ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - OlaDeka

ΟΙ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΥΡΟΠΟΙΙΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ F.E.B.U. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Το καλοκαίρι τα ουρολογικά προβλήματα βρίσκονται σε έξαρση, κυρίως λόγω της αλλαγής της θερμοκρασίας και της αύξησης των δραστηριοτήτων έξω από το σπίτι.

Η αυξημένη θερμοκρασία προκαλεί εφίδρωση, με αποτέλεσμα από τη μία την αφυδάτωση του οργανισμού και από την άλλη, την αύξηση της υγρασίας στις περιοχές του σώματος που ιδρώνουν.

• Οι μυκητιάσεις τόσο στους άνδρες (με την εμφάνιση κυρίως βαλανίτιδας), όσο και στις γυναίκες (με την εμφάνιση κυρίως κολπίτιδας), οφείλονται στην παρουσία υγρασίας στην ουρογεννητική περιοχή από βρεγμένα μαγιό που δεν αλλάζονται ή από τον ιδρώτα λόγω της ζέστης, ή την επαφή με την άμμο, τις πετσέτες και άλλα αντικείμενα στην παραλία ή την πισίνα.

Ο μύκητας «αγαπάει» την υγρασία και εύκολα αναπτύσσεται σε αυτό το περιβάλλον. Τα όργανα που νοσούν, παρουσιάζουν ερυθρότητα και φαγούρα, συχνά συνοδευόμενες από δύσοσμα υγρά. Η θεραπεία έγκειται στη χρήση αντιμυκητιασικών αλοιφών, κολπικών υπόθετων ή σε ορισμένες περιπτώσεις και με αγωγή από το στόμα.

• Οι κυστίτιδες στις γυναίκες οφείλονται σε μικρόβια που διεισδύουν στην ουροδόχο κύστη από τις «βρώμικες» θάλασσες και πλαζ, καθώς και στις συχνότερες ερωτικές επαφές, λόγω της πιο «ανεβασμένης» καλοκαιρινής διάθεσης. Αφορμή, όμως, είναι η αφυδάτωση από τη μειωμένη πρόσληψη υγρών και την εφίδρωση.

Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται λιγότερο συχνά στους άνδρες οι οποίοι εμφανίζουν συνήθως ουρηθρίτιδες ή προστατίτιδες. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι το έντονο τσούξιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης, η αίσθηση ανάγκης για ούρηση που συνοδεύεται όμως από μικρή ποσότητα ούρων, ο πόνος χαμηλά στην κοιλιά και σε πιο προχωρημένες περιπτώσεις η αιματουρία και ο πυρετός. Στις περισσότερες περιπτώσεις, απαιτείται αγωγή με αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη, ιδανικά μετά από εξέταση και καλλιέργεια ούρων και αυξημένη κατανάλωση υγρών.

• Η εφίδρωση και η αφυδάτωση αποτελεί και τη βασικότερη αιτία δημιουργίας λίθου στο ουροποιητικό σύστημα. Δεν είναι τυχαίο που το καλοκαίρι και τους πρώτους φθινοπωρινούς μήνες παρατηρούνται οι περισσότεροι κολικοί. Τα ούρα το καλοκαίρι γίνονται πιο πυκνά (πιο κίτρινα), και ο υπερκορεσμός από άλατα που υπάρχουν μέσα τους προκαλεί εύκολα τη συσσωμάτωσή τους και τη δημιουργία λίθων. Οι τελευταίοι μπορεί να μετακινηθούν στους ουρητήρες και να προκαλέσουν κολικό( δυνατό πόνο στην πορεία του ουρητήρα ή στον νεφρό) ή και απόφραξη . Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν και το παυσίπονο μπορεί να απαλύνει παροδικά το πόνο, είναι απαραίτητο να απευθυνθεί ο ασθενής σε Ουρολόγο.

Τα κοριτσάκια ταλαιπωρούνται από επιφανειακές αιδοιίτιδες, κυρίως μυκητιασικής αιτιολογίας, από την παραμονή του βρεγμένου μαγιό, και κυστίτιδες από τις «βρώμικες» θάλασσες και πλαζ. Η αιδοιίτιδα παρουσιάζεται με ερυθρότητα στα χείλη του αιδοίου, συχνά με φαγούρα ή κάψιμο, και πρέπει να διαχωρίζεται από την κυστίτιδα. Τις περισσότερες φορές, μια αλοιφή είναι αρκετή. Αν παρ’ ελπίδα παρατηρηθεί και καύσος στην ούρηση και συχνουρία, τότε πιθανότατα πρόκειται για κυστίτιδα και πρέπει να λάβει αντιβίωση.

Στα αγοράκια, αυτό που παρατηρείται είναι η βαλανοποσθίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της βαλάνου ή/και της πόσθης του πέους, που συχνά συνοδεύεται από καύσο, φαγούρα, ερυθρότητα και δύσοσμα λευκά υγρά στη βάλανο. Αφορμή είναι τα βρεγμένα μαγιό, οι θάλασσες και τα βρώμικα χέρια. Η καθαριότητα, το στεγνό περιβάλλον και η κατάλληλη αλοιφή δίνουν τη λύση. Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να ακολουθούμε

• Επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού, αύξηση της κατανάλωσης υγρών, ώστε να αποφεύγεται η αφυδάτωση και να οδηγούμαστε σε συχνότερη ούρηση άρα και ”ξέπλυμα” της κύστης.

• Αποφυγή βρώμικης και πολυσύχναστης παραλίας και πισίνας.

• Αλλαγή βρεγμένου μαγιό αμέσως μετά το κολύμπι και αποφυγή τοποθέτησης πετσέτας απευθείας σε άμμο.

• Φροντίδα προσωπικής υγιεινής. Προτιμούμε βαμβακερά εσώρουχα και αποφεύγουμε αρωματισμένα προϊόντα.

• Χρήση προφυλακτικού κατά τη διάρκεια ερωτικής επαφής και ούρηση πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.

• Προσοχή στις κοινόχρηστες τουαλέτες.

• Πριν μπείτε στη πισίνα, κάντε ντους με καθαρό νερό και σαπούνι, αν είναι δυνατόν.

• Ενήλικες και παιδιά επιβάλλεται να προσέχουν να είναι πολύ καθαροί μετά την χρήση τουαλέτας. Ακόμα και μια ελάχιστη, αόρατη ποσότητα περιττωμάτων μπορεί να καταλήξει στην πισίνα. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι μετά τη χρήση της τουαλέτας ή την αλλαγή πάνας στο παιδί.

• Αν εσείς ή το παιδί έχει διάρροια, μην μπείτε στην πισίνα.

• Αν συμβεί κάποιο ατύχημα, ενημερώστε άμεσα τους υπεύθυνους στην πισίνα έτσι, ώστε να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την απολύμανση της πισίνας.

• Για να μειώσετε συγκεκριμένα τις πιθανότητές σας για ουρολοίμωξη, μην παραμένετε με το ίδιο, βρεγμένο μαγιό όλη την ημέρα. Αλλάξτε με ένα στεγνό μαγιό ή άλλο ρούχο όσο το δυνατόν συντομότερα μετά το κολύμπι και πλύνετε καλά το μαγιό σας μετά από κάθε χρήση.

• Φέτος το καλοκαίρι δεν πρέπει να ξεχνάμε και τον κορωνοιό 19 και να τηρούμε όλα τα μέτρα για την δική μας προστασία αλλά και την προστασία των συνανθρώπων μας .

• ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

ΓΟΥΓΟΥΣΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ F.E.B.U. ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria