Κορονοϊός κρούσματα: «Έκρηξη» νοσηλευομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Σοβαρή καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για το Θριάσιο [vid] - OlaDeka

Κορονοϊός κρούσματα: «Έκρηξη» νοσηλευομένων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Σοβαρή καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ για το Θριάσιο [vid]

Παρόμοια κατάσταση με την κορύφωση της πανδημίας τον χειμώνα επικρατεί στο Θριάσιο Νοσοκομείο, τονίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Χαρακτηριστικά σημειώνει πως η κατάσταση «έχει ξεφύγει». Παράλληλα, προχωρά και σε μια σοβαρή καταγγελία.

Επισημαίνει ότι τώρα, σε αντίθεση με τον χειμώνα, νοσηλεύονται στην ίδια κλινική ύποπτα και διεγνωσμένα κρούσματα Covid – 19, με τους ίδιους κοινόχρηστους χώρους. «Σήμερα, μετά από εφημερία στο Θριάσιο, στην ίδια κλινική νοσηλεύονται 13 διεγνωσμένα περιστατικά στην κλινική, δύο διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ και 15 ύποπτα που περιμένουν τα αποτελέσματα», αναφέρει.

«Προξενεί εντύπωση πώς το Θριάσιο νοσοκομείο δεν έχει εφοδιαστεί με μοριακό αναλυτή και στέλνει τα δείγματα για εργαστηριακή εξέταση στο Αττικό», καταλήγει η καταγγελία, τονίζοντας πως τα αποτελέσματα βγαίνουν την επόμενη ημέρα, κάτι που εντείνει τον κίνδυνο διασποράς της νόσου.

Θεσσαλονίκη: 24 κρούσματα σε ΑΧΕΠΑ και «Παπανικολάου»

Αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στον Ιούλιο τα κρούσματα Covid – 19 και οι ασθενείς με κορονοϊό που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή στα δύο νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό, το ΑΧΕΠΑ και το «Παπανικολάου», νοσηλεύονται 24 ασθενείς, 18 άτομα στο πρώτο και άλλα έξι στο δεύτερο. Από αυτούς, ευτυχώς, μόνον οι δύο νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και οι υπόλοιποι στους απλούς θαλάμους, χωρίς τουλάχιστον μέχρι στιγμής η κατάστασή τους να εμπνέει ανησυχία.

Η επιβάρυνση στις μονάδες νοσηλείας ασθενών με κορονοϊό ακολουθεί αυξητική τάση, αφού στο τέλος του Ιουνίου στα δύο νοσοκομεία αναφοράς της Θεσσαλονίκης δεν νοσηλεύονταν περισσότερα από τρία – τέσσερα άτομα. Στο ΑΧΕΠΑ, σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων, Χαράλαμπο Κοροξενό, οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ήταν Βαλκάνιοι τουρίστες, με την κατάσταση να αντιστρέφεται και να αυξάνονται οι Έλληνες νοσηλευόμενοι όσο περνούσαν οι μέρες.

«Είναι γεγονός ότι με την είσοδο των Βαλκάνιων τουριστών αυξήθηκε σημαντικά η διασπορά της νόσου και ο αριθμός των νοσηλευομένων. Αυτό μπορούμε να το πούμε με σιγουριά. Είχαμε και έχουμε στο νοσοκομείο μας νοσηλευομένους από διάφορες βαλκανικές χώρες, Μάλιστα, τις πρώτες μέρες του Ιουλίου οι περισσότεροι από τους νοσηλευόμενους ήταν Βαλκάνιοι και πλέον έχουν αυξηθεί οι Έλληνες. Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και πιστεύω ότι το νοσοκομείο μας θα αντέξει, ακόμα κι αν αυξηθούν κι άλλο τα κρούσματα. Είναι γεγονός ότι ο φόρτος εργασίας στο νοσοκομείο μας αυξήθηκε μέσα στον Ιούλιο», σημειώνει στο Έθνος ο κ. Κοροξενός.

Το γεγονός ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες προκάλεσαν σε κάποιο βαθμό επιβάρυνση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας αναφέρει και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» και διευθυντής της Κλινικής Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Κιουμής. «Δεν αποδεικνύεται ότι οι Βαλκάνιοι τουρίστες έφεραν τον ιό, ωστόσο, πέρασαν πολλοί τα σύνορα που είχαν τον ιό και κάποιοι δεν εντοπίστηκαν. Είναι γεγονός ότι οι Βαλκάνιοι σε κάποιο βαθμό επιβάρυναν το ιικό φορτίο στη χώρα μας, όμως δεν είναι απόλυτο ότι οι άνθρωποι αυτοί ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση. Το μεγαλύτερο ποσοστό της ευθύνης εντοπίζεται στη χαλάρωση των ατομικών μέτρων προστασίας, όπως ακριβώς συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναμένουμε αύξηση της επιβάρυνσης στο νοσκομείο μας», τονίζει ο κ. Κιουμής.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria