeka

Αγαπητέ γείτονα Ταγίπ ευχαριστούμε που μας αφύπνισες…

Γράφει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος

Καταγράφουμε την ιστορία σήμερα για να μην μας διαγράψει αύριο.

Γράφει: Ο Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος.

Η ιστορία που μας διδάσκει!

(Αγαπητέ γείτονα Ταγίπ ευχαριστούμε που μας αφύπνισες…..)

Τον επόμενο χρόνο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης του ’21. Έναν απελευθερωτικό αγώνα που διήρκησε σχεδόν εκατό χρόνια από το 1821 μέχρι την μικρασιατική καταστροφή το 1922. Στο διάστημα αυτό συνέβησαν πολλά γεγονότα τόσο ευχάριστα με νίκες και απελευθερώσεις ελληνικών εδαφών όσο και ήττες εμφύλιοι πόλεμοι και καταστροφές. Ήταν μια εκατονταετία που η πατρίδα μας και ο Ελληνισμός έζησε περιόδους πολέμων,  ειρήνης, εμφύλιων σπαραγμών, πραξικοπημάτων, διχασμών, αλλά και ενδόξων στιγμών και περιόδων. 

Φυσικά δεν ήμασταν ο μοναδικός λαός και το μοναδικό έθνος που αποτίναξε τον Oθωμανικό-Τουρκικό ζυγό. Κι’ άλλοι λαοί της βαλκανικής χερσονήσου καθώς και ασιατικοί, φαντάζομαι ότι θα υπερηφανεύονται για τα κατορθώματά τους και θα γιορτάζουν την απελευθέρωση και ανεξαρτησία τους από τον Τουρκικό ζυγό. Εμείς φυσικά μετά από 400 και για άλλες περιοχές 500+ χρόνια σκλαβιάς, ίσως να έχουμε έναν ιδιαίτερο λόγο να θέλουμε να γιορτάσουμε, να τιμήσουμε και να μνημονεύσουμε την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης που οδήγησε στην απελευθέρωση ενός μεγάλου μέρους του ελληνισμού. 

Δυστυχώς ο διχασμός, τα πάθη ίσως και η  προκήρυξη εκλογών, ενώ βρισκόμασταν σε πόλεμο, η δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη  ο μεγαλοϊδεατισμός της βασιλικής παράταξης και άλλες παθογένειες, μας στέρησαν την δυνατότητα να απελευθερώσουμε περιοχές που ήταν εδώ και χιλιάδες χρόνια ελληνικές και κυρίως την πρωτεύουσα του Ελληνισμού την πόλη των πόλεων.  Έτσι μετά το μεγάλο σοκ της Μικρασιατικής Καταστροφής ακολούθησε μια άλλη περίοδος ανασυγκρότησης, υποχωρήσεων ίσως και  ηττοπάθειας, η οποία όμως όπως απέδειξε η περίοδος της αυταρχικής και απολυταρχικής μεν, αλλά πειθαρχημένης και ανασυγκροτημένης δε   διακυβέρνησης Μεταξά, ξεπεράσθηκε γρήγορα, πράγμα που αποδεικνύεται από το έπος του ’40 στην αντιμετώπιση του φασισμού. 

Μολονότι ήμασταν με το μέρος των νικητών στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Τούρκοι τροφοδοτούσαν με πρώτες ύλες την ναζιστική Γερμανία, προφασιζόμενοι τον ουδέτερο, εμείς ματώναμε στην Πίνδο στο Ρούπελ και μετά στην Εθνική Αντίσταση,  στον αχρείαστο και οξύμωρο εμφύλιο, τον οποίο ίσως και κάποια σκοτεινά κέντρα να επιδίωξαν για να μην απαιτούμε και γίνουμε διεκδικητικοί.  Με λίγα λόγια όταν η Τουρκία κερδοσκοπούσε και λούφαζε, εμείς αιμορραγούσαμε, πεινούσαμε, και μετά αλληλοσπαραζόμασταν στο Γράμμο και στο Βίτσι, για μια ιδεολογία που δεν άντεξε για πολύ και σε μερικές δεκαετίες κατέρρευσε.    

Που να βρούμε μετά δύναμη και σθένος να ορθώσουμε ανάστημα στον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο, να προστατέψουμε την Κύπρο και να υπερασπισθούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο και να διαμορφώσουμε στρατηγική μακράς πνοής. Μετά ήρθε η Χούντα, αφού τα σκοτεινά κέντρα βρήκαν κάποιους χρήσιμους ηλίθιους, δίνοντας στους Τούρκους την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν αυτήν την εγκληματική απερισκεψία και έτσι να γίνει η εισβολή στη Μεγαλόνησο. 

Στη συνέχεια ήρθαν οι εποχές της ευμάρειας, με δανεικά χρήματα, της χαλάρωσης των θεσμών, αξιών του κρατικο-διαιτισμού κ.λπ. έτσι ώστε να γκριζάρουμε ακόμη και τα Ίμια. Οι βερμπαλιστικοί ή λεκτικοί λεονταρισμοί ότι θα βυθίσουμε το Χώρα δεν αποθάρρυναν τους γείτονές μας, ώστε  να  μην γίνουν ποιό επιθετικοί διεκδικητικοί και θρασείς. Δεν τόλμησε καμία κυβέρνηση να οριοθετήσει τα θαλάσσια σύνορα με τις γειτονικές χώρες, ενώ η Τουρκία το τολμά κα μάλιστα με μια χώρα η οποία βρίσκετε σε εμφύλιο και την εκπροσωπούν δύο αντιμαχόμενες κυβερνήσεις. Σπεύσαμε να μειώσουμε την στρατιωτική θητεία λες και βρισκόμαστε στη βόρεια ή κεντρική Ευρώπη, απαξιώσαμε την αμυντική βιομηχανία και γενικά φέραμε την πατρίδα μας σε μια οικονομική κατάσταση τέτοια, που απέβη εκτός των άλλων ακόμη και σε βάρος της αμυντικής και εξοπλιστικής μας ικανότητας. 

Χαρακτηρίσαμε βολικά τους Τούρκους ως απρόβλεπτους, ενώ τόσα χρόνια μας αποδείκνυαν καθημερινά ότι κάθε άλλο παρά τέτοιοι ήταν. Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε την πολιτική του εξευμενισμού ή του καρότου σιγοντάροντας τους ακόμη και για να γίνουν μέλος της Ε.Ε. και τώρα αποδεικνύεται ότι αυτοί μόνο εκείνη του μαστιγίου καταλαβαίνουν. Φυσικά αυτό αφορά κυρίως την ηγεσία, διότι ο λαός τους αμφιβάλλω εάν υιοθετεί την πολιτική της επίλυσης των διαφορών με αυτόν τον τρόπο που επιλέγει η Ηγεσία τους, που προσπαθεί πάντα να επιβιώσει πολιτικά, δημιουργώντας έναν εχθρό, όχι φυσικά χωρίς λόγο, αφού γνωρίζουν ότι η ανατολική μεσόγειος έχει πολλά ενεργοφόρα κοιτάσματα. Μετέτρεψαν Ελληνο-ορθόδοξους χριστιανικούς ναούς σε τζαμιά, με αποκορύφωμα  την Αγία Σοφία, όταν από την επισκεψιμότητα  κερδίζουν εκατομμύρια όπως και από τα αρχαία μνημεία που βρίσκονται στην Ιωνία απαγορεύοντας στους ξεναγούς να λένε στους τουρίστες ότι είναι ελληνικά. Αυτά και πολλά άλλα είναι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και να αλλάξει τόσο η στρατηγική απέναντι τους όσο και το δόγμα του κατευνασμού. Τον τελευταίο καιρό φυσικά είδαμε κάτι να αλλάζει, τόσο με τον φράκτη και την αποτροπή  στον Έβρο, την αποτελεσματικότερη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, τον καθορισμό της Α.Ο.Ζ. με την Ιταλία και την Αίγυπτο, την συμμαχία με την Γαλλία, τον εκνευρισμό του γείτονα μετά την αποφασιστική έξοδο του στόλου μας, αλλά και άλλων ενεργειών που ίσως ακολουθήσουν.  

Ήταν λοιπόν καιρός να αφυπνιστούμε, αφού ο Ταγίπ και η παρέα του τον τελευταίο καιρό το παρατράβηξε. Ας ελπίσουμε ότι τουλάχιστον σ’ αυτόν τον αγώνα της εγρήγορσης και ανασυγκρότησης όλοι μαζί θα ομονοήσουμε και θα αφήσουμε την αντιπολιτευτική διχόνοια να γίνεται σε ένα σωρό άλλα πεδία, που δεν επηρεάζουν μείζονα εθνικά θέματα. Εάν το κατανοήσουν αυτό οι πολιτικοί και κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, θα προσφέρουν το αποτελεσματικότερο και ασφαλέστερο πατριωτικό και κοινωνικό δώρο στον ελληνικό λαό και την πολιτισμένη Ευρώπη. 

Και τότε θα είμαστε σε θέση να πούμε ειλικρινά στα γειτονικά μας ΄΄ καρντάσια ’’: Γείτονα Ταγίπ ευχαριστούμε πολύ που μας αφύπνισες!!!

Η αφύπνιση όμως δεν φθάνει. Είναι αναγκαία μεν, αλλά χρειάζεται να υπάρξει και η ικανή συνθήκη, που δεν είναι άλλη από  μια μακρόπνοη εθνική στρατηγική, για μια αυτόνομη πορεία με νέες ισχυρές συμμαχίες, αποτρεπτική ισχύ, και οικονομία δυνατή χωρίς δανεικά και εξαρτήσεις. Και εν κατακλείδι να μην ξεχνάμε να τονίζουμε ότι το πρόβλημα μας δεν είναι ο τούρκος πολίτης ή ο λαός, αλλά οι ηγεσίες τους που δυστυχώς δεν θέλουν ή δεν μπορούν να ‘’απoβαρβαροποιηθούν’’.  Διότι υπάρχουν χώρες που δεν έχουν πετρέλαια και άλλους ενεργειακούς πόρους και είναι πλούσιες ενώ άλλες που έχουν άφθονους ενεργειακούς πόρους και ο λαός τους πεινάει.

 Κλείνω με ένα αρχαίο γνωμικό  του Δημόκριτου. 

Ο χρημάτων παντελών ήσσων ουκ αν ποτέ είη δίκαιος. 

Που σημαίνει:Ο υποταγμένος σε υλικά αγαθά δεν μπορεί να είναι ποτέ δίκαιος.

Λεωνίδας θ. Πουλιόπουλος


Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria