Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Ο. Τελιγιορίδου - OlaDeka

Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης η Ο. Τελιγιορίδου

“Η χώρα οφείλει να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο και να τον στηρίξει, κάτι όμως που είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ”

Εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις», κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου η Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Οι νομοθετικές σας πρωτοβουλίες δεν είναι ενταγμένες σε μια ξεκάθαρη στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα. Ο κλάδος της αγροτικής παραγωγής αποτελεί έναν από τους βασικότερους τομείς ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας. Ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης όπως αυτές προκύπτουν με την πανδημία του κορονοϊού, η χώρα οφείλει να βοηθήσει τον αγροτικό κόσμο και να τον στηρίξει, κάτι όμως που είναι ξεκάθαρο πως δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ. Φυσικά και χρειάζεται η απλοποίηση των διαδικασιών και το ξεπέρασμα αδυναμιών που σχετίζονται με τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ιδιαίτερα με προβλήματα από διοικητικές αδυναμίες του νόμου 4056/2012, αλλά αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ολοκληρωμένες πολιτικές και παράλληλα και από έκτακτα μέτρα. Οι αγρότες μας χρειάζονται στήριξη και απ’ ότι φαίνεται δεν το αντιλαμβάνεστε.

Όπως και δεν αντιλαμβάνεστε, πέρα από τα καθημερινά προβλήματα των αγροτών μας, ούτε τον αναπτυξιακό και στρατηγικό ρόλο του πρωτογενούς τομέα, γι’ αυτό δεν έχετε τροφοδοτήσει ούτε με ένα ευρώ τους αγρότες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το de minimis για τους αιγοπροβατοτρόφους. Πόσους μήνες θέλετε για να το δώσετε; Το 2018 δώσαμε 42 εκ. σε 17 μέρες. 3 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε και 20 Δεκεμβρίου πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Εσείς ήδη είπατε πως θα δοθεί τον Οκτώβριο. Ελπίζουμε να μην χρειαστείτε 1 χρόνο, όσο κάνατε για να αρχίσετε τις δημοπρατήσεις των αρδευτικών του ΠΑΑ που εντάχθηκαν το Μάιο του 2019. Ή όχι επίσης ένα χρόνο που κάνατε να φέρετε το έτοιμο σχέδιο, επίσης από τον Μάιο του 2019 της δική μας κυβέρνηση για την απλοποίηση στις αδειοδοτήσεις.

Είναι πλέον σαφής η ανεπάρκεια της πολιτικής σας, κάτι που φαίνεται στις συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ, όπου φαίνεστε αδύναμοι να αντισταθείτε απέναντι στα σενάρια για πλήρη σύγκλιση που θα αφαιρέσουν 900 εκ € από τους Έλληνες αγρότες».

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria