Οι αλλαγές από το «Εξοικονομώ» στο «Αυτονομώ» κατ΄ οίκον - OlaDeka

Οι αλλαγές από το «Εξοικονομώ» στο «Αυτονομώ» κατ΄ οίκον

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια θα περιλαμβάνει και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών.

Πολλές αλλαγές φέρνει το νέο «Εξοικονομώ κατ΄ οίκον», το οποίο   από τον Σεπτέμβριο θα περάσει και στο …πεδίο της ενεργειακής αυτονομίας. Η διαφοροποίηση του νέου προγράμματος, σε σχέση με τα προηγούμενα,  πέρα από τη μετονομασία του σε «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» αφορά κυρίως τις έξυπνες εφαρμογές.

Το νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια –  εκτός από τις γνωστές παρεμβάσεις που κάλυπτε τα προηγούμενα χρόνια όπως τη  θερμομόνωση, τα κουφώματα, την αλλαγή μονάδων θέρμανσης κλπ –  θα περιλαμβάνει και την εισαγωγή νέων τεχνολογιών, οι οποίες θα μπορούν να χαρακτηρίσουν ένα σπίτι ως «έξυπνο».

 Έτσι μετά τα τηλέφωνα και τα κτήρια θα περάσουν στην ψηφιακή εποχή. Θα περιλαμβάνουν  έξυπνα συστήματα διαχείρισης φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης, απομακρυσμένου ελέγχου και παρακολούθησης, ενώ θα δικαιολογούνται και δαπάνες για συστήματα παραγωγής ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς και για αποθήκευση ενέργειας με συσσωρευτές. Η εγκατάστασή τους θα οδηγεί, εκτός από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, στη σταδιακή ενεργειακή αυτονομία των καταναλωτών, με ότι αυτό σημαίνει για την τσέπη τους. 

Μάλιστα, εάν επιτευχθούν υψηλοί ενεργειακοί στόχοι, όπως αναβάθμιση κατά τέσσερις ενεργειακές κατηγορίες, θα προβλέπεται αύξηση της επιδότησης. Επίσης, βάσει και του νομοσχεδίου που είχε τεθεί προσφάτως σε διαβούλευση, στις επιλέξιμες υποδομές θα είναι και τα σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

Το νέο πρόγραμμα θα στηρίξει οικονομικά ακόμη και παρεμβάσεις εξοικονόμηση ενέργειας (π.χ θέρμανση, φωτισμός, ανελκυστήρας) σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικίας.

Για τις ενεργειακές περιοχές της χώρας που βρίσκονται σε διαδικασία απολιγνιτοποίησης (Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη) θα προβλέπεται ειδική «ρήτρα δίκαιης μετάβασης». Ειδικά για τη Δυτική Μακεδονία, οι φορείς της περιοχής πιέζουν την κυβέρνηση, ώστε να μπει με προτεραιότητα στο νέο Πρόγραμμα, διότι εκτός από την υψηλή ενεργειακή φτώχεια που χαρακτηρίζει την περιοχή, οι θερμοκρασίες που καταγράφονται τον χειμώνα και ιδιαιτέρως χαμηλές θερμοκρασίες. 

Ένας στόχος που απαιτεί συνολικά επενδύσεις 8 δισ. ευρώ

Γενικότερα, το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» αναμένεται ότι θα τονώσει  τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και όλες τις δραστηριότητες γύρω από την παραγωγή δομικών υλικών και θερμικών ηλιακών συστημάτων. Άλλωστε, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ανοιχτό έως το 2030, προκειμένου να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), το οποίο προβλέπει αναβάθμιση 60.000 κτιρίων κατ΄έτος για την επόμενη δεκαετία. Ένας στόχος που απαιτεί συνολικά επενδύσεις οκτώ δισ. ευρώ. Σύντομα αναμένεται ότι θα ανοίξουν και νέα προγράμματα ενεργειακής εξοικονόμησης για τον τουρισμό, τα δημόσια κτίρια (πρόγραμμα «Ηλέκτρα») και τις επιχειρήσεις. 

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria