Μ.Σπυράκη - Άμεσα μέτρα για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη - OlaDeka

Μ.Σπυράκη – Άμεσα μέτρα για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Άμεσα μέτρα για την δημιουργία θέσεων εργασίας στην Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη, πρότεινε η Ευρωβουλευτής της ΝΔ και του ΕΛΚ , Μαρία Σπυράκη ,  στην  κοινή συνεδρίαση της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων και περιβάλλοντος στην Βουλή των Ελλήνων. Οι προτάσεις της κ. Σπυράκη συνοψίζονται ως εξής: 

– Γενναίο πρόγραμμα ανακαινίσεων δημοσίων κτιρίων και κατοικιών ώστε να δημιουργηθούν άμεσα νέες θέσεις εργασίας και να κινηθεί η τοπική οικονομία 

– Κίνητρα για εγκατάσταση βιομηχανίας στην περιοχή στο πλαίσιο της βιομηχανικής  στρατηγικής της ΕΕ  όπως για παράδειγμα  η  βιομηχανία κατασκευής μπαταριών για ηλεκτροκίνηση 

– Αποκατάσταση των χώρων  των ορυχείων με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές για αγροτικές και άλλες χρήσεις 

– Η χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο μετάβασης.

«Το Ταμείο Δίκαιης  Μετάβασης  δεν είναι ένα χάπι που θα λύσει όλα τα προβλήματα. Οι πόροι πρέπει να διοχετευθούν στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη. Ειδικά για τα νησιά  προτείνω να τεθεί και το κριτήριο αποδοχής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προκειμένου να λάβουν πόρους από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης ώστε να απεξαρτηθούν   από την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από πετρέλαιο» κατέληξε η  ευρωβουλευτής 

Ολόκληρη η ομιλία της κ. Μαρίας Σπυράκη στη συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων έχει ως εξής: 

Μ. Σπυράκη : Σας ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε, κύριε υπουργέ  κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κύριοι συνάδελφοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ακούστηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα, θα μείνω όμως σε τρία και ακριβώς στο όριο του χρόνου.

Το πρώτο αφορά την ομαλή μετάβαση σε ό,τι αφορά το ενεργειακό σκέλος και για το λόγο αυτό θα ήθελα να θυμίσω ότι η χρήση του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης ,και μόνο ως τέτοιου ,περιλαμβάνεται και στο κείμενο του Green Deal που έχουμε συνομολογήσει  με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Είναι απαραίτητο  να έχουμε ένα καύσιμο μεταβατικού χαρακτήρα , προκειμένου να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια των προμηθειών και βεβαίως συμπληρωματικά με το σχέδιο της κυβέρνησης, που ανέφερε ο κύριος Θωμάς, το οποίο περιλαμβάνει   μια μεγάλη αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που μετά το 2030 θα φτάσει στην ηλεκτροπαραγωγή πάνω από το  60%. Ως εκ τούτου η παρουσία του φυσικού αερίου στην περιοχή είναι σημαντική και κρίσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί ο εξηλεκτρισμός της περιοχής μόνο από ΑΠΕ αλλά και συνολικά μέχρι οι ΑΠΕ να είναι κυρίαρχες στο ενεργειακό μας μείγμα. Η δημιουργία νέων υποδομών, εφόσον υπάρχουν υποδομές από το φυσικό αέριο, για  να φιλοξενήσουν πράσινα αέρια όπως το πράσινο υδρογόνο και το βιοαέριο , κοστίζει τέσσερις φορές επάνω από τον επανακαθορισμό της χρήσης των υπαρχόντων υποδομών, όπως μας ενημέρωσε χθες η επίτροπος Σίμπσον. Είχαμε  την ευκαιρία να συζητήσουμε δυο φορές χθες με την Επίτροπο.

Είναι λοιπόν σημαντικό να προετοιμαστούμε και για το μέλλον και για το λόγο αυτό θεωρώ ότι πρέπει να δούμε και την προοπτική της αναβάθμισης των ενεργειακών υποδομών της περιοχής και ειδικά της μεταφοράς φυσικού αερίου με δυνατότητα να μεταφέρουν πράσινο υδρογόνο και με τη δυνατότητα να μεταφέρουν πράσινα αέρια.  

Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο θα ήθελα να πω είναι η στόχευση των πόρων. Στην στόχευση των πόρων πρέπει να πω ότι το Ταμείο Δίκαιης  Μετάβασης και ο μηχανισμός δεν είναι ένα χάπι για όλες τις δουλειές.  Και σε αυτή τη βάση θα ήθελα να σημειώσουμε ότι θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη στόχευση στην Δυτική Μακεδονία πρωτίστως και στη Μεγαλόπολη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή. Το ενδεχόμενο να υπάρξει διάχυση των πόρων ειδικά προς τα νησιά, όταν η δημόσια αποδοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πολύ χαμηλή σε αυτές τις περιοχές, θα πρέπει να εξεταστεί από την κυβέρνηση και να συναρτηθεί από την πορεία της διοχέτευσης των πόρων ειδικά σε περιοχές που αρνούνται κατηγορηματικά να συζητήσουν την παρουσία μηχανισμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκεί.

Το τρίτο στοιχείο αφορά τις γρήγορες νίκες που πρέπει να έχουμε. Πρέπει οπωσδήποτε να μην πέσουμε στην τρύπα του χρόνου. Το γεγονός ότι είμαστε στην εμπροσθοφυλακή αυτής της προσπάθειας μας δίνει πόντους και δημιουργεί ένα πολύ ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.  Αυτό όμως ταυτόχρονα σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίσουμε την δημιουργία θέσεων εργασίας. Ιδέες υπάρχουν μια από αυτές είναι το Renovation Way το νέο μεγάλο κύμα ανακαίνισης κτιρίων που δουλεύουμε εδώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το οποίο έχει στόχο να μοχλεύσει 300 δισεκατομμύρια  ευρώ συνολικά, μέσα στην πενταετία, ανεβάζοντας την ταχύτητα αναβάθμιση των κτιρίων από το 0,4 έως  1,2 % ετησίως που είναι σήμερα στα κράτη μέλη, στο 3% ξεκινώντας από τα δημόσια κτίρια, αλλά και στις κατοικίες, Αυτό είναι μία από τις ιδέες. Μία άλλη ιδέα είναι βέβαια η αποκατάσταση των λιγνιτωρυχείων με καλές πρακτικές που υπάρχουν ήδη στην πλατφόρμα ανταλλαγής πρακτικών coal regions in   transition. Και βεβαίως έχει σημασία να δούμε τι άλλο έχει συμβεί  σε περιοχές που έχουν προχωρήσει στην απεξάρτηση από το λιγνίτη. 

Το τελευταίο που ήθελα να πω κύριε πρόεδρε, κύριε υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχει να κάνει με το τι θα κάνουμε με τους ανθρώπους. Το γεγονός ότι υπάρχουνε πάρα πολλοί πόροι, δεν σημαίνει ότι διασφαλίζονται, μέσα σε μία νύχτα, οι θέσεις εργασίας  και η προοπτική των ανθρώπων που ζουν και δουλεύουν στο λιγνίτη στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Έχει λοιπόν πολύ μεγάλη σημασία να βρεθούν οι κατάλληλες πολιτικές και οι κατάλληλες δουλειές για τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί. Η επανεκπαίδευση, είναι ένας τρόπος, δεν είναι ο μοναδικός. Όπως συνηθίζω να λέω από την περίοδο που διεκδικήσαμε την ίδρυση του Ταμείου της Δικαιης Μετάβασης, και πολύ ωραία το θύμισε ο κύριος Τσουρούφλης για το Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  το 2018 και την πορεία που ακολουθήσαμε μετά, ο άνθρωπος που δουλεύει στο λιγνίτη δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα εξάμηνο ειδικός στους υπολογιστές. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μαζί να εργαστούμε στην υιοθέτηση καλών πρακτικών και ιδεών, ούτως ώστε κανένας να μην μείνει πίσω. Και αυτό δεν μπορεί να συμβεί μόνο με αποζημιώσεις και επιδόματα. Θα πρέπει να συμβεί με τη δημιουργία κατάλληλων συνθηκών ώστε να υπάρχουν δουλειές. Μία ιδέα είναι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον επαναπατρισμό της βιομηχανίας και την ενίσχυση της αλυσίδας αξίας, να διεκδικήσουμε, όπως σήμερα ήδη έχει αναγγείλει κυβέρνηση, την εγκατάσταση ειδικών βιομηχανιών στην περιοχή όπως αυτές για την ηλεκτροπαραγωγή. Αλλά δεν είναι η μοναδική. 

Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Μαρία Σπυράκη, Ευρωβουλευτής
Μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria