Ερντογάν Ελλάδα: Η Αθήνα υπεύθυνη για τις ζημιές που θα πάθει [vids] - OlaDeka

Ερντογάν Ελλάδα: Η Αθήνα υπεύθυνη για τις ζημιές που θα πάθει [vids]

Παρά τα μηνύματα από Ουάσιγκτον, Βερολίνο και Κομισιόν προς την Άγκυρα προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και τα σταματήσουν τα «παιχνίδια με τη φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανήλθε με νέες εμπρηστικές δηλώσεις, κι ενώ μαίνεται ο «πόλεμος των Navtex» στην ευρύτερη περιοχή. Πιο αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση συνεδρίασης του κόμματός του, ο Τούρκος πρόεδρος άφησε ξανά αιχμές για την Ελλάδα και δεν έδειξε καμία διάθεση υποχώρησης σε ότι αφορά τις παράνομες έρευνες και δραστηριότητες της Τουρκίας.

«Η Ελλάδα δεν έχει κανένα δικαίωμα να εκδώσει NAVTEX για την περιοχή που το έχουμε κάνει εμείς. Θεωρώ πως θα ήταν ωφέλιμο για τους Έλληνες γείτονές μας να κατανοήσουν πως αυτοί που έσυραν την Ελλάδα μπροστά από το τουρκικό ναυτικό, δεν θα ξαναεμφανιστούν σε πιθανό πρόβλημα που θα προκύψει στο μέλλον. Η σημερινή δήλωση της Ελλάδας θέτει σε κίνδυνο την παράκτια και ναυτική ασφάλεια όλων των πλοίων της περιοχής» ανέφερε ο Ερντογάν αναφορικά με την ελληνική «απάντηση» στην ανανέωση της τουρκικής NAVTEX.

Και συνέχισε: «Από εδώ και στο εξής, η Ελλάδα θα είναι η μοναδική υπαίτια για ότι αρνητικό προκύψει στην περιοχή και για τις ζημιές που η ίδια θα προκαλέσει στον εαυτό της. Με αυτή τη στάση ενάντια στο διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα έχει πέσει σε ένα χάος που δεν μπορεί να ξεφύγει».

Στη συνέχεια, ο τούρκος πρόεδρος έστρεψε τα βέλη του, ξανά, ενάντια στην ΕΕ: «Η ΕΕ δεν ήταν ποτέ έντιμη μαζί μας. Υποστηρίζουν τρομοκράτες ενάντια στην πατρίδα μας, οι οποίοι έρχονται σε εμάς από την Ελλάδα και τον PKK. Το θεωρείτε φιλία αυτό; Δεν στέκονται στο πλευρό μιας χώρας που θυσιάζει τον εαυτό της για την ανεξαρτησία και το μέλλον της. Έχει υποκριτική συμπεριφορά απέναντί μας, δεν υπάρχει καμία ενότητα σαν αξία».

Αναφορικά με τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, είπε: «Έχουμε δείξει σε εκείνους που προσπαθούν να μας εμποδίσουν στην Ανατολική Μεσόγειο, πως έχουμε τη δύναμη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Σαν η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Μετά την ανακάλυψη στη Μαύρη Θάλασσα, πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε καλά νέα και από τη Μεσόγειο».

Ο «πόλεμος» των Navtex

Δεν έχουν τέλος οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς η Άγκυρα εξέδωσε νέα Navtex για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού και συμμαχικών μονάδων σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης. «Μετά την παράταση της προηγούμενης παράνομης τουρκικής NAVTEX, η Ελλάδα δεσμεύει με NAVTEX περιοχή μεταξύ ΝΑ Κρήτης, Καρπάθου, Ρόδου και Νοτίως Καστελορίζου, για τη διενέργεια αεροναυτικών ασκήσεων», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Η NAVTEX θα ισχύσει από τις πρωινές ώρες της 25ης Αυγούστου έως τις βραδινές ώρες της 27ης Αυγούστου 2020» σημείωσε ο κ. Πέτσας και τόνισε: «Η Ελλάδα με ψυχραιμία και ετοιμότητα απαντά τόσο στο διπλωματικό, όσο και στο επιχειρησιακό πεδίο. Και με εθνική αυτοπεποίθηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Όλες αυτές οι κινήσεις καταγράφονται, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να επεκτείνει την παράνομη Navtex για το Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου και την Ελλάδα να απαντά με ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή. Η ελληνική Navtex υπερκαλύπτει σχεδόν όλη την περιοχή που έχει «δεσμεύσει» η Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis, με την αντίδραση από πλευράς Άγκυρας να έρχεται από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Ειδικότερα, με τη Navtex 1069/20 που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού και συμμαχικών μονάδων. Η εν λόγω περιοχή δεσμεύεται για χρονικό διάστημα λίγων ωρών το πρωί της Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία φαίνεται να έχει δεσμεύσει την περιοχή που προβλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Νωρίτερα, η Άγκυρα φρόντισε με ακόμα μια Navtex, να χαρακτηρίσει παράνομη τη δέσμευση περιοχής από την Ελλάδα για ασκήσεις. Ουσιαστικά με την εν λόγω Navtex απαντά στην αντι-Navtex της Ελλάδας, στην τουρκική παράνομη Navtex για το Oruc Reis.

Ακάρ: Η Navtex της Ελλάδας δεν συνάδει με την καλή γειτονία

Αντιδρώντας στην ελληνική Navtex, που εκδόθηκε ως απάντηση στη συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε την Αθήνα για δραστηριότητα που δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση στην περιοχή κατηγορεί την Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον ίδιο, ο κ. Ακάρ ανέφερε ότι «οι ναυτικές μας δυνάμεις συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους εντατικά στις περιοχές του Αιγαίου, της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, είναι αποφασισμένες να προστατεύσουν τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα συμφέροντα της χώρας μας, του έθνους, και είναι επίσης σε θέση να ανταποκριθούν στην αποστολή τους».

Ο Τούρκος υπουργός κατηγόρησε την Ελλάδα για την Navtex που εξέδωσε και με την οποία δεσμεύει, μέχρι 27 Αυγούστου, για αεροναυτική άσκηση την περιοχή που παρανόμως έχει δεσμεύσει η Τουρκία για σεισμικές έρευνες. Ισχυρίστηκε ότι η απόφαση της Αθήνας «δεν είναι συμβατή με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Δίκαιο της Θαλάσσης, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αυξάνει την ένταση».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria