Αναλυτές στο OPEN TV: Θέμα χρόνου η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας - OlaDeka

Αναλυτές στο OPEN TV: Θέμα χρόνου η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας

Αποκαλυπτική ανάλυση για τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία, από τους ειδικούς που μίλησαν στο δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Την ώρα που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην επανεκλογή του το 2023, η δημοτικότητά του φαίνεται να βρίσκεται στα… τάρταρα. Οι πανηγυρισμοί για την πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη θάλασσα, αλλά και η συμφωνία του με την κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη φαίνεται πως δεν κατάφεραν να αυξήσουν τη δημοτικότητά του.

Χαρακτηριστική είναι η δημοσκόπηση της εταιρείας Optimar που δείχνει ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα, αν γίνονταν σήμερα εκλογές στην Τουρκία. Μόλις το 40,1 % των Τούρκων ψηφοφόρων θα ψήφιζαν ξανά τον Ερντογάν, ένα ισχυρό ποσοστό της τάξεως του 45,1 % θα του γύριζε την πλάτη, ενώ το 14,8% δηλώνει αναποφάσιστο. Και αν διεξαγόταν δεύτερος γύρος οι δήμαρχοι των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας Εκμέρ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς θα απειλούσαν σοβαρά τον προεδρικό θώκο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος σε έναν πιθανό δεύτερο γύρο θα λάμβανε το 45.1% των ψήφων, ο Εκρέμ Ιμάμογλου το 36,8% και ο δήμαρχος της Άγκυρας το 36,7%, με τους αναποφάσιστους να ανέρχονται στο 18,1%.

Καταρρέει η τουρκική λίρα

Σύμφωνα με τον διδάκτωρ Γεωπολιτικής, Γιώργο Φίλη, «ανεξαρτήτως του νέο-οθωμανικού αυτοκρατορικού οράματος η τουρκική κοινωνία βρίσκεται σε δεινή κατάσταση». Η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Η τουρκική λίρα έχει πάρει τον κατήφορο την ώρα που πολλές τουρκικές επιχειρήσεις, έχουν δανειστεί από ξένες τράπεζες σε αμερικανικό δολάριο. Σύμφωνα με τον καθηγητή «έχει δανείσει και το ίδιο το τουρκικό κράτος τουλάχιστον 54 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία τα χρησιμοποίησε για να στηρίξει τη λίρα κι έχει μείνει και από αυτά… Αυτό που έχει κάνει είναι μια τρύπα στο νερό. Είναι θέμα χρόνου το πότε θα καταρρεύσει πλήρως η τουρκική οικονομία».

Ειδικοί εκτιμούν ότι την τελευταία πενταετία η λίρα έχει χάσει πολύ την αξία της. Σύμφωνα με τον αναλυτή Βασίλη Κοψαχείλη, «ήταν πάνω από μισό δολάριο η αξία της λίρας και αυτή τη στιγμή είναι κάτι λιγότερο από 0,14 του δολαρίου. Είναι πολύ μεγάλη η πτώση. Δύο είναι τα σημεία που εγώ εντοπίζω πρόβλημα. Το ένα είναι ο δανεισμός των επιχειρήσεων σε ξένο νόμισμα, και το δεύτερο είναι ότι ξεπλένεται πάρα πολύ χρήμα, μαύρο χρήμα στην τουρκική αγορά κι έτσι συντηρείται».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του ρεπουμπλικανού λαϊκού κόμματος της Τουρκίας αμφισβητεί τον αριθμό των 320 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που βρέθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση η εξόρυξη του κοίτασματος δε θα γίνει το 2023 όπως ευελπιστεί ο Τούρκος πρόεδρος με αναλυτές να εκτιμούν ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10 χρόνια.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria