3 κρούσματα Κοζάνη, 3 Φλώρινα - 269 και πάλι σε όλη τη χώρα - OlaDeka

3 κρούσματα Κοζάνη, 3 Φλώρινα – 269 και πάλι σε όλη τη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 269 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7934, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. 1783 (22.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3658 (46.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.30 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 7 (23.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 46.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 235 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Που εντοπίζονται τα κρούσματα

Σήμερα, 20/8/2020, δηλώθηκαν 269 επιπλέον κρούσματα. Από τα 250 εγχώρια, τα 22 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Αναλυτικότερα:

– 11  κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
–  90 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 18 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
–  67 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή και 3 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας,
– 2 κρούσματα στηνα Π.Ε. Δωδεκανήσου,
–  1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας, 2 εκ των οποίων συνδέονται με γνωστή συρροή,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς,
–  3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 1 συνδέεται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
–  3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,
– 8 κρούσματα στην  Π.Ε. Λέσβου,
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,
–  2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,
3 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων.

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο
κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Εντείνεται ο προβληματισμός των ειδικών για τον αριθμό των κρουσμάτων του κορονοϊού καθώς για δεύτερη φορά καταγράφηκε το αρνητικό ρεκόρ των 269 κρουσμάτων ημερησίως. Τα αυξανόμενα κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας αλλά και νέα εστία κορονοϊού σε ακόμα μία μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων προκαλούν πονοκέφαλο στις υγειονομικές αρχές. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι και εκείνοι που εκτιμούν ότι έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα από αυτά που γνωρίζουμε και ότι κάθε μια μόλυνση που εντοπίζουμε θα έπρεπε να την πολλαπλασιάζουμε επί 10 για να έχουμε την πραγματική εικόνα της διασποράς στην κοινότητα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει επί μέρες σε τριψήφιο νούμερο:

  • Την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 217 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 16 στις πύλες εισόδου
  • Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα, εκ των οποίων εκ των οποίων τα 220 εγχώρια και τα 49 εισαγόμενα.
  • Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τα 125 εγχώρια και τα 25 εισαγόμενα.
  • Την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 217 κρούσματα, τα 199 εγχώρια και τα 18 εισαγόμενα.
  • Το Σάββατο του Δεκαπενταύγουστου 230, εκ των οποίων τα 41 εισαγόμενα και τα 189 εγχώρια.
  • Την Παρασκευή 14 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 254 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 εισαγόμενα.

Όπως καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, εξάλλου -με εξαίρεση τη Δευτέρα- ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κινείται σταθερά πάνω από το «φράγμα» των 200 την ημέρα. Περισσότερα από 8 στα 10 περιστατικά που καταγράφηκαν από τον ΕΟΔΥ, αφορούν σε εγχώριες περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μόνη λύση είναι η μάσκα, η συστηματική χρήση της οποίας θα μπορούσε να φρενάρει την εξάπλωση εξίσου αποτελεσματικά με ένα lockdown. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μετακίνηση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία και τα νησιά, και η επιστροφή τους, αναμένεται να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων το επόμενο διάστημα. Εάν, ωστόσο, υπάρξει υψηλός βαθμός συμμόρφωσης με τα μέτρα, όπως γενικευμένη χρήση της μάσκας σε ποσοστό 80-90%, η εξάπλωση της πανδημίας εκτιμάται πως θα μπορούσε να ανακοπεί, όπως συνέβη με την καραντίνα.

Ήδη από τις αρχές Αυγούστου, ο κρίσιμος δείκτης R0, που δείχνει την μεταδοτικότητα του ιού, είχε ξεπεράσει τη μονάδα. Οι επιστήμονες εκτιμούν πως αν δεν πέσει σύντομα κάτω από το ένα, η λήψη νέων ακόμα πιο αυστηρών περιοριστικών μέτρων θα είναι μονόδρομος. Οι επιστήμονες θα αξιολογήσουν, παράλληλα, τον αριθμό των εισαγωγών που παρουσιάζουν μία μικρή αύξηση τελευταία καθώς και των θανάτων.

Βρέφος έξι μηνών θετικό στον κορονοϊό

Aνάμεσα στα κρούσματα είναι ένα βρέφος έξι μηνών και ένα 10χρονο παιδί στην Κοζάνη βρέθηκαν θετικά στον κορoνοϊό.  Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση βρέφους που βρίσκεται θετικό στον ιό το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας. Αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό βρέφος στη Θεσσαλονίκη, προτού συμπληρώσει τον πρώτο μήνα ζωής του. Επίσης, την περασμένη Κυριακή είχε γίνει γνωστό ότι ήταν θετικό στον ιό βρέφος 3,5 μηνών στην Έδεσσα.

Το βρέφος έξι μηνών στην Κοζάνη είναι ασυμπτωματικό, ενώ διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό κατά τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, καθώς ο πατέρας του νοσηλεύεται με τον ιό στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

6 αστυνομικοί με κορονοϊό στο ΑΤ Ομόνοιας

Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει στο Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας, όπου Θετικοί στον κορονοϊό διαγνώστηκαν έξι αστυνομικοί. Σε καραντίνα για 14 ημέρες τέθηκαν οι αστυνομικοί και όλοι οι κρατούμενοι, καθώς διαπιστώθηκε ότι κρατούμενος για διοικητική απέλαση βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, ο αλλοδαπός κρατείτο στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων, όμως λόγω έλλειψης χώρου μεταφέρθηκε στο τμήμα Ομονοίας. Το πρωί αισθάνθηκε αδιαθεσία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», όπου υποβλήθηκε σε τεστ που βγήκε θετικό.


Σύμφωνα με τις αστυνομικές πηγές, κανείς από τους παραπάνω δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα, ενώ καθ’ όλη τη διαδικασία τηρήθηκαν αυστηρά οι κανόνες προφύλαξης (γάντια, μάσκες, αποστάσεις, κ.λπ.) και, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, έγινε απολύμανση στο περιπολικό και στους χώρους, θα ακολουθήσουν δε τεστ.

Δεκάδες αστυνομικοί σε καραντίνα

Υπενθυμίζεται ότι ήδη δεκατέσσερις αστυνομικοί τέθηκαν σε καραντίνα, καθώς ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα κορονοϊού στον Άγιο Παντελεήμονα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί ήρθαν σε επαφή με Σομαλό που είχαν συλλάβει, ο οποίος όμως όπως διαπιστώθηκε αργότερα έχει κορονοϊό.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria