Έκρηξη στη Βηρυτό: Πληροφορίες για Έλληνα νεκρό και δύο τραυματίες - OlaDeka

Έκρηξη στη Βηρυτό: Πληροφορίες για Έλληνα νεκρό και δύο τραυματίες

Την πληροφορία πως δύο άτομα με ελληνική καταγωγή βρίσκονται ανάμεσα στους χιλιάδες τραυματίες από την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει και Έλληνας νεκρός από τις εκρήξεις. Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος Τζορτζ Ιντ, που ζει και εργάζεται στη Βηρυτό δήλωσε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλοκαίρι Μαζί», πως δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της περιοχής. Ο ίδιος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας τους, ενώ νωρίτερα διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στη Βηρυτό, Παναγιώτη Ανδριώτη, νεκρή είναι η Λιβανέζα σύζυγος ενός Έλληνα υπηκόου, η οποία σκοτώθηκε από την έκρηξη μέσα στο σπίτι της.

Η κ.Κατερίνα Φουντουλάκη, πρεσβευτής της Ελλάδας στον Λίβανο δήλωσε στο Πρώτο Θέμα: «Με βάση την ενημέρωση των Αρχών μιλάμε για 100 νεκρούς περίπου και τραυματίες που ξεπερνούν τους 4000. Οι αριθμοί αυτοί , το πιθανότερο είναι να αυξηθούν όσο προχωρούν οι έρευνες στην περιοχή που έχει πληγεί . Οι ζημιές είναι μεγάλες και αρκετοί δρόμοι του κέντρου είναι μη προσβάσιμοι. Οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ένας Έλληνας υπήκοος έχει χάσει τη ζωή του και δυο άτομα σοβαρά τραυματισμένοι. Μιλάμε για ανθρώπους της κοινότητας των Ελλήνων της Βηρυτού. Το προσωπικό μας εδώ στην Πρεσβεία και οι οικογένειές τους είναι όλοι πολύ καλά . Έχουμε μόνο υλικές ζημιές στις εγκαταστάσεις μας, εδώ στην Πρεσβεία . Η έκρηξη προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές στα κτίρια στο κέντρο της Βηρυτού οπότε εκτός από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο δρόμο τη στιγμή της έκρηξης , τα κτίρια δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα. Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιηθεί και στέλνει βοήθεια όπως πληροφορούμαι και εντός της ημέρας θα φτάσει και ομάδα της ΕΜΑΚ και χαιρόμαστε που η Ελλάδα ανταποκρίνεται στο αίτημα να βοηθηθεί ο Λίβανος αυτή τη στιγμή».

Όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ, η ελληνική πρεσβεία στη Βηρυτό έχει υποστεί μικρές υλικές ζημιές. Την ίδια ώρα το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε οδηγίες για τους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στον Λίβανο και έχουν επηρεαστεί από τις εκρήξεις στο λιμάνι. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με την πρεσβεία της Ελλάδος στα τηλέφωνα 00961 78990315 και 00961 81507061, καθώς και με τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, στο τηλέφωνο +30210368 1730 και στο e-mail: [email protected].

Δύναμη της ΕΜΑΚ στη Βηρυτό

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ελλάδας για την αποστολή βοήθειας προς αντιμετώπιση των συνεπειών της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε στις 4 Αυγούστου στη Βηρυτό. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, η χώρα ανταποκρίθηκε σε αίτημα της κυβέρνησης του Λιβάνου μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και σε άμεση συνεννόηση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης ομάδα έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σημειώνεται ότι στο Λίβανο μεταβαίνει ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμοι να συνδράμουμε

Στην αρχή της τοποθέτησής του κατά την τηλεδιάσκεψη για τον κορονοϊό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή τραγωδία στον Λίβανο: «Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη εισαγωγική τοποθέτηση ξεκινώντας με τα θερμά μου συλλυπητήρια και τις σκέψεις μου στον δοκιμαζόμενο λαό του Λιβάνου και ειδικά της Βηρυτού μετά από αυτή την τραγική έκρηξη την οποία όλοι είδαμε χθες. Σε συνεννόηση και με τον Νίκο Χαρδαλιά, αλλά και με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ήδη απογειώνεται άμεσα το πρώτο C130 με άντρες και γυναίκες της ΕΜΑΚ καθώς οι πρώτες ανάγκες, όπως μας ζητήθηκαν από τους Λιβανέζους, αφορούν ανθρώπινο δυναμικό σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης. Και βέβαια είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε με πρόσθετο ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό καθώς φαντάζομαι ότι όσο θα περνάνε οι ώρες και οι μέρες θα αντιλαμβανόμαστε το μέγεθος αυτής της πρωτοφανούς τραγωδίας που χτύπησε τον Λίβανο».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria