Στέφανος Πράσσος: «Τι σχέση έχει η εξαγορά συνειδήσεων με τα αιολικά και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη με την Καμόρα;» - OlaDeka

Στέφανος Πράσσος: «Τι σχέση έχει η εξαγορά συνειδήσεων με τα αιολικά και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη με την Καμόρα;»

«Εκστρατεία για την κάμψη των κοινωνικών αντιδράσεων απέναντι στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων σε όλη τη χώρα, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αναλαμβάνει από το «Πράσινο Ταμείο» η κοινή πρωτοβουλία EPLO/ISD και ΣΥΚΓΛΙΣΕΙΣ, Πρόεδρος στην οποία είναι η αδερφή του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.»* 

Εκτός από την Ιταλία η παράδοση θέλει και στη Χώρα μας «στις δουλειές» να συμμετέχει ολόκληρη «η οικογένεια». Κρατώντας βεβαίως τις απαραίτητες ιεραρχικές δομές. Γι αυτό και ανθούν οι οικογενειακές επιχειρήσεις που συνήθως είναι βιώσιμες. Το παράδειγμα το δίνουν πρώτα απ όλα οι πολιτικοί μας ηγέτες όπως π.χ οι οικογένειες Παπανδρέου Καραμανλή και Μητσοτάκη. Και για να μην αδικήσουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι θυμόμαστε τον υπουργό Νίκο Παππά όπου κάλεσε τον μπαμπάκα του να αναλάβει τη δουλειά με τα αστικά στη Θεσσαλονίκη.  

Καθένας παίζει το ρόλο του μέσα στην οικογένεια, ο καλός, ο κακός, ο άσχημος, ο μαύρος, ο κόκκινος, ο πράσινος κλπ 

Τον Μάρτη του 2009 ιδρύθηκε το περιβόητο Private Equity που επένδυσε εκατομμύρια στην «πράσινη ανάπτυξη», στον στρατηγικό σχεδιασμό του οποίου συμμετείχε ο Αντρίκος Παπανδρέου, αδερφός του μετέπειτα Πρωθυπουργού Γεώργιου Παπανδρέου (ΓΑΠ). Λίγες μέρες αργότερα ο ΓΑΠ θα κηρύξει το μεγαλεπήβολο σχέδιο του για δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας μέσω της πράσινης ανάπτυξης! Μετά εμφανίζεται και ο έτερος αδερφός του ΓΑΠ, Νίκος Παπανδρέου επικεφαλής εταιρειών που κήρυξε την γενικευμένη έναρξη της πράσινης ανάπτυξης.

 Έπεσε τότε η «πράσινη ακρίδα» σε όλη τη χώρα και ρήμαξε κάμπους και βουνά με την υπόσχεση πως θα σώσουν τη χώρα, από την «βρώμικη» ενέργεια του λιγνίτη και τον πλανήτη από την κλιματική καταστροφή. Ποιος δε θυμάται την πράσινη «Τίνα» που με τον τορβά στους ώμους όργωνε τον τόπο για να «βουλώσει» την τρύπα του όζοντος, στόχο που τελικά «πέτυχε» μέσα από μια αδρά αμειβόμενη αλλά παρεμφερή θέση στον ΟΗΕ… 

Σήμερα βρισκόμαστε πραγματικά σε αν όργιο αυθαιρεσιών και καταστροφής ολόκληρης της Χώρας, με την εγκατάσταση χιλιάδων ανεμογεννητριών. Η «πράσινη ακρίδα» ως συστημικός οδοστρωτήρας καταπατά και καταστρέφει δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις αλλά και ολόκληρες περιοχές που δήθεν προστατεύονται από το πρόγραμμα «Nature». «Αέρα στα πανιά» της πράσινης κερδοσκοπίας έδωσε η πρόσφατη ψήφιση του περιβαλλοντοκτόνου νόμου του Κ. Χατζηδάκη. Πλέον οι καταπατητές δεν χρειάζονται κανενός την άδεια για να προχωρήσουν στην καταστροφή. Μόνο μια Μ.Π.Ε που την αντιγράφει ο ένας απ τον άλλον για να βλέπουμε το παράδοξο πως «προστατεύουν» την αρκούδα στα νησιά και τον ανύπαρκτο αγριοκούνελο στα βουνά της Μακεδονίας….

Αυτό όπως ήταν φυσικό κινητοποίησε χιλιάδες ευαισθητοποιημένους πολίτες σε ολόκληρη τη Χώρα οι οποίοι οργανώνονται και αντιστέκονται πολύμορφα στην καταστροφή του τόπου τους. Μπροστάρηδες πολλές περιβαλλοντικές και οικολογικές οργανώσεις που έχουν βάλει απέναντι τις μισθοδοτούμενες από Κράτος και κεφάλαιο οικοκαπιταλιστικές οργανώσεις   Greenpeace και wwf.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στο Χώρο της Ηλεκτρικής Ενέργειας και ειδικότερα στην εγκατάσταση αιολικών, παρότι έχουν το πάνω χέρι αφού στηρίζονται στην Ε.Ε και στις Κυβερνήσεις της, έχουν παράλληλα και ένα φόβο. Ο φόβος τους εστιάζεται κυρίως στις δυναμικές αντιδράσεις του αντι-αιολικού κινήματος που όσο πάει δυναμώνει, ξεπερνάει αδυναμίες του Παρελθόντος και προσπαθεί να συντονιστεί όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε Πανελλαδικό επίπεδο.  Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το κίνημα κατάφερε να αναβάλει ή ακόμα και να ακυρώσει την εγκατάσταση αυτής της καταστροφικής μορφής ενέργειας.    

Ο δεύτερος φόβος τους, που δεν τον κρύβουν άλλωστε, είναι ότι οι εκτεταμένες εγκαταστάσεις αιολικών σε περιοχές «Nature» θα προκαλέσουν νομικές προσφυγές όχι μόνο στο Συμβούλιο της Επικρατείας αλλά και σε Ευρωπαϊκά δικαστήρια τα οποία δεν αποκλείεται να εκδώσουν καταδικαστικές αποφάσεις.  Στην Ελλάδα έχουν προγραμματίσει να εγκαταστήσουν πάνω από 5.000 ανεμογεννήτριες σε Περιοχές «Nature»!!!

Για όλους τους παραπάνω λόγους έχει ξεκινήσει στη Χώρα μας μια μεγάλη εκστρατεία από το λόμπυ των αιολικών συμφερόντων για την «κάμψη των κοινωνικών αντιδράσεων» του αντι-αιολικού κινήματος και των κατοίκων περιοχών υποψηφίων προς καταστροφή από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών.  Επικεφαλής αυτής της εκστρατείας τίθεται η αδερφή του Πρωθυπουργού, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.  Συγκεκριμένα με χρηματοδότηση από το «Πράσινο Ταμείο», η κοινή πρωτοβουλία EPLO/ISD και «ΣΥΚΓΛΙΣΕΙΣ», Πρόεδρος στην οποία είναι η αδερφή του Πρωθυπουργού, αναλαμβάνει να πάρει τις ανάλογες πρωτοβουλίες για να «αμβλύνει τις αντιδράσεις» ενάντια στα αιολικά!

Και πιο συγκεκριμένα, το «Πράσινο Ταμείο» αναθέτει στους δύο φορείς ένα έργο με αρχικό κεφάλαιο 130.000 ευρώ με σκοπό να εξασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, που εναντιώνονται στην ανεξέλεγκτη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων σε ολόκληρη την επικράτεια…. 

Θα πίστευε κανείς ότι ολόκληρη η οικογένεια Μητσοτάκη, η οποία είναι διαχρονικά στρατευμένη στην υπηρεσία του μεγάλου κεφαλαίου που ευθύνεται αποκλειστικά για την καταστροφή της Φύσης, απέκτησε εσχάτως τέτοιες οικολογικές ευαισθησίες;  Μάλλον είναι πιο εύκολο να γίνει ο λύκος χορτοφάγος παρά αυτοί οικολόγοι, με την ορθή σημασία του όρου.

Όμως το κίνημα για «ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά» γιγαντώνεται και επεκτείνεται σε όλη τη Χώρα. Από την Κρήτη έως τη Σαμοθράκη και από την Τήνο έως τα Γρεβενά και την Πτολεμαΐδα, κινητοποιείται μαζικά και δυναμικά μετρώντας ήδη κάποιες πρώτες νίκες.  Με πολιτικοποίηση, Χωρίς στενούς τοπικισμούς, συνδέοντας τον αγώνα συνολικά με την ενέργεια και τα συμφέροντα κατοίκων και καταναλωτών Η/Ε, την προστασία της φύσης και της υγείας των ανθρώπων. 

Βεβαίως από την άλλη πλευρά τα συμφέροντα είναι τεράστια αφού πρόκειται για τα συμφέροντα μεγάλων καπιταλιστικών Ομίλων, Ελληνικών και ξένων, που πατρονάρονται από το διευθυντήριο της ΕΕ και από όλο το αστικό πολιτικό προσωπικό. 

Τεράστια όμως είναι και τα «συμφέροντα» που καλείται να υπερασπίσει «το κίνημα» αφού όπως λέγεται «το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας», οφείλουμε να το επιστρέψουμε όπως το παραλάβαμε και καλύτερο. Χωρίς τα εκατομμύρια τόνους μπετόν, τους τόνους τα χυμένα λάδια, τα τοξικά πλαστικά και τα παλιοσίδερα.

Κοζάνη 24/7/2020

Στέφανος Πράσσος

Μέλος Περιφερειακού Συμβουλίου Δ. Μακεδονίας

Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την Ανατροπή στη Δυτική Μακεδονία»

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria