Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Κρίση ρευστότητας, φερεγγυότητας και πιθανό λουκέτο - OlaDeka

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Κρίση ρευστότητας, φερεγγυότητας και πιθανό λουκέτο

Το Κέντρο Μελετών και Εκπαίδευσης Χρηματοοικονομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΚΕΜΕΧ), εκτίμησε τις επιπτώσεις της πανδημίας στις ΜμΕ. Έχοντας συγκεντρώσει στοιχεία έχει ήδη ξεκινήσει την ανάλυση των πρώτων δεδομένων για την ποσοτικοποίηση της επίδρασης της πανδημίας στην οικονομία της χώρας μας και ειδικά στις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Αυτή η κατηγορία επιχειρήσεων είναι εν πολλοίς και ο πυρήνα της ελληνικής οικονομίας.

Δυστυχώς για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έρχεται ένα δεκαοκτάμηνο λουκέτων, που ενδεχομένως να φτάσει έως και τις 200.000. Αυτή θα είναι μία παράπλευρη απώλεια της πανδημίας και του lockdown.  Τη σημερινή κρίση ρευστότητας που αντιμετωπίζουν θα ακολουθήσει η κρίση φερεγγυότητας. Κι απ’ αυτήν θα ακολουθήσουν σειρά προβλημάτων της εθνικής μας οικονομίας που θα ξεκινούν από την απασχόληση και την ανάπτυξη και θα φθάνουν ως τη δημιουργία μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.

Εν ολίγοις όπως συμπεραίνεται από την ανάλυση του ΚΕΜΕΧ οι μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της κρίσης και θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η επιβίωση μεγάλου αριθμού εξ αυτών.

Το Κέντρο επισημαίνει ότι ακόμη βρισκόμαστε στην πρώτη φάση της κρίσης. Στη φάση, δηλαδή, όπου οι ΜμΕ είναι αντιμέτωπες με κρίση ρευστότητας. Αυτή όμως η κρίση θα μεταλλαχθεί, στη δεύτερη φάση, σε κρίση εταιρικής φερεγγυότητας. Τούτων δοθέντων τους επόμενους 12 με 18 μήνες θα δούμε μαζικές πτωχεύσεις.

Οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν ότι η επίφοβη κατάρρευση ενός τόσο σημαντικού αριθμού ΜμΕ, θα έχει ισχυρό αρνητικό έως γενικευμένοι αντίκτυπο στην εθνική οικονομία. Θα πλήξει την εθνική οικονομία, την εργασία, τις προσδοκίες των ξένων επενδυτών, πολύ πιθανόν και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αυτοί οι τομείς θα πληγούν σοβαρότερα
Σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Θάνος Παναγόπουλος παρουσιάζει τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Πανευρωπαϊκή μελέτη για το ποιοι τομείς πλήττονται ιδιαίτερα από την κρίση αναφέρει: τις μεταφορές, τις κατασκευές, χονδρικό και λιανικό εμπόριο, αεροπορικές μεταφορές, υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων, ακίνητα και επαγγελματικές υπηρεσίες.
  • Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρα μας κατατάσσεται στην υψηλότερη θέση σε συγκέντρωση στους πέντε πρώτους τομείς με αρνητικές επιδράσεις με 73,6%, η Ιταλία ακολουθεί με 71%, η Γαλλία και η Ολλανδία με 67%, το Βέλγιο με 64% και η Ισπανία 63%. Οι παραπάνω τομείς αποτελούν σχεδόν το 90% της εργασίας στη χώρα μας.

Το μέγεθος διαταραχής της παγκόσμια και εγχώριας οικονομίας λόγω της πανδημίας Covid-19 εξακολουθεί να είναι αβέβαιος.
Η ανάλυση των ερευνητών δείχνει ότι από το σύνολο των 820.000 με 830.000 εγχώριων ΜμΕ, είναι πιθανόν έως και το 25%, δηλαδή έως και 200.000 περίπου επιχειρηματικές οντότητες, να βρεθούν σε οριακές συνθήκες λειτουργίας το 2021. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΟΟΣΑ (20 Απριλίου 2020), το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να φτάσει το 50% σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria