Μέτωπο (και) με Μπάιντεν ανοίγει η Τουρκία - OlaDeka

Μέτωπο (και) με Μπάιντεν ανοίγει η Τουρκία

Την οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας προκαλούν σχόλια του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σχετικά με την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία και τους χειρισμούς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, που έχει μαγνητοσκοπηθεί και σε βίντεο, ο πρώην αντιπρόεδρος και νυν υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «αυταρχικό», ενώ επικρίνει την πολιτική του απέναντι στους Κούρδους. Παράλληλα, επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να στηριχθούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν, ώστε “να τον κερδίσουν, όχι με πραξικόπημα, αλλά μέσω εκλογών”, όπως λέει χαρακτηριστικά.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα έμπιστος συνεργάτης του Ερντογάν, απάντησε στα σχόλια Μπάιντεν μέσω Twitter. “Η ανάλυση του Τζο Μπάιντεν για την Τουρκία βασίζεται σε καθαρή άγνοια, υπεροψία και υποκρισία” δηλώνει ο Καλίν, για να προσθέσει μάλιστα και μία προειδοποίηση: “Έχουν παρέλθει οι μέρες που η Τουρκία δεχόταν διαταγές. Αλλά αν νομίζετε ότι μπορείτε ακόμη να το δοκιμάσετε, πολύ ευχαρίστως. Θα πληρώσετε το τίμημα…”

Οργισμένη αντίδραση σε …δεύτερο χρόνο

Για άγνοια και υπεροψία κάνει λόγο ο Ιμπραήμ Καλίν
Για άγνοια και υπεροψία κάνει λόγο ο Ιμπραήμ Καλίν

Η συνέντευξη Μπάιντεν στους New York Times είχε δοθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά το γραπτό κείμενο δεν φάνηκε να ενοχλεί την Άγκυρα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ωστόσο το Σάββατο δόθηκαν στη δημοσιότητα, για πρώτη φορά, μαγνητοσκοπημένα αποσπάσματα της ίδιας συνέντευξης, με πιθανή αφορμή το επικείμενο συνέδριο του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ. Ξαφνικά η συνέντευξη προκάλεσε αίσθηση και έντονες αντιδράσεις. Πολύ γρήγορα το βίντεο του Μπάιντεν έγινε Νο 1 στο τουρκικό Twitter. 

Εκτός από τον Ιμπραήμ Καλίν, τη δική του οργισμένη απάντηση δίνει ο διευθυντής Επικοινωνίας της τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν. Σε μήνυμά του στο Twitter υποστηρίζει ότι τα σχόλια του πρώην αντιπροέδρου διέπονται από μία “παρεμβατική αντίληψη” απέναντι στην Τουρκία, η οποία δεν συνάδει με τη φύση των διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Επιπλέον, ο Αλτούν προειδοποιεί ότι “κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έχει εκλεγεί με την ψήφο του λαού”.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Reuters)

DEUTSCHE WELLE

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria