Νοrdic Monitor: Ο Ερντογάν έστησε το πραξικόπημα – Ο σκοτεινός πράκτορας που το σκηνοθέτησε - OlaDeka

Νοrdic Monitor: Ο Ερντογάν έστησε το πραξικόπημα – Ο σκοτεινός πράκτορας που το σκηνοθέτησε

O πράκτορας που διεξάγει τις μυστικές τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη o Σαντίκ Ουστούν βοήθησε στην ενορχήστρωση του πραξικοπήματος του 2016 στην Τουρκία προκειμένου να στηρίξει το χειμαζόμενο καθεστώς Ερντογάν και να στήσει το σκηνικό για μαζικές διώξεις της αντιπολίτευσης αποκαλύπτει έρευνα της Nordic Monitor που υπογράφεται από τον αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Σαντίκ Ουστούν βοήθησε να σχεδιαστεί το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με αυτό, πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων με τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης και κατηγόρησε τον εχθρό του Ερντογάν, το κίνημα Γκιουλέν, ως συνωμότες πραξικοπήματος.

Ο ρόλος του Ουστούν στο πραξικόπημα

Σύμφωνα με το άρθρο, ο ρόλος του Ουστούν εκτέθηκε όταν αναγνώρισε πρόωρα τον υποτιθέμενο επικεφαλής, που βρισκόταν πίσω από την απόπειρα ανατροπής της τουρκικής κυβέρνησης. Αυτό οδήγησε σε πιο στενό έλεγχο του ρόλου του στα γεγονότα της 15ης Ιουλίου. Κατά τη διάρκεια των δικαστικών ακροάσεων υπόπτων για το πραξικόπημα, αρκετοί έδωσαν λεπτομέρειες για τον ρόλο του.

Οπως περιγράφει ο Μποζκούρτ, αμέσως μετά τα γεγονότα του πραξικοπήματος η κυβέρνηση Ερντογάν τον έστειλε στην Αυστραλία ως διπλωματικό βοηθό, μακριά από δικηγόρους υπεράσπισης που ήθελαν να τον βάλουν να καταθέσει. Δεν κατέθεσε ποτέ στο δικαστήριο, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που υπέβαλαν δικηγόροι υπεράσπισης σε πολλές δικαστικές υποθέσεις, και δεν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της συσταθείσης κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερεύνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Το λάθος του Ουστούν ήταν ότι κατονόμασε τον στρατηγό και μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου, Ακίν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, όπου σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Αυτό που αγνοούσε ο Ουστούν, όπως κατά τον συντάκτη του άρθρου, αποδείχθηκε, ήταν ότι ο στρατηγός βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του, που απέχει 4 με 5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, και έπαιζε με τα εγγόνια του. Μάλιστα, δεν είχε ιδέα για το τι γινόταν εκείνο το βράδυ.


Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, που καταγράφουν τι συμβαίνει, στις 23:17 της 15ης Ιουλίου ο Ουστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος, λέγοντας ότι γίνεται πραξικόπημα και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο επικεφαλής. «Αυτή είναι η πρώτη γνωστή καταγραφή που αναγνώρισε την απόπειρα πραξικοπήματος από γκιουλενιστές και τον στρατηγό ως ηγέτη του, όταν κανείς δεν ήξερε τι συνέβαινε και οι άνθρωποι προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη στρατιωτική κινητοποίηση που συνέβαινε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα», σχολιάζει ο δημοσιογράφος, χαρακτηριστικά.

Περίπου 20 λεπτά μετά την συγκεκριμένη κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον φίλο του και διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ να μεταβεί στη βάση, όπως και έγινε. Όταν έφτασε, βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, Χουλουσί Ακάρ (σ.σ.: νυν υπουργού Άμυνας), ο οποίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα και του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να παραδοθούν. Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο, ο Οζτούρκ εξήγησε ότι ο Ακάρ ως ανώτατος διοικητής, αφού δεν ήταν όμηρος, θα μπορούσε εύκολα να βγει έξω και να διατάξει τους άντρες να σταματήσουν. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ο Οζτούρκ παραξενεύτηκε από την εντολή να μιλήσει ο ίδιος στους πραξικοπηματίες που βρίσκονταν στη 143η Μοίρα. Εκ των υστέρων, συνειδητοποίησε ότι η παρουσία του στη μέση των γεγονότων είχε ενορχηστρωθεί και ότι είχε ουσιαστικά οδηγηθεί ως πρόβατο στη σφαγή.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria