Σύψας για τα κρούσματα στην Καστοριά - OlaDeka

Σύψας για τα κρούσματα στην Καστοριά

“Το μεγάλο πρόβλημα είναι η βόρεια Ελλάδα που επικοινωνεί με τα Βαλκάνια, κι εκεί έχουμε θέμα”, παραδέχεται ο καθηγητής και συμπληρώνει, ότι δεν είναι η αύξηση του αριθμού των εισερχόμενων κρουσμάτων από το εξωτερικό που προβληματίζει και η οποία ήταν αναμενόμενη, αλλά η διαχείρισή τους, όπως υπογραμμίζει.

“Τα κρούσματα τα εισαγόμενα ήδη τα διαχειρίζονται ικανοποιητικά μέχρι στιγμής με το σύστημα αυτό το οποίο υπάρχει, εκτός από ορισμένες αστοχίες”, αναφέρει.

Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα, όμως, είναι πηγή ανησυχίας και για έναν ακόμη λόγο: γιατί επιπροσθέτως έχουμε και μετακινήσεις Ελλήνων πολιτών ένθεν κακείθεν των συνόρων. Υπάρχει βάσιμη υποψία, αναφέρει ο καθηγητής, ότι τα σποραδικά (ορφανά) κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Θράκη, στην Καστοριά, στη Δράμα και στις Σέρρες, ότι προέρχονται από τους ταξιδιώτες του σαββατοκύριακου, από Έλληνες δηλαδή, που πηγαινοέρχονται από τα σύνορα.

“Οι Έλληνες πολίτες περνούν τα βόρεια σύνορα και πηγαίνουν να ψωνίσουν σε άλλες Βαλκανικές χώρες, γιατί δεν ισχύει απαγόρευση γι’ αυτούς. Πηγαίνουν στη Βόρεια Μακεδονία, στην Τουρκία, πράγμα που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο γιατί δεν ελέγχονται και θα κάνουν διασπορά, όταν θα επιστρέψουν. Πηγαίνουν να ψωνίσουν στη Βουλγαρία στο Μοναστήρι και ξαναγυρίζουν. Η πρώτη σύσταση είναι να μην πηγαίνουν στις γειτονικές χώρες για ψώνια ή για διασκέδαση. Καθόλου! Μόνο αν υπάρχει κάποιος πολύ σοβαρός λόγος”, υπογραμμίζει ο κ. Σύψας.

Εκτός από τη Σερβία, που απαγορεύθηκε η είσοδος στους πολίτες της, άλλες βαλκανικές χώρες που μας κρατούν σε ανησυχία είναι η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία στην οποία υπάρχει, επίσης, σημαντικό πρόβλημα.

Από την τελευταία χώρα μάλιστα, υπάρχει υποψία ότι υπήρξε μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην Καστοριά, από αλβανούς εργάτες που ήρθαν στην Ελλάδα για να δουλέψουν στην συγκομιδή μήλων:

“Ισχύει, αλλά αν δεν εισάγουμε τους εργάτες αυτούς από την Αλβανία, δεν θα μαζευτούν τα μήλα. Το έχουμε συζητήσει το θέμα των εργατών από τα βόρεια σύνορα. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο εκτεταμένο testing στους εργάτες αυτούς, για να μπορέσουν να μπουν μέσα και να πάρουν άδεια εργασίας, αλλά όμως, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα αναμφίβολα. Δεν το συζητάμε καν”, αναφέρει ο κ. Σύψας.

Για να ξεπεραστούν τα παραπάνω προβλήματα, οι έλεγχοι στον Προμαχώνα, είναι πλέον εκτεταμένοι. Οι εισερχόμενοι τουρίστες ελέγχονται στο μεγαλύτερο ποσοστό και τα τεστ αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο.

Σε αυξημένη εγρήγορση βρίσκονται τέλος, οι αρχές και για το επικείμενο άνοιγμα των συνόρων μας στους Άγγλους τουρίστες, σύμφωνα με τον καθηγητή Νικόλαο Σύψα:

“Όταν θα ανοίξουμε και για την Αγγλία θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη επιτήρηση των ανθρώπων που έρχονται στην Ελλάδα, γιατί η Αγγλία περιέχει κινδύνους. Και βεβαίως αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, υπάρχει πάντα η περίπτωση να υπάρξει ταξιδιωτική οδηγία, όπως έγινε με την Σερβία”, καταλήγει.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria