Σχολεία Μάσκα: Δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ομάδα στο Facebook - OlaDeka

Σχολεία Μάσκα: Δικογραφία από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για ομάδα στο Facebook

Δικογραφία σχηματίζεται από την Δίωξη Ηλεκτρονικού εγκλήματος με αφορμή ομάδα στο Facebook που προτρέπει τους γονείς να μην αφήσουν τα παιδιά του να φορέσουν μάσκα στο σχολείο, παρά τους σαφείς κανόνες του υπουργείου Παιδείας. Το εν λόγω γκρουπ, υπό τον τίτλο: «ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΜΑΣΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!!», συγκέντρωσε μέσα σε λίγες μέρες χιλιάδες ανθρώπους που συσπειρώνονται και -χωρίς κανένα επιστημονικό υπόβαθρο- επιχειρούν να κάνουν… αντάρτικο κατά της μάσκας στα σχολεία, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών τους και άλλων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, «υλικό αναρτήσεων στο διαδίκτυο προς ενημέρωση και ποινική αξιολόγηση. Στις αναρτήσεις γίνονται αναφορές σε μη εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού».

Διαστάσεις κινήματος…

Παρά τις διαβεβαιώσεις ειδικών επιστημόνων, αλλά και πολλών παιδιάτρων, μια ευάριθμη ομάδα γονέων κατά πώς φαίνεται έχει τη δική της άποψη και μέσω των social media επιχειρεί να στήσει σκηνικό αντίστασης στα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω γκρουπ δημιουργήθηκε την περασμένη Τρίτη, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου (με καθολική συμμετοχή των μαθητών και υποχρεωτική τη χρήση μάσκας) και αριθμεί χιλιάδες μέλη.

Το γκρουπ δεν βασίζεται σε απολύτως κανένα επιστημονικό και ιατρικό υπόβαθρο και οι απόψεις που αναρτώνται ουδόλως στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, αντιθέτως βρίθουν από παραδοξολογίες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι κάποιοι γονείς προαναγγέλλουν ακόμα και βία από τα παιδιά τους προς άλλα παιδιά που θα φοράνε μάσκα…

Ιδού ένα σχετικό παράδειγμα

Στο γκρουπ αυτό συσπειρώνονται γονείς που υποστηρίζουν ότι προτιμούν το παιδί τους να χάσει τη σχολική χρονιά και να μην πάει καθόλου στο σχολείο. Τα μέλη του γκρουπ εκφράζονται επιθετικά εναντίον του μέτρου χρήσης μάσκας, επικαλούμενα κινδύνους για «αιφνίδιο θάνατο μαθητών», λόγω έλλειψης οξυγόνου, κάτι που έχει καταρριφθεί από πολλούς επιστήμονες.

Παράλληλα ίδια ώρα, συγκεντρώνουν υπογραφές μέσω του Avaaz προκειμένου να απαγορευτεί η χρήση μάσκας στα σχολεία.

Ποιες μάσκες να προτιμούν οι γονείς

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Λοιμωξιολόγων και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορονοϊό, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στις μάσκες που προτείνουν οι ειδικοί για τους μαθητές, αλλά και στα μέτρα που αποφασίστηκαν για τα σχολεία. Ειδικότερα, συμβούλευσε τους γονείς να προμηθευτούν βαμβακερές μάσκες για τα παιδιά τους, την οποία θα πρέπει να πλένουν καθημερινά, ενώ σύστησε να προμηθεύονται τις μάσκες από τα φαρμακεία και όχι από οπουδήποτε, ώστε να είναι σίγουροι για την ασφάλεια των παιδιών. Διαβάστε

Κεραμέως

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι το πρώτο μάθημα που θα γίνει στα σχολεία θα αφορά τον κορονοϊό, ενώ μιλώντας την Τετάρτη στον ΘΕΜΑ 104,6 ανέφερε αναλυτικά τα νέα μέτρα, αλλά και τι θα γίνει σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολείο.

Τόνισε ότι «εδώ και πολλούς μήνες, συνεργαζόμαστε με την επιτροπή λοιμωξιολόγων, για να ορίσουμε πώς θα επαναλειτουργήσουν τα σχολεία». «Παρακολουθούμε την εξέλιξη της πανδημίας και προσαρμοζόμαστε ανάλογα. Συζητάμε καθημερινά με τους ειδικούς. Θα επικαιροποιήσουμε τα μέτρα ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας», επισήμανε.

Σύμφωνα με την υπουργό, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ ακόμα είναι υπό συζήτηση το από ποια ηλικία και πάνω θα φοράνε μάσκα τα παιδιά. Όσον αφορά στην προμήθεια της μάσκας, η κ. Κεραμέως ξεκαθάρισε ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει γι΄αυτό.

Ανέφερε ότι τα παιδιά θα έχουν διαφορετικά διαλείμματα για να μην αναμειγνύονται τα τμήματα και ο καθαρισμός των σχολείων θα γίνεται τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων όσο και μετά το πέρας αυτών, ενώ αντισηπτικά θα υπάρχουν σε κάθε τάξη με ευθύνη της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ θα εκδώσει νέες οδηγίες αλλά και ειδικές οδηγίες για τη χρήση μάσκας, ενώ θα υπάρξει και ειδικό πλαίσιο για τις δικαιολογημένες απουσίες σε περίπτωση που νοσήσει μαθητής. Η υπουργός τόνισε, όσον αφορά στις απουσίες, ότι δικαιολογημένες θα είναι μόνο αν νοσούν οι ίδιοι οι μαθητές ή κάποιο μέλος της οικογένειας ή εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ο παιδίατρος Αντώνης Δαρζέντας έκανε την παρακάτω διαφωτιστική ανάρτηση στο Facebook

Τελικά κινδυνεύει από τη μάσκα το παιδί μου;;;;
Επειδή όπως φαίνεται τα σχολεία θα ξεκινήσουν με ένα αρκετά σημαντικό ιϊκό φορτίο του κοροναϊού στην κοινότητα είναι πιθανόν να ανοίξουν με ισχυρή σύσταση για μάσκα τουλάχιστον στα μεγαλύτερα παιδιά.
Γιατί στα μεγαλύτερα παιδιά;
Γιατί φαίνεται ότι ενώ τα Μικρότερα παιδιά κυρίως κάτω των δέκα ετών δεν μεταδίδουν εύκολα τον κοροναϊό όσο αυξάνεται η ηλικία μετά τα 10 έτη η πιθανότητα να μεταδόσει ένα παιδί την νόσο αυξάνει και φτάνει σχεδόν τα επίπεδα του ενήλικα όταν αυτό φτάνει στο τέλος της εφηβείας.
Επίσης τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να εκπαιδευτούν καλύτερα στην χρήση της από τα μικρότερα.
Υπάρχει περίπτωση όμως η χρήση της μάσκας να κάνει κακό στα παιδιά μας;
Η απάντηση είναι ένα ξερό και καθαρό ΌΧΙ.
Σε ένα παιδί που είναι ικανό να πάει σχολείο οποιαδήποτε τυχόν αύξηση του CO2 (διοξειδίου του άνθρακα) ή μείωση του Οξυγόνου εξαιτίας της μάσκας είναι αμελητέα αν υπάρχει και εύκολα αντιρροπήσιμη από τον οργανισμό.
Και αυτό γιατί τόσο τα μόρια του Οξυγόνου, όσο και του Διοξειδίου είναι τόσο μικρά που είναι αδύνατον να τα εγκλωβίσει η μάσκα.
Πέρα από το γεγονός ότι έχουμε άπειρα δεδομένα από τη χρήση της μάσκας στο ιατρικό προσωπικό πχ χειρουργοί ή νοσηλευτές που δουλεύουν ώρες με αυτές ουδέποτε έχουν αναφέρει πρόβλημα.
Όμως επειδή η ιατρική είναι επιστήμη πέρα από την προφανή παρατήρηση, έχει και το Πείραμα.
Έτσι επιβεβαίωση σε αυτό, μας δίνει μια τελευταία μελέτη από τη Σιγκαπούρη όπου σε παιδιά από 7 έως 14 ετών δοκιμάστηκαν μάσκες σχεδιασμένες γι αυτά με πολύ καλή εφαρμογή (γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες να δούμε διαταραχές στο Οξυγόνο ή στο διοξείδιο τους) και ήταν απολύτως αποκαλυπτικά.
Το τεστ και οι μετρήσεις έγιναν σε δύο περιβάλλοντα. Είτε σε σχολικές αίθουσες με φυσικό αερισμό και θερμοκρασία από 26 έως 32 Κελσίου με υγρασία 50 – 80 % ( θα λέγαμε αρκετά επιβαρυντικες συνθήκες για τα ελληνικά δεδομένα μιας και έγινε στο τροπικό κλίμα της Σιγκαπούρης), είτε σε διάδρομο τρεξίματος για να δοκιμαστούν και στην άσκηση.
Έτσι δεν βρέθηκε καμία σημαντική διαταραχή τόσο στις συγκεντρώσεις του Οξυγόνου, του Διοξειδίου αλλά και του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και του κορεσμού Οξυγόνου στο αίμα τους.
Η μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών παρά το ότι ήταν μάσκες με πολύ κλειστή εφαρμογή δεν ανέφεραν δυσφορία. Λίγα που ανέφεραν ήπια δυσφορία δεν είχαν διαφορές στις μετρήσεις τους, άρα η αίσθηση ήταν υποκειμενική και από τη μάσκα την ίδια και όχι από τυχόν επιρροή της στην αναπνοή.
Άρα είναι ασφαλές να φορέσουμε μάσκα στο παιδί μας με την εξαίρεση όπως λέει και το Αμερικανικό CDC των παιδιών κάτω των δύο ετών. Γιατί τα πολύ μικρά παιδιά μπορεί να κάνουν ασφυξία από λάθος χρήση πχ να δέσουν τα λάστιχα γύρω από τον λαιμό τους ή να καταπιουν ή να εισροφησουν ολόκληρη ή κομμάτια της μάσκας.
Επίσης όπως έγραψε σήμερα και η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία ουσιαστικά δεν υπάρχει αντενδειξη για κανέναν να μην φοράει μάσκα.
Οι ενήλικες και τα παιδιά που έχουν βαριά αναπνευστικά νοσήματα πρέπει και αυτοί να φορούν μάσκα καθώς η επαφή τους με τον ιό θα τους οδηγήσει με σιγουριά σε βαριά νόσο και πιθανότατα στον θάνατο.
Με λίγα λόγια οι μοναδικοί ενδεχομένως όσον αφορά τους ενήλικες που δεν μπορούν να φορέσουν μάσκα είναι αυτοί που ούτως ή άλλως δεν μπορούν ή δεν πρέπει να κυκλοφορούν καθόλου με την πανδημία.
Συνεπώς η μάσκα είναι ο πλέον εύκολος, ασφαλής και οικονομικός τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας για όλες τις ηλικίες. Οι ωφελειες της χρήσης της είναι όχι μόνο ιατρικές αλλά και οικονομικές καθώς θα επιτρέψει στην κοινωνία μας να λειτουργήσει, μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria