Επιτροπή Πισσαρίδη: Οι προτάσεις στον Μητσοτάκη για τα 32 δισεκατομμύρια και το μοντέλο ανάπτυξης - OlaDeka

Επιτροπή Πισσαρίδη: Οι προτάσεις στον Μητσοτάκη για τα 32 δισεκατομμύρια και το μοντέλο ανάπτυξης

Στην τελική ευθεία για την κατάθεση των προτάσεων της για το εθνικό πρόγραμμα δράσης, που θα υποβληθεί στη Κομισιόν το φθινόπωρο προκειμένου η χώρα να χρηματοδοτηθεί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, βρίσκεται η επιτροπή Σοφών που αναμένεται να παραδώσει το πόρισμά της στο Μέγαρο Μαξίμου ίσως κι εντός της ημέρας.

Οι επιστήμονες της επιτροπής -υπό τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη και με αναπληρωτή πρόεδρο τον καθηγητή Νίκο Βέττα– κλήθηκαν να διαμορφώσουν προτάσεις με βάση και τις εξελίξεις στην Ευρώπη για το πρόγραμμα «Next Generation EU», εξ ου και το τελικό πόρισμα αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου, ώστε να ακολουθήσουν οι οριστικές πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση των κεφαλαίων.

Οι στρατηγικές επιλογές

Ουσιαστικά, οι προτάσεις της επιτροπής των Σοφών θα συγκροτήσουν το πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα στο οποίο περιγράφονται οι στρατηγικές επιλογές για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την ιεράρχηση των τομέων και των κλάδων με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως η ενέργεια, η πράσινη και ψηφιακή ανάπτυξη και η υγεία στους οποίους θα κατευθυνθεί ο κύριος όγκος των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Τα αγκάθια και οι προκλήσεις

Για την υλοποίηση του project θα πρέπει να εξασφαλιστούν η απαιτούμενη ταχύτητα απορρόφησης και αξιοποίησης των κεφαλαίων και ο απεγκλωβισμός από διαχειριστικές παθογένειες που στο παρελθόν «κόστισαν ακριβά» στην ελληνική οικονομία.  Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να ξεπεράσει τα όποια αγκάθια θέτοντας σαφή χρονοδιαγράμματα και κριτήρια για τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν, μια στρατηγική που συνάδει με την κυρίαρχη τάση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τεθούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις για την εκταμίευση των πόρων και σε περίπτωση αδυναμίας απορρόφησης να μεταφέρονται σε χώρες που πληρούν τα προαπαιτούμενα.

Στη διαμόρφωση του τελικού σχεδίου δράσης, η κυβέρνηση προτίθεται να επιδιώξει τη μέγιστη συναίνεση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων.

Η πρώτη φάση του σχεδίου

Ωστόσο, σε πρώτη φάση, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή καταγράφει τους άξονες των προτεινόμενων αλλαγών, αλλά και τις προϋποθέσεις, με αιχμή την ενίσχυση, συνολικά, της εξωστρέφειας της οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται κίνητρα για επενδύσεις, όπως οι επιταχυνόμενες αποσβέσεις, μεταρρυθμίσεις που αφορούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τα συστήματα εκπαίδευσης, υγείας και δικαιοσύνης, καθώς και κίνητρα για ενθάρρυνση της αύξησης του μέσου μεγέθους των επιχειρήσεων.

Στην πράσινη ανάπτυξη επιδιώκονται επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, στην ψηφιακή μετάβαση αναμένονται νέες πρωτοβουλίες, ενώ κομβικής σημασίας θεωρούνται οι εξαγωγές και η παροχή σχετικών κινήτρων. Και φυσικά ως προτεραιότητα τίθεται η αύξηση των θέσεων εργασίας.

Τους άξονες της επόμενης ημέρας  έδωσε πρόσφατα ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης μιλώντας σε διαδικτυακό συνέδριο της Ε.Ε. και του ΙΟΒΕ. Όπως είπε,«πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο που να είναι συνεκτικό, ολιστικό, αλλά και απλό, με λίγους στόχους, βασισμένο σε σαφείς οικονομικές προτεραιότητες, και να υποστηριχθεί από έναν λειτουργικό μηχανισμό εφαρμογής».

Στην Κομισιόν έως 15/10 για τη χρηματοδότηση

Το τελικό σχέδιο της επιστροπής Πισσαρίδη θα είναι έτοιμο το φθινόπωρο με σκοπό να κατατεθεί 15 Οκτωβρίου, στην Κομισιόν για την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψη.

Η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα διεκδικεί 32 δις. ευρώ, θα εξεταστεί στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών το διήμερο 17-18 Ιουλίου η οποία θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης. Και ενώ πολλοί προεξοφλούν μη συμφωνία, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει νέα Σύνοδος εντός του Ιουλίου.

Πηγή

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria