Μητσοτάκης - Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία - OlaDeka

Μητσοτάκης – Τραμπ: Τηλεφωνική επικοινωνία

Τις τελευταίες εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο συζήτησαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική κυβέρνηση, ο αμερικανός πρόεδρος τηλεφώνησε απόψε στον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον κ. Τραμπ για το ενδιαφέρον του και για την επικοινωνία η οποία έγινε ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το Συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Τουρκίας, που βάζουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και δοκιμάζουν τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά στην αποκλιμάκωση υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα σταματήσει άμεσα τις προκλητικές της ενέργειες.

Αιγιαλίτιδα ζώνη

Βουλή Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 μίλια [vid]

Νωρίτερα, κι από το βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη φράση «τίποτα δεν εμποδίζει την χώρα μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια όταν εκείνη το αποφασίσει», έστειλε μήνυμα στην Τουρκία και εξήγγειλε ότι με νόμο η χώρα μας επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια και πρόσθεσε ότι επιφυλάσσεται να κάνει το ίδιο και σε άλλες περιοχές.

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στο σοβαρό επεισόδιο και την ακραία τουρκική πρόκληση στη Χάλκη, κατά την επιχείρηση διάσωσης μεταναστών τα ξημερώματα της Τετάρτης, ενώ ανέφερε πως είναι: «Fake news ότι η Ελλάδα δεν νοιάζεται για τις ανθρώπινες ζωές». Τόνισε πως «είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τουρκία: «Ο Ερντογάν φιλοξένησε τους παγκόσμιους τρομοκράτες της Χαμάς»

Αξίζει να σημειωθεί ότι έντονη ήταν η αντίδραση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις ΗΠΑ για τη συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν και τις τελευταίες κινήσεις του προέδρου της Τουρκίας, με αιχμή τις συναντήσεις του με ηγετική στελέχη της Χαμάς, στην Κωνσταντινούπολη, κι ενώ παραμένει τεταμένη η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ουάσιγκτον προειδοποιεί την Άγκυρα για απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα. Οι Αμερικανοί εμφανίζονται έντονα ενοχλημένοι και δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για τον Ταγίπ Ερντογάν, καθώς του καταλογίζει συνάντηση με δύο ηγετικά στελέχη της Χαμάς τα οποία καταζητούνται από τις ΗΠΑ με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική δράση. Διαβάστε Αναλυτικά

Οι απειλές Τσαβούσογλου

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Απειλές προς την Ελλάδα ενώπιον του γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μάας

Την Τρίτη (25/8) η Τουρκία προειδοποίησε την Ελλάδα ενάντια στην κλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο, αλλιώς δεν θα διστάσει να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο», τονίζοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να λύσει το ζήτημα μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας στην Άγκυρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να περιλαμβάνει ελληνικές προϋποθέσεις. «Θα κάνουμε χωρίς δισταγμό ό, τι είναι απαραίτητο», είπε. Ειδικότερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στην Άγκυρα, είπε: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά μην μας φέρνετε ελληνικούς όρους και προϋποθέσεις, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε διάλογο».

Ο κ. Τσαβούσογλου εξαπέλυσε πυρά προς τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, λέγοντας «ότι με αυτές τις δηλώσεις που έκανε έδειξε το επίπεδό του» και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο». Και πρόσθεσε: «Αν κάνετε τα λάθος βήματα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria