Σύνοδος Κορυφής: Οι 5 επιδιώξεις Μητσοτάκη για τα 32 δισ. και το κεφάλαιο Τουρκία - OlaDeka

Σύνοδος Κορυφής: Οι 5 επιδιώξεις Μητσοτάκη για τα 32 δισ. και το κεφάλαιο Τουρκία

Ο πρωθυπουργός τόνισε στη Σύνοδο Κορυφής πως δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε ξεκάθαρες επιλογές για αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με ενημέρωση κυβερνητικού αξιωματούχου. 

Οι ίδιες αρμόδιες πηγές συμπλήρωσαν ότι ο πρωθυπουργός τόνισε πως δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση. Επιπλέον, έθιξε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Τέλος, ζήτησε να συζητηθεί αναλυτικά η σχέση Ε.Ε.- Τουρκίας στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Αναστασιάδης: Η Ένωση να ανταποκριθεί συλλογικά

Συλλογικά πρέπει να απαντά η Ε.Ε. κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα, στο tweet που ανήρτησε πριν από λίγο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι «κάθε φορά που η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τα ζωτικά συμφέροντα της Ε.Ε. και των κρατών – μελών της, η Ένωση πρέπει να ανταποκρίνεται συλλογικά και αποφασιστικά με συγκεκριμένους όρους».

Οι βασικές προσδοκίες και επιδιώξεις της Ελλάδας στο οικονομικό πεδίο της Συνόδου

Η Ελλάδα πήγε στις Βρυξέλλες με 5 βασικές επιδιώξεις τις οποίες θέτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προ των ηγετών της Ευρώπης.

Αυτές είναι οι εξής:

  1. Η Ελλάδα θέλει συμβιβασμό κοντά στην πρόταση της Κομισιόν και του Σαρλ Μισέλ. Δηλαδή περισσότερες επιχορηγήσεις και λιγότερα δάνεια.
  2. Ακόμη ζητεί η εποπτεία να εξαντλείται στον πλαίσιο του ευρωπαϊκού 6μηνου και να μην υπάρξει άλλος μηχανισμός επιτήρησης.
  3. Να υπάρχει ελληνική ιδιοκτησία για τις μεταρρυθμίσεις που θα «κουμπώσουν» στα 32 δισ. € από το Ταμείο Ανάκαμψης.
  4. Να έχει το πρόγραμμα μεγάλη διάρκεια, 3-4 χρόνια όχι τα 2 που ζητούν οι Ολλανδοί, για να καταφέρει να αντλήσει η Ελλάδα περισσότερα κονδύλια.
  5. Η Ελλάδα θέλει να γίνει μια… συμφωνία, χθες προκειμένου οι εκταμιεύσεις να ξεκινήσουν ακόμα, και μέσα στο 2020 για να γίνει ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης που έχει επιφέρει ο κορονοϊός.

«Μάχη» Βορρά – Νότου 

Στις Βρυξέλλες και στην πρώτη δια ζώσης Σύνοδο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, οι 27 ηγέτες των κρατών-μελών θα επιχειρήσουν να βρουν τη «χρυσή τομή» και να συμφωνήσουν κυρίως για τη μορφή του Ταμείου Ανάκαμψης και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Οι «σκληροί» του Βορρά επιμένουν σε… μνημονιακές υποχρεώσεις, με τους Ολλανδούς να εμμένουν στη θέση τους και να ζητούν «μίνι μνημόνια». 

Στην πραγματικότητα τα μέλη της «συμμαχίας» του Βορρά επιθυμούν τα 750 δισ.€ που θα δοθούν, τα 500 εκατ. € για επιχορηγήσεις και τα 250 εκατ. € για δάνεια, να μην υπάρξουν οι επιχορηγήσεις και να δοθούν δάνεια υπό όρους, δηλαδή να εφαρμοστούν τα «μίνι μνημόνια».

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria