Σύνοδος Κορυφής: Τι κερδίζει η Ελλάδα – Η πρόταση για τους «τσιγκούνηδες του Βορρά» - OlaDeka

Σύνοδος Κορυφής: Τι κερδίζει η Ελλάδα – Η πρόταση για τους «τσιγκούνηδες του Βορρά»

Οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής είναι σκληρές και αναμένεται μακρά νύχτα – Συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου, δεύτερη μέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πραγματοποιεί συνεχείς συναντήσεις με ομάδες ηγετών, προκειμένου να γεφυρώσει τα χάσματα που υπάρχουν μεταξύ των κρατών-μελών.

Στο τραπέζι βρίσκεται η νέα πρόταση του Προέδρου Μισέλ, η οποία τα δίνει «όλα» στην Ολλανδία και τους «τσιγκούνηδες του Βορρά»: μειώσεις κατά 50 δισεκατομμύρια στις επιχορηγήσεις, επιστροφές εισφορών ύψους 100 εκ. ευρώ τον χρόνο, αλλά και έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, Φρένο Έκτακτης Ανάγκης θα μπορούσε να το αποδώσει κανείς, που θα επιτρέπει σε κάθε κράτος-μέλος να εγκαλέσει κάποια άλλη χώρα αν κρίνει ότι δεν εφαρμόζει σωστά τους όρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη, η Ελλάδα και οι χώρες με μεγάλη ύφεση «κερδίζουν» από τη διαδικασία κατανομής των χρημάτων που προβλέπονται στη νέα πρόταση. Το σχήμα 70%-30% παραμένει, δηλαδή 70% των χρημάτων στην αρχή της διαδικασίας και το 30% ύστερα από δύο χρόνια. Ωστόσο, στα κριτήρια για το δεύτερο ποσοστό έχουν προστεθεί τέτοια, όπως το ΑΕΠ του 2020, που ευνοούν την Ελλάδα.

Το θέμα των light μνημονίων, δηλαδή των όρων και των προϋποθέσεων για την έγκριση και την εκταμίευση των χρημάτων, που θέλουν διακαώς οι Ολλανδοί παραμένει σε εκκρεμότητα. Σε αυτή τη φάση, Ολλανδοί και Αυστριακοί δηλώνουν ότι οι συζητήσεις βρίσκονται προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ στον αντίποδα βρίσκονται οι Ιταλοί που δηλώνουν ότι «η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει βαλτώσει».

Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο στη συνάντηση Μητσοτάκη και Μακρόν

Σε κάθε περίπτωση, οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές και αναμένεται μακρά νύχτα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει νέα, τρίτη πρόταση από τον Πρόεδρο Μισέλ κατά τη διάρκεια του δείπνου.

Συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο Μακρόν

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για την τουρκική προκλητικότητα.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria