Κορονοϊός: 269 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες - Δύο νεκροί - OlaDeka

Κορονοϊός: 269 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες – Δύο νεκροί

Εσπασαν κάθε ρεκόρ τα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας μέσα σε μόλις 24 ώρες

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 269 κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 39 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7472, εκ των οποίων το 55.3% αφορά άνδρες. 1742 (23.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3516 (47.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

25 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 7 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 137 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 232 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (35.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

Από ποιες χώρες είναι τα εισαγόμενα κρούσματα

Αναλυτικά στοιχεία στα οποία αποτυπώνονται οι χώρες από τις οποίες προήλθαν τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε την Τρίτη 18 Αυγούστου 2020 ότι το 83% των κρουσμάτων είναι εγχώρια, ενώ η μετάδοση οφείλεται στη μαζική κυκλοφορία και τη μη τήρηση των μέτρων.

Ως προς τα εισαγόμενα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία της γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα καταγράφονται από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία, Αλβανία και Σουηδία. Συνολικά από τη 1η Ιουλίου μέχρι και τις 16 Αυγούστου ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων στη χώρα ανέρχεται σε 2.592.853. Από αυτούς οι 2.068.408 εισήλθαν από τα αεροδρόμια, οι 140.051 από λιμάνια και οι 384.394 από τα χερσαία σύνορα. Το ίδιο διάστημα, δηλαδή από 1ης Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου, έχουν διενεργηθεί συνολικά 319.379 τεστ COVID-19. Ειδικότερα, από το άνοιγμα των συνόρων μέχρι και σήμερα έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα:

  • 88 κρούσματα από τη Ρουμανία,
  • 86 από τη Βουλγαρία,
  • 80 από τη Σερβία,
  • 63 από την Αλβανία
  • 29 από τη Σουηδία.

Κλείνει προσωρινά το ΑΧΕΠΑ

Μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του Covid-19 λαμβάνονται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (Θεσσαλονίκη) μετά την εμφάνιση 14 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στην Α΄ Παθολογική Κλινική.

Το νοσοκομείο δεν θα δέχεται νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι και τις 21 Αυγούστου ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία απολύμανσης.  Με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕ.Σ.Υ.ΠΕ.) και εντολή του Γενικού Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας Γιάννη Κωτσιόπουλου, ορίζονται στην 3η και 4η ΥΠΕ ως Νοσοκομεία για νοσηλεία κρουσμάτων Covid-19, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο», το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης.

Επιπλέον, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και την 3η και 4η ΥΠΕ, συγκροτείται Εξειδικευμένη Ομάδα Ελέγχου Λοιμώξεων που θα αποτελείται από επαγγελματίες υγείας, η οποία θα συντονίσει την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων, σε συνεργασία με τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης. Επισημαίνεται ότι συνεχίζεται κανονικά ο εργαστηριακός έλεγχος στο σύνολο του προσωπικού των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας που επανέρχεται στην υπηρεσία μετά από κανονική άδεια.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό, ότι άλλοι εννέα συνολικά υγειονομικοί του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, είναι θετικοί στον κορονοϊό. Οι υγειονομικοί, που διαγνώστηκαν θετικοί, όταν επέστρεψαν από άδεια, είναι σε καραντίνα 15 ημερών. Όπως ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», Παναγιώτης Τουχτίδης, «φαίνεται ότι οι επαφές είναι όλες από την κοινότητα καθώς οι νοσούντες δεν είχαν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα εντός του νοσοκομείου, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν εκτεθεί στον ιό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους».

Σύμφωνα με τον κ. Τουχτίδη όλοι οι εργαζόμενοι είναι καλά στην υγεία τους, βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό όπως προβλέπεται και έχει πραγματοποιηθεί η διαδικασία της ιχνηλάτησης, από την οποία εντοπίστηκαν άλλοι τρεις άνθρωποι θετικοί στον ιό, οι οποίοι είχαν στενή επαφή με τους εργαζόμενους και τέθηκαν και εκείνοι σε καραντίνα.

ΠΟΕΔΗΝ: 50 υγειονομικοί θετικοί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου

«Είμαστε οι μοναδικοί υγειονομικοί στην Ευρώπη που η πανδημία είναι στην χώρα μας 5 μήνες και δεν έχουμε κάνει ούτε ένα τεστ προληπτικό για τον κορονοϊό», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννακός, σε συνέντευξή του στον σταθμό OPEN. Όπως είπε, το προσωπικό των νοσοκομείων είναι απροστάτευτο εξαιτίας της έλλειψης μέτρων προστασίας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στους υγειονομικούς δίδεται μια μάσκα ανά βάρδια. Επίσης, όσοι επιστρέφουν από άδεια και κάνουν τεστ, εργάζονται κανονικά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα και μόνο αν βγει κάποιος θετικός στον ιό μπαίνει σε καραντίνα, αφού όμως έχει έρθει σε επαφή με ασθενείς αλλά και συγγενείς ασθενών.

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria