Από 1 κρούσμα Καστοριά και Κοζάνη - 217 νέα επιβεβαιωμένα του ιού στη χώρα - OlaDeka

Από 1 κρούσμα Καστοριά και Κοζάνη – 217 νέα επιβεβαιωμένα του ιού στη χώρα

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 217 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. «Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7684, εκ των οποίων το 55.3% άνδρες. 1765 (23.0%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3585 (46.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 28 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 8 (28.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 42.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 140 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Τέλος, έχουμε 3 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 235 θανάτους συνολικά στη χώρα. 82 (34.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω», καταλήγει.

Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Πού καταγράφηκαν τα νέα κρούσματα

Από τα 195 εγχώρια τα 19 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, ενώ παραμένει σε συναγερμό η Αττική.

Αναλυτικότερα:

– 16 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– 89 κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 15 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 44 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας, εκ των οποίων 4 συνδέονται με σύνδεση με επιβεβαιωμένο κρούσμα,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καστοριάς,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης,

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου,

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας,

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα. Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

Συναγερμός από την αυξανόμενη πορεία των κρουσμάτων

Σε κατάσταση συναγερμού θέτει τη χώρα η αυξανόμενη πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού. Χθες Τρίτη καταγράφηκε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων (269), με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η τροχιά θα παραμείνει ανοδική και για τις επόμενες δύο εβδομάδες, με κεντρικό ζητούμενο να παραμένει η λήψη αυτού του μείγματος μέτρων που θα μπορέσει να ανακόψει την επέλαση της πανδημίας, αφήνοντας παράλληλα στην οικονομία το περιθώριο να αναπνεύσει.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει επί μέρες σε τριψήφιο νούμερο:

  • Την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 269 νέα κρούσματα, εκ των οποίων εκ των οποίων τα 220 εγχώρια και τα 49 εισαγόμενα.
  • Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 150 κρούσματα, εκ των οποίων τα 125 εγχώρια και τα 25 εισαγόμενα.
  • Την Κυριακή είχαν ανακοινωθεί 217 κρούσματα, τα 199 εγχώρια και τα 18 εισαγόμενα.
  • Το Σάββατο του Δεκαπενταύγουστου 230, εκ των οποίων τα 41 εισαγόμενα και τα 189 εγχώρια.
  • Την Παρασκευή 14 Αυγούστου είχαν ανακοινωθεί 254 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 22 εισαγόμενα.

Νέα κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη

Με κορoνοϊό διαγνώστηκαν άτομα σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το γηροκομείο «Εστία Παπαγεωργίου», που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 22 άτομα -15 τρόφιμοι και 7 άτομα από το προσωπικό- βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την περιοχή, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και στο Ιπποκράτειο. Η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή. Σημειώνεται ότι κάποια άτομα εμφάνισαν ήπια συμπτώματα και η διεύθυνση ζήτησε να γίνουν τεστ από κλιμάκιο ΕΟΔΥ. Στον οίκο ευγηρίας φιλοξενούνται συνολικά 45 ηλικιωμένοι. Η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχει διατάξει τη διενέργεια προανάκρισης προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ευθύνονται για τα κρούσματα κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά έξι τρόφιμοι σε έτερο οίκο ευγηρίας στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Ασβεστοχώρι έχουν καταλήξει. Στις 12 Αυγούστου εντοπίστηκαν συνολικά 36 θετικά κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των ηλικιωμένων και του προσωπικού.

Μοντέλο Πάρου σε Μύκονο και Χαλκιδική – Αυστηρά μέτρα

Το μεσημέρι μετά από έκτακτη σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας και λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως διαμορφώθηκαν και με τα χθεσινά αποτελέσματα αναφορικά με τη Χαλκιδική και τη Μύκονο, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασιλείου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα για όλη την Π.Ε. Χαλκιδικής και το Δήμο Μυκόνου ως εξής:

  • Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
  • Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
  • Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
  • Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
  • Υπενθυμίζεται ότι είναι ήδη σε ισχύ η απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.
  • Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
  • Στις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μυκόνου μεταβαίνουν ειδικά κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ) και της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων και για τη πιστή εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας τους.
  • Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από την Παρασκευή 21-08-2020 και ώρα 06.00 έως και τη Δευτέρα 31-8-2020 και ώρα 06.00.


Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την αυστηροποίηση των μέτρων σε Μύκονο και Χαλκιδική, όσοι βρίσκονται στο νησί των ανέμων, έλαβαν μήνυμα από το 112 που τους καλεί να φορούν υποχρεωτικά μάσκες και να μένουν σε επιφυλακή. «Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας 12-08-2020. Αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο COVID-19 στη Μύκονο. Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε υγιείς. Ακολουθείτε τα μέτρα προστασίας», είναι το μήνυμα που έλαβαν όσοι βρίσκονται στη Μύκονο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria