Oruc Reis Ελλάδα: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο – Άλλαξε πορεία το σκάφος [vids] - OlaDeka

Oruc Reis Ελλάδα: Συνεδριάζει το Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο – Άλλαξε πορεία το σκάφος [vids]

Σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας στο Πεντάγωνο, υπό την προεδρία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νικολάου Παναγιωτόπουλου, όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου, με φόντο τις κινήσεις του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Στη συνεδρίαση συμμετέχουν ο υφυπουργός, Αλκιβιάδης Στεφανής και σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκληση του Συμβουλίου Άμυνας πραγματοποιείται προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες πληροφορίες, να εξετασθούν ζητήματα τακτικής φύσεως και να αποφασιστούν οι περαιτέρω ενέργειες για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης 11 Αυγούστου 2020, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε πορεία και κινείται πλέον με κατεύθυνση νοτιοανατολική, ευρισκόμενο μέχρι στιγμής εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το Oruc Reis συνοδεύεται από βοηθητικά σκάφη και μονάδες του τουρκικού Ναυτικού και οι κινήσεις τους παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως μετέδωσε το Mega, μόλις οκτώ ναυτικά μίλια πριν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis και τα πολεμικά που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία και δείχνουν να ακολουθούν πορεία προς νότο, με στρατιωτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως ίσως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά.

Με φόντο τις δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα θα εκδώσει και νέες Navtex και για άλλες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis συνεχίζει τον πλου του με νοτιοδυτική πορεία σε διεθνή θαλάσσια ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Οι ελληνικές αρχές εκτιμούν ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα φτάσει στο δυτικότερο άκρο της περιοχής που έχουν δηλώσει οι Τούρκοι ότι θα πραγματοποιήσουν σεισμικές έρευνες.

Παράλληλα, την Τρίτη 11 Αυγούστου 2020, η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει αλλάξει τακτική. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες ότι πρέπει να αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών, σπάζοντας τη σιγή ασυρμάτου, απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Οι τουρκικές φρεγάτες, δηλαδή, αντιπαραβάλουν τον ισχυρισμό της Άγκυρας ότι η περιοχή ανήκει σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Την ίδια ώρα αρμόδια στελέχη διαβεβαιώνουν ότι το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες. Σημειώνεται ότι ο πλους του Oruc Reis συνεχίζεται με κλοιό από πολεμικά πλοία, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ενώ σε απόσταση πίσω του ακολουθούν τα δύο συνοδευτικά πλοία και άλλα πλοία του τουρκικού στόλου.

Περίπου την ώρα που μπήκε στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το απόγευμα της Δευτέρας προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, το Oruc Reis έριξε καλώδια στη θάλασσα, έκανε δηλαδή την λεγόμενη διαδικασία «παρέασης» που αποτελεί προπαρασκευαστική ενέργεια πριν την έναρξη ερευνών. Το πλήρωμα του Oruc Reis, έπειτα από οδηγίες της Άγκυρας, έχει ανοίξει και πάλι τον πομπό του πλοίου και η πορεία του ερευνητικού καταγράφεται με μικρή χρονική καθυστέρηση σε ιστοσελίδες όπως το marinetraffic. Σε μια καθαρά προπαγανδιστική κίνηση, η τουρκική πλευρά έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες με το Oruc Reis να πλέει συνοδευόμενο από πέντε πολεμικά πλοία της Τουρκίας. «Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα εντός του πλαισίου της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δίκαια και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο στις θαλάσσιες ζώνες δικαιοδοσίας μας», αναφέρει η σχετική ανάρτηση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται ο τόπος και ο χρόνος λήψης των φωτογραφιών.

Το «Τελεσίγραφο» Δένδια προς την Άγκυρα

Να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάλεσε το μεσημέρι της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας την Τουρκία, κάνοντας λόγο για συγκυρία με σαφή τουρκική απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ κατηγόρησε την Τουρκία ότι αποφάσισε να επιδοθεί «στη γνώριμη παραβατικότητά της» και χαρακτήρισε ανειλικρινείς τις δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο. Διαμήνυσε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί τετελεσμένα και ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή.

Το μήνυμα του υπουργού:

«Μετά από τη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ζήτησα την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, με θέμα την διευρυνόμενη τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα.

Το αίτημα διατυπώνεται σε συγκυρία κατά την οποία υφίσταται σαφής τουρκική απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρά την προσήλωση της χώρας μας στον διάλογο επί τη βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, προσήλωση την οποία και τώρα επαναλαμβάνουμε, η Τουρκία αποφάσισε να επιδοθεί στη γνώριμη παραβατικότητά της.

Απέδειξε και πάλι ότι οι δηλώσεις της περί ετοιμότητας για διάλογο ήταν ανειλικρινείς και προσχηματικές.

Ότι αποστρέφεται τις σύγχρονες αντιλήψεις που διέπουν τα κράτη τον 21ο αιώνα.

Ότι ζει και ενεργεί στον 19ο αιώνα.

Ότι εφαρμόζει πολιτική κανονιοφόρων.

Ότι εμμένει στον αποσταθεροποιητικό της ρόλο.

Ότι δρα εκτός πλαισίου διεθνούς δικαίου.

Ότι επιδιώκει να επιβάλλει τετελεσμένα.

Να γίνω λοιπόν απολύτως σαφής: Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα.

Δεν θα υπάρξει ανοχή στις απόπειρες της Τουρκίας.

Απευθυνόμαστε προς όλους.

Καθιστούμε σαφές ότι η Ελλάδα θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Καλούμε την Τουρκία να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Επιμένουν Τσαβούσογλου – Ακάρ

Η Τουρκία θα εκδώσει Navtex για σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις σε νέες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου μέχρι τα τέλη Αυγούστου και θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν μέσω έντασης με την Ελλάδα, μεταδίδει το Reuters.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η χώρα του θα εκδώσει νέες Navtex για επιχειρήσεις κοντά στα δυτικά σύνορα της ηπειρωτικής Τουρκίας και θα συνεχίσει “κάθε είδους επιχειρήσεις, σεισμογραφικές και γεωτρήσεις” στην περιοχή. «Μέχρι το τέλος, θα αγωνιστούμε για τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην ανατολική Μεσόγειο, δεν θα τα παρατήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Τουρκικής Διπλωματίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu.

Ο Τούρκος υπουργός διεμήνυσε ακόμη ότι οι γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν. «Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι η Τουρκία έχει κακές προθέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτοί που θέλουν να δουν μια χώρα με κακές προθέσεις πρέπει να κοιτάξουν προς την Ελλάδα», συνέχισε στο ίδιο προκλητικό μοτίβο ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Τζεϊχούν Μπαϊράμοφ, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κι ενώ το τουρκικό ερευνητική σκάφος Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. «Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χουλουσί Ακάρ.  Τονίζει, δε, πως «το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει Oruc Reis και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων, συμφερόντων της Τουρκίας».

«Το τουρκικό Ναυτικό συνοδεύει και προστατεύει το Oruc Reis κι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων συμφερόντων της της Τουρκίας στις θαλάσσιες περιοχές που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία έχει την αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέρoντα της στη Γαλάζια Πατρίδα της που περιλαμβάνει και την Κύπρο. Στην ανατολική Μεσόγειο δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο επιβίωσης οποιουδήποτε σχεδίου που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία και την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου” και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα στην περιοχή», το πλήρες μήνυμα του Τούρκου υπουργού Άμυνας.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria