Δεν θα υπάρξει ένα εμβόλιο για όλους - OlaDeka

Δεν θα υπάρξει ένα εμβόλιο για όλους

Για την επιστροφή στην κανονικότητα απαιτείται ένα αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ερευνητές στην Οξφόρδη βρίσκονται σε καλό δρόμο. Ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για υπερβολικές προσδοκίες.

Ένα σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου κατά της πανδημίας έκανε, όπως όλα δείχνουν, ομάδα ερευνητών από την Οξφόρδη. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό The Lancet. Η Oxford Vaccine Group πειραματίζεται με ένα γενετικά παραλλαγμένο αδενοϊό, ο οποίος προκαλεί κρυολόγημα σε χιμπατζήδες. Με τη βοήθεια του εμβολίου, λένε οι επιστήμονες, ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό σύστημα με αποτέλεσμα στο 70% των πειραματόζωων να διαπιστώθηκε πυρετός και πονοκέφαλος που αντιμετωπίζονται με παρακεταμόλη. Επικίνδυνες παρενέργειες δεν καταγράφηκαν.

Παρά τις ελπιδοφόρες ειδήσεις από την Οξφόρδη η Κέιτ Μπίνγκχαμ, επικεφαλής της βρετανικής task force για τον κορωνοϊό, προειδοποιεί για υπερβολικές προσδοκίες: «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι να ξεκινήσει η έρευνα για ένα εμβόλιο, με το οποίο να περιορίζεται η θνησιμότητα. Το πιθανότερο είναι ότι τα πρώτα εμβόλιο απλά θα περιορίζουν τα συμπτώματα και δεν θα διασφαλίζουν ανοσία».

«Παράγουμε εμβόλια πριν διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους»

Τα νέα εμβόλια περιορίζουν απλά συμπτώματα
Τα νέα εμβόλια περιορίζουν απλά συμπτώματα

Ανοιχτό παραμένει ακόμα το ερώτημα πόσο διαρκεί η προστασία του εν λόγω εμβολίου. Σύμφωνα με την Κέιτ Μπίνγκχαμ προς τα τέλη της χρονιάς ενδέχεται να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των ερευνών της λεγόμενης Φάσης 2 και 3. Στη συνέχεια τα υπάρχοντα στοιχεία θα ελεγχθούν από τις αρμόδιες αρχές.

Ο Άλεξ Χάρις από την φιλανθρωπική οργάνωση ερευνών για την υγεία Wellcome Trust εξαίρει τον τρόπο, με τον οποίο διεξάγεται η έρευνα για το εμβόλιο: «Αυτό που κάνουμε σήμερα δεν έχει ξαναγίνει, μιας και τώρα συμπτύσσουμε διαδικασίες, οι οποίες παλαιότερα γίνονταν διαδοχικά. Παράγουμε ένα εμβόλιο πριν βεβαιωθούμε για την αποτελεσματικότητά του, έτσι ώστε σε περίπτωση που έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα να μπορεί να κατανεμηθεί το ταχύτερο δυνατό».

Η επικεφαλής της βρετανικής task force για τον κορωνοϊό χαιρετίζει τη στρατηγική του Λονδίνου να παραγγέλλει δεκάδες εκατομμύρια δόσεις διαφορετικών εμβολίων από πολλές φαρμακοβιομηχανίες: «Είναι μάλλον απίθανο μόνο ένα εμβόλιο να αποτελέσει τη μια και μοναδική λύση για όλους. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούν διαφορετικά εμβόλια για διαφορετικές ομάδες ανθρώπων».

Ίνε Ντίπμαν, MDR Λειψία

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

DW

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria